Prnjavor dobija još jednog specijalistu fizikalne medicine

Prnjavor dobija još jednog specijalistu fizikalne medicine

– Dom zdravlja u Prnjavoru uskoro će dobiti još jednog specijalistu fizikalne medicine, doktorku Mariju Krajišnik, koja više od decenije radi u ovoj ustanovi, a oduvijek joj je bila želja da se usavrši na ovom polju medicine.

Prnjavorski Dom zdravlja u svom sastavu ima Centar za bazičnu rehabilitaciju (CBR), koji vodi iskusni doktor Branko Šikanić, za kojeg doktorka Marija u razgovoru za „Nezavisne novine“ ističe da joj je bio najveća podrška pri izboru njene specijalizacije.

„Doktor Branko Šikanić, moja je desna ruka, sjajan kolega i mentor. Prnjavor ima sreću što ima stručnjaka kao što je on. Uvijek ima razumijevanje za mlađe kolege i jedan je od prvih koji je podržao moje težnje ka specijalizaciji i stalnom učenju. Njega ću, nakon što završim specijalizaciju, koja traje četiri godine, naslijediti u CBR-u, i nadam se da ću biti njegova dostojna zamjena“, priča naša sagovornica.

Za fizikalnu medicinu kaže da je dio medicine koja nudi veliku mogućnost u liječenju i rehabilitaciji pacijenata i usko je vezana i za druge grane medicine, kao što su reumatologija, neurologija, ortopedija i traumatologija, neurohirurgija i pedijatrija.

„Slobodno mogu reći da fizijatri liječe populaciju od nula do 99 godina. Ustanova u kojoj radim već 11 godina prepoznala je u meni ambiciju i želju da poslije dugogodišnje primarne prakse krenem korak dalje u svom školovanju“, kazala je Krajišnikova.

I pored obaveza koje ima na specijalizaciji, kako ističe, pronalazi vremena i za dodatne edukacije. Jedna od njih je „ISST edukacija za ljekare“, koja je održana u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu u Beogradu.

„Prošli mjesec sam, zajedno sa kolegama iz Srbije i Republike Srpske, učestvovala na dvodnevnoj edukaciji u Beogradu, koju je vodila doktorka koja se usko bavi problemom skolioze kod djece, uz aktivno učešće edukovanog Schroth (Šrot) terapeuta. Naglasak ove edukacije stavljen je na liječenje skolioze vježbama po Katarini Šrot, koje su veoma efikasne u konzervativnom tretmanu skolioza kod djece. To su vježbe koje trodimenzionalno djeluju na kičmeni stub, te uključuju vježbe disanja, istezanja i derotacije trupa“, ističe naša sagovornica i napominje da je u toku prošle godine započela program prevencije skolioze u prnjavorskim osnovnim školama.

„Skolioza se može uspješno liječiti, a ako se ne može potpuno izliječiti, bar se deformitet može popraviti, ali se mora voditi računa o uzrastu djeteta, o koštanoj zrelosti, a posebno motivaciji kod djeteta i roditelja da se posvete dugotrajnom vježbanju“, kaže doktorka.

Od mnogih edukacija na kojima je bila posebno ističe „NDT Bobath Basic Course 2022“.

„Prošle godine završila sam sedmonedjeljnu edukaciju iz Bobath tretmana za djecu i odrasle. To je neurorazvojni tretman koji osobama koje su pretrpjele oštećenja centralnog nervnog sistema, u ranoj ili odrasloj dobi, i posljedično imaju problema sa držanjem tijela i sa kretanjem potpomaže osjećaj normalnog tonusa mišića i pokreta“, kaže ona i dodaje da je zahvalna lokalnoj zajednici i ustanovi u kojoj je zaposlena što imaju sluha za njena stalna stremljenja ka novim znanjima.

Ova mlada i ambiciozna žena ne planira stati sa učenjem i implementiranjem naučenog u svojoj drugoj kući, kako naziva Dom zdravlja Prnjavor.

„Nakon završetka specijalizacije prvi plan mi je da se potrudim da se prnjavorski CBR modernizuje i da se uvedu nove fizikalne procedure te da se aktivno radi na edukaciji fizioterapeuta koji su neizostavna karika u rehabilitaciji. To je sve, naravno, u korist naših pacijenata koji u svojoj lokalnoj zajednici zaslužuju najbolju moguću uslugu“ zaključuje naša sagovornica.

(Nezavisne)
CATEGORIES
Share This