Gacko: SDS predložio da se Povelja opštine posthumno dodijeli Iliji Guzini

Gacko: SDS predložio da se Povelja opštine posthumno dodijeli Iliji Guzini

Klub odbornika Srpske demokratske stranke povodom Dana opštine Gacko predlaže da se posthumno Iliji Guzini dodijeli najveće priznanje, Povelja opštine Gacko – Vasilj Grđić.

-On je Gačanin, koji je svojim radom dao ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske, zato smatramo da zaslužuje ovo veliko uzdarje -poručili su iz Srpske demokratske stranke OO Gacko.

Ilija (Strahinja) Guzina rođen je u Fojnici, opština Gacko 27.07.1950. godine.

Osnovnu školu završio je u Fojnici dok je gimnaziju završio u Gacku (prva dva razreda) i Mostaru (druga dva razreda).

Fakultetsko obrazovanje i diplomu visoke školske spreme stekao je u Sarajevu na Filozofskom fakultetu na odsjeku za srpski jezik i književnost.

Poslije uspješno završenih studija, prvo zaposlenje ostvario je u dnevnom sarajevskom listu „Oslobođenje“ te je opredjeljujući se za novinarski poziv odredio svoj životni put kada je u pitanju profesionalni poziv.

Njegovo novinarsko umijeće veoma brzo će ga preporučiti za napredovanje u struci i profesiji pa će veoma brzo dobiti poziv da promijeni poslodavca. Tako je Ilija zasnovao radni odnos na Radio Sarajevu i postao jedan od najzapaženijih mladih novinara u tom veoma značajnom mediju tadašnjeg vremena.

Dobar i kvalitetan rad na Radio Sarajevu, dalje ga je preporučio Televiziji Sarajevo.
Nema nikakve sumnje da je uzlazna putanja u njegovoj profesiji bila veoma izražena i da je gradio ogromno iskustvo koje će kasnije biti veoma značajno u stvaranju Javnog emitera i radio-televizijskog sistema Republike Srpske, koji se ne može zamisliti bez našeg Gačanina, Ilije Guzine.

U vremenu Građanskog rata u Bosni i Hercegovini , Ilija Guzina je bio predvodnik grupe srpskih intelektualaca koji će, znajući kakvu ulogu imaju mediji u društvu, krenuti u formiranje radio-televizijskog sistema Republike Srpske. U to vrijeme jedan od njegovih najbližih saradnika bio je Risto Đogo, koji je nesumnjivo ostavio značajan trag u medijskom životu Republike Srpske, a koji je tokom rata stradao pod misterioznim okolnostima.

Tako se prvo formirala Srpska Novinska Agencija (SRNA) na čijem čelu se našao Todor Dutina, a poslije stvaranja Srpske Novinske Agencije nastavlja da se gradi Javni emiter Republike Srpske, čiji je glavni organizator i menadžerski pogon bio Ilija Guzina.

U aprilu mjesecu 1992. godine formiran je Kanal S kao i Radio Srpske republike Bosne i Hercegovine na čijem je čelu kao direktor i glavni i odgovorni urednik upravo bio Ilija Guzina.

Radio Srpske republike Bosne i Hercegovine 18. aprila 1992. godine, na praznik Hristovog vaskrsenja, emitovao je prvi dnevnik za srpski narod koji je živio u Bosni i Hercegovini dok je 5.maja 1992. godine Kanal S emitovao prvi televizijski dnevnik namijenjen Srbima i ostaloj javnosti, kako u Bosni i Hercegovini tako i van nje.

Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske 28. decembra 1993. godine na Palama je formirana Srpska radio-televizija (SRT) gdje je Ilija Guzina izabran i za direktora i za glavnog i odgovornog urednika. Na taj način je u sastav Srpske radio-televizije ušlo i nekadašnje dopisništvo Televizije Sarajevo iz Banja Luke koje je takođe emitovalo svoje emisije iz Informativno tehničkog centra (ITC) Banja Luka.

Pored ove dvije frekvencije koje je SRT koristio za emitovanje svog programa, Ilija Guzina je kao vizionar sa svojim saradnicima napravio Informativno tehnički centar i u Beogradu koji je bio od velikog značaja za Javni servis Republike Srpske.

Usljed iznenadne bolesti Ilija Guzina se upokojio 17. aprila 1997. godine. Iza njega je ostala supruga Miroslava i kćerka Tamara. Naravno, ostaće i njegovo medijsko čedo koje se danas zove Radio Televizija Republike Srpske (RTRS).
Iskreno se nadamo da će odbornici SO Gacko podržati naš prijedlog i ovo priznanje na Trojčindan – slavu opštine Gacko uručiti porodici pokojnog Ilije Guzine.

ISTOK

CATEGORIES
Share This