Mitropolit Hrizostom osveštao obnovljenu Crkvu Svetog arhangela Mihaila u Srebrenici

Mitropolit Hrizostom osveštao obnovljenu Crkvu Svetog arhangela Mihaila u Srebrenici

Pozivajući na mir, vjeru, poštovanje, jedinstvo i slogu među ljudima mitropolit Hrizostom je zahvalio priložnicima i protojereju srebreničkom Aleksandru Mlađenoviću koji su svojim prilozima, radom i pregalaštvom omogućili da se ovaj hram koji je bio u teškom stanju obnovi i da služi svojoj namjeni.- Crkva Svetog Arhangela Mihaila je posebna jer svojom arhitekturom podsjeća na srednjovjekovne hramove na ovim prostorima. Ona je i izgrađena na mjestu srednjovjekovne crkve iz 15. vijeka i jedinstvena je po izgledu, a sada i po uređenosti na radost vjernog srpskog naroda – rekao je mitropolit Hrizostom u obraćanju nakon osveštanja hrama.

Nakon osveštanja hrama, litija sa crkvenim barjacima i ikonama po običaju je tri puta obišla oko crkve.Mitropolit Hrizostom presjekao je i slavski hljeb povodom današnje krsne slave ovog hrama – Svetog Arhangela Mihaila kome je i posvećen.

Ova crkva je u posljednjem ratu bila u velikoj mjeri oskrnavljena i devastirana.

Srebrenički sveštenik protojerej Aleksandar Mlađenović rekao je Srni da je u posljednjih nekoliko godina potpuno renovirana, obnovljena i uređena.

– Renovirana je kompletna unutrašnjost hrama – zidovi, plafoni, podovi, te zamijenjen krov, uređen prilaz crkvi i nabavljen namještaj – precizirao je Mlađenović.

Crkva je izgrađena 1971. godine na temeljima stare, porušene koju je početkom 15. vijeka izgradio Sveti despot Stefan Lazarević u vrijeme kada je upravljao srebreničkim područjem i stolovao u ovom mjestu.

(Katera)

CATEGORIES
Share This