Stanivuković za „Srpska open“ nema podršku ni partijskih kolega

Stanivuković za „Srpska open“ nema podršku ni partijskih kolega

Gradonačelnik preko skupštine pokušao da legalizuje svoje odluke

Odluka u vezi sa gradnjom sportskog objekta skinuta sa dnevnog red

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković bezuspješno je pokušao da od Skupštine grada dobije podršku za poteze i odluke koje je povlačio i donosio tokom izgradnje teniskih terena za turnir „Srpska open“

Riječ je o kompleksu koji se gradi bez potrebnih dozvola, a za koji će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 15 miliona maraka, od čega 10 miliona KM iz budžeta.

Stanivuković je pokušao da odbornicima „progura“ Odluku o regulisanju prava i obaveza u vezi sa izgradnjom sportskog objekta u kojoj se navodi da Skupština  prihvata sve do sada provedene aktivnosti i potpisane sporazume između Grada i Teniskog saveza RS.

Takođe, u toj odluci on se ovlašćuje da u ime grada nastavi sa realizacijom granta prema Teniskom savezu Republike Srpske i sklapa sporazume kojima će se definisati međusobna prava i obaveze.

Odlukom je pokušao da ovlasti sebe da dodatnom preraspodjelom Teniskom savezu može po potrebi obezbijediti dodatnih 10 odsto sredstava.

Međutim, Komisija za propise, predstavke i provođenje etičkog kodeksa Skupštine grada Banjaluka povukla je odluku tako da se ona nije ni pojavila na skupštini.

„Odluka o regulisanju prava i obaveza u vezi sa izgradnjom sportskog objekta nije prihvatljiva u pogledu njegove usaglašenosti sa Ustavom, zakonom i statutom“, navedeno je u njihovom rješenju.

Iako je odluka skinuta sa dnevnog reda bilo je rasprave tokom današnjeg zasjedanja. Najžešći kritičari su bili među odbornicima koji inače podržavaju gradonačelnika Draška Stanivukovića.

Ješić: Dali smo 15 miliona maraka, a nismo regulisali vlasništvo

Tako je odbornica PDP Dijana Ješić je kazala da ne bi prihvatila odluku da nije skinuta sa dnevnog reda. Kaže da ima brojne primjedbe na realizaciju ovog projekta.

„Nemamo regulacioni plan, taj objekat ne postoji i nema građevinsku dozvolu. Dali smo 15 miliona maraka, a nismo regulisali vlasništvo. Teniski savez sve određuje i niko nam ne garantuje da će to na kraju biti naše. Dajemo novac građana, a nemamo garanciju da će to njima pripasti“, kazala je ona.

Sličan stav ima i njen partijski kolega Milko Grmuša.

“Bilo bi važno da formalno pravno vidimo ko je u to uključen, ko gradi taj objekat. Zbog procedura i pitanje vlasništva”, rekao je on.

Stanivukovića, koji nije bio na sjednici, od partijskih kolega je pokušao da odbrani gradski menadžer Bojan Kresojević.

Kazao da se nada da će odbornici na prvoj narednoj sjednici dobiti sve odgovore na nedoumice koje imaju oko ovog projekta.

“Slušajući vaše komentare stiče se utisak da grad nešto gubi, ali u stvari stiče vrijednost veću nego što su ulaganja. S druge strane, Vlada RS i druga preduzeća se uključuju kroz sponzorsanje ovog objekta i turnira koji će za rezultat imati postavljanje Banjaluke na evropskoj i svjetskoj mapi” , naveo je Kresojević.

Podsjećamo, portal CAPITAL mjesecima unazad izvještava o izgradnji teniskog kompleksa na kojem će se uskoro odigrati ATP 250 turnir „Srpska open“.

FOTO: Grad Banja Luka

Međutim, gradnja je pokrivena samo dozvolama za pripremne radove, što ne sprečava neimare da do kraja završe radove na ovom projektu.

Za gradnju terena je angažovano 20 firmi, a izvođače je birao Teniski savez RS, što je urađeno samo sa ciljem da država zaobiđe Zakon o javnim nabavkama.

CAPITAL: D. Tovilović, V. Popović

CATEGORIES
Share This