Spasovdan je sabornost i sloga srpskog naroda

Spasovdan je sabornost i sloga srpskog naroda

Uz poruke mira i ljubavi za druge, gradonačelnik Banjalaluke Draško Stanivuković, poručio je da današnji dan predstavlja sabornost i slogu srpskog naroda.

U duhu tradicije i uz bogat kulturno-umjetnički program, Banjaluka obilježava krsnu slavu grada Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan. U Hramu Hrista Spasitelja okupio se veliki broj vijernika, koji su nakon liturgije krenuli u svečanu litiju.

Grad Banjaluka i Srpska pravoslavna crkva – banjalučka parohija, zajedno obilježavaju Spasovdan – slavu grada i Sabornog hrama Hrista Spasitelja. Uz poruke mira i ljubavi za druge, gradonačelnik Banjalaluke Draško Stanivuković, poručio je da današnji dan predstavlja sabornost i slogu srpskog naroda.

„Mogu da kažem u ime naše Banjaluke da mi sa ove svjetovne strane dajemo svoj maksimum da pomognemo i duhovnoj strani, da obnavljamo naše svetinje i da gradimo naše hramove. Treba da obnovimo sve ikone, freske i svetinje, da gradimo zajedno hramove, crkve, da obnavljamo našu vjeru. Juče, uoči našeg Spasovdana, obilježavali smo Ćirila i Metodija – dan pismenosti i čuvanja ćirilice. Sve su to preokupacije, sve su to naše dužnosti i obaveze, kako naše Crkve i naših republičkih i gradskih vlasti, tako i svakog građanina“, kaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Obilježavanje slave grada biće nastavljeno od 19 i 30 časova, kada će biti priređen poseban program pod nazivom „Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju“. Uz nastupe kulturno-umjetničkih društava  „Piskavica“ i „Čajavec“, banjalučani će moći uživati i u bogatoj gastro ponudi. Takođe, tokom večeri biće proglašeni i pobjednici u pravljenju najbolje slavske pogače i domaće rakije.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This