„Oni će da odluče da li će nastaviti blokadu odluka“ Stanivuković predlaže Skupštini da višečlane porodice dobiju besplatne placeve

„Oni će da odluče da li će nastaviti blokadu odluka“ Stanivuković predlaže Skupštini da višečlane porodice dobiju besplatne placeve

Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković pokrenuće inicijativu da porodice sa četvoro i više djece dobiju besplatne placeve za gradnju stambenog objekta, ako nemaju riješeno stambeno pitanje.

Skupštini Grada će predložiti da usvoji Zaključak o pokretanju  inicijative za izmjenu Zakona o stvarnim pravima, a čiji cilj je stambeno zbrinjavanje porodica sa četvoro i više djece.

– Predložićemo ovu inicijativu Skupštini Grada, jer to je naš posao, a njihov je da odluče da li će i dalje ići na štetu građana i nastaviti sa blokadom dobrih odluka – poručio je Stanivuković i dodao da se već određeno vrijeme Gradu obraćaju višečlane porodice sa zahtjevima za trajno rješavanje stambenih pitanja.

Osim mogućnosti dodjele jednokratne novčane pomoći za poboljšanje uslova stanovanja porodica sa četvoro i više djece, koju Grad dodjeljuje višečlanim porodicama (koje već imaju u vlasništvu stambenu jedinicu ili zemljište na kojem se nalazi stambena jedinica) ne postoji način za trajno rješenje stambenih pitanja ovih porodica, jer važeće odredbe Zakona o stvarnim pravima ne predviđaju mogućnost raspolaganja zemljištem u vlasništvu Grada, bez naknade, u svrhu izgradnje stambenih objekata porodicama sa četvoro i više djece, pojasnili su iz Gradske uprave.

Poručili su da bi se izmjenom Zakona o stvarnim pravima, na predloženi način, stvorio zakonski okvir, kako za Grad i sve jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj, tako i za Republiku, da na konkretan način riješi stambeno pitanje višečlanih porodica.

Podzakonskim propisima bi se propisali detaljniji uslovi i način osnivanja prava građenja, bez naknade, kako to i propisuje odredba člana 348 a. stav 3. Zakona o stvarnim pravima.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This