Dević: Sveti Sava i Sveti Stefan istorijski temelji Republike Srpske

Dević: Sveti Sava i Sveti Stefan istorijski temelji Republike Srpske

Sveti Sava utkao je srpskom narodu kodeks časti i vijekovima ga nadahnjivao slobodarskim i duhom pravdoljublja, a upravo na tim vrijednostima nastala je i Republika Srpska kao viševjekovna težnja za slobodom, istakao je u besjedi na Svetosavskoj akademiji u Foči doktor istorijskih nauka sa Instituta za savremenu istoriju iz Beograda Nemanja Dević.

Dević je napravio paralelu između Svetog Save i Svetog Stefana, za kojeg je naveo da je poput njega i srpski narod kroz istoriju progonjen radi istine, naglasivši da su i 9. i 27. januar, oba ova praznika, međaši i istorijski temelji Republike Srpske. Sva duhovna djela Svetog Save i sve što je iz njih izniklo,naglasio je Dević, izvori su žive vode iz kojih se srpski narod napajao u vijekovima robovanja.

„Možda ništa drugo do čudo Božije pokazalo je da svetosavski duh napaja srpski narod u borbi za oslobođenje i ujedinjenje i u vekovima nakon njegove fizičke smrti. Pokazalo se da četiri veka posle smrti Svetog Save, 1594. srpski narod podiže ustanak pod barjakom Svetog Save“, rekao je Dević.

On je dodao da je i četiri vijeka nakon tog događaja, to ponovo viđeno i u Crnoj Gori, kada je srpski narod u veličanstvenim litijama, pod barjakom Svetog Save, Svetog Vasilija, Svetog kneza Lazara i srpskih svetitelja izvojevao slobodu i nastavio da svjedoči svoje zavjete i svoje istorijsko uporište.


Dević je podsjetio da je u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, a posebno u vrijeme komunističke Jugoslavije, svetosavski, izvorni srpski identitet bio decenijama zamućen i u zapećku, ali da se ponovo probudio kada se možda mislilo da je nepovratno uspavan.

Na Svetosavskoj akademiji nastavljena je tradicija da se zlatnikom daruju prvorođene bebe u godini.

Načelnik opštine Milan Vukadinović darivao je zlatnikom Marka Tomovića, od majke Sofije i oca Dragana, koji je rođen 3. januara, kao i Vuleta Pantovića, od majke Sanje i oca Boška, rođenog istog dana.


Vukadinović je podsjetio da opština redovno izdvaja znatna sredstva za pronatalitetnu politiku, te da su u prošloj godini izdvojena i dodatna sredstva za sufinansiranje prenatalnih testova, kao i za sufinansiranje zimnice i ogreva višečlanim porodicama, što će biti mjera i u ovoj godini.


„Takođe, izdvojićemo dodatna sredstva za porodice sa troje i više djece, kao i za sve novorođene bebe čiji roditelji nisu zaposleni“, rekao je Vukadinović.

On je poručio da je Sveti Sava bio energični diplomata, sposobni državnik, sagovornik kraljeva i careva, prosvjetitelj i učitelj, najveći sin srpskog naroda i najbliži Bogu od cijelog našeg roda, te da je njegova svestranost ideal kojem svi Srbi trebaju da streme.


Svetosavsku akademiju je uz podršku opštine Foča organizovao Centar za kulturu i informisanje.

„Poslali smo poruku da je najbolji put- put koji je Sveti Sava izabrao, a to je put pravoslavlja“, rekla je direktor Centra za kulturu i informisanje Slavica Filipović.


U programu Svetosavske akademije nastupili su etno pojac iz Podgorice Branka Zečević, profesori Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva Danijela Gazdić i Maja Stanišić, fočanski hor Pobratimstvo, te učenici Srednjoškolskog centra, Bogoslovije i Osnovne muzičke škole iz Foče.

(Radio Foča)

CATEGORIES
Share This