Višegrad: Novi direktor banje otpušta radnike

Višegrad: Novi direktor banje otpušta radnike

Promjenom skupštinske većine, koju je skoro dvije godine bila od osam stranaka okupljenih oko SDS, u većinu predvođenu SNSD i njegovim koalicionom partnerima među kojima je i DNS, smjenjeno je rukovodstvo Rehabilitacionog centra „Vilina vlas“ u Višegradskoj banji.

Akturelni zamjenik direktora Mirko Majstorović, koga je postavila stara skupšinska većina, kaže da nova uprava želi da otpusti stare da bi stranački primila nove radnike.

„Dolaskom novog v.d. direktora Radojka Staševića nastali su i problemi u ovoj ustanovi. Novi direktor je pripremio predotkaze trenutno za šest radnika koji su tu zaposleni više godinu dana. Među njima ima i onih iz porodica poginulih boraca i invalida. Ali zato je Stašević primio penzionisanog pravnika po ugovoru o djelu koji redovno dobija platu“, kaže Majstorović, koji je kadar DEMOSA i bio član stare skupštinske većine.

Vršilac dužnosti „Viline vlasi“ Radojko Stašević /DNS/ kaže da se pokušalo da sa opštinom, bivšom i novom upravom nađe rješenje  problema viška radnika  ali se u tome nije uspjelo.

„Pokušali smo da odredimo koji broj radnika se može uklopiti u postojeću sistematizaciju a ako ne može da se nađe rješenje tako što bi prethodno rukovodstvo predložilo koji su zaposleni prioritet da ostanu misleći na djecu poginulih boraca i radnike sa težom materijalnom situacijom“, istakao je Stašević.

On navodi da je obavještena Republička inspekcija rada koja je obavila vanrednu inspekcijsku kontrolu 30 novoprimljenih radnika i ustanovila koja im dokumenta nedostaju prilikom prijema na posao.

„Vjerovatno će doći do otpuštanja određenog broja radnika dok se sagleda kompletna situacija“, dodao je Stašević.

Dugogodišnji radnik i rukovodilac „Viline vlasi“ fizijatar i magistar Dušana Bukvić kaže da se u ustanovi uvijek vodilo računa o prihodima, rashodima i broju zaposlenih radnika , što je osnovna za održivost firme.

„Za januar ove godine Rehabilitacioni centar ostvario prihode od 141.000 KM, plate su bile 148.400, tekući trošak struja 20.000,  ukupno oko 200.000, tako da je u ovom mjesecu minus bio oko 60.000 KM. Podsjećam da je pred dolazak novog menadžmenta u ustanovi stalno zaposelnih bilo 69 a sad ih je 96. Iz podataka je vidljivo koliko se povećao platni fond tako da u ovim uslovima sa ovolikim  brojem radnika i obimom posla koji mi ne možemo povećati idemo u nemogućnost održivosti firme“, kaže Bukvićeva.

Majstorović tvrdi  da je novi direktor  prilikom dolaska na dužnost na računu od starog rukovodstva zatekao ostavljenih 230.000 KM .

„To znači ostale su na računu dvije plate  za sve  zaposleh da se unaprijed mogu isplatiti“, dodao je Majstorović.

Novo rukovodstvo će se obratiti i opštini Višegrad, osnivaču „Viline vlasi“, da pomogne da se razriješi ovaj Gordijev čvor.

Kako god bude da bude izgleda da će deblji kraj, ni krivi ni dužni, izvući više  novozaposlenih radnika.

(BN)  Foto: BN

CATEGORIES
Share This