Bijeljina: Nove krivične prijave za zloupotrebe postupka javne nabavke

Bijeljina: Nove krivične prijave za zloupotrebe postupka javne nabavke

Gradonačelnik Ljubiša Petrović u ime Gradske uprave, a u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku, odlučio da podnese krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini, protiv odgovornih lica u  d.o.o. ,,Cosmosol-Group“ iz Sarajeva, d.o.o. „Eko-zaštita“ iz Bijeljine, d.o.o. ,,Sanitarac“ iz Vlasenice i d.o.o. ,,Multi Lab“ iz Tuzle zbog postojanja osnova sumnje da su svojim radnjama ostvarili elemente krivičnog djela zloupotreba postupka javne nabavke.

U Gradskoj upravi Grada Bijeljina danas je održana konferencija za predstavnike medija, na temu zloupotreba postupka javnih nabavki dezinsekcije (zaprašivanja komaraca) na području grada Bijeljine za 2023, 2024, i 2025. godinu.

–  Poučeni prošlogodišnjim lošim iskustvom o opstrukciji javne nabavke dezinsekcije, ovoga puta smo istovrsnu javnu nabavku pokrenuli 30. novembra 2022.godine, što je zaista bilo najranije moguće vrijeme za pokretanje te javne nabavke. Do jučerašnjeg dana, kada je planirano otvaranje ponuda, uloženo je pet žalbi od strane četiri različite firme, sve do jedne bez uplaćenih taksi, što je govorilo dovoljno o namjeri njihovih podnosilaca da te žalbe budu podnesene“, kazao je Sreten Vučković iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu.

Jedan od podnosilaca, kako je naveo, jeste i firma „Eko zaštita“ iz Bijeljine kojoj nije bilo dovoljno što im je prva žalba odbačena zbog neuplaćene takse, već su upravo oni prekjuče, poslednjeg dana pred istek roka i pred otvaranje ponuda ponovo uložili žalbu.

„U proteklom periodu, predreferendumska kampanja koju je naš grad pretrpio, bila je puna izjava koalicije predvođene SNSD-om koje su imale za svrhu da Gradsku upravu i gradonačelnika Ljubišu Petrovića predstave kao nesposobne, što naravno nisu. Međutim, ni nakon što opoziv gradonačelnika nije podržan, politički obojene opstrukcije se ne zaustavljaju. Moramo se zapitati da li je slučajnost što je vlasnik firme koja na ovakav način opstruiše jedan, za stanovništvo, vrlo važan posao stoji upravo bivši predsjednik gradskog odbora SNSD-a, kazao je Vučković.

On je upitao: „Da li je to način na koji ovi politički subjekti vole Bijeljinu i Republiku Srpsku“.

Savjetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić rekao je da je zbog svega navedenog gradonačelnik Ljubiša Petrović u ime Gradske uprave, a u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku, odlučio da podnese krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini, protiv odgovornih lica u  d.o.o. ,,Cosmosol-Group“ iz Sarajeva, d.o.o. „Eko-zaštita“ iz Bijeljine, d.o.o. ,,Sanitarac“ iz Vlasenice i d.o.o. ,,Multi Lab“ iz Tuzle zbog postojanja osnova sumnje da su svojim radnjama ostvarili elemente krivičnog djela zloupotreba postupka javne nabavke.

– Posebno je potrebno istaći da je prva izjavljena žalba „Eko zaštite“ iz Bijeljine žalbi „Sanitarca“ iz Vlasenice bila identična po formalnoj i materijalnoj sadržini. Dakle, svaki stav, paragraf, pa čak i znaci interpunkcije u te dvije žalbe apsolutno identični, što nedvosmisleno govori o određenim dogovorima između ta dva privredna društva kako bi se organizovano opstruisala ova javna nabavka.

Veoma slična ovim žalbama, nešto kraća po svojoj sadržini, ali u dijelu koji je izjavljen apsolutno ista navedenim dvjema žalbama je i žalba firme „Multi Lab“ iz Tuzle. Po tom je podnesena druga žalba „Eko zaštite“, posljednjeg dana pred otvaranje ponuda za ovu javnu nabavku, sadržine koja je identična žalbi firme „Multi Lab“ iz Tuzle. Što dodatno upotpunjuje osnovanost sumnje izražene u ovoj krivičnoj prijavi – objasnio je Ostojić.

Prisutnim predstavnicima medija, na ovoj konferenciji predočene su kopije spornih žalbi, kako bi se javnost mogla uvjeriti u istinitost tvrdnji iznijetih na ovoj konferenciji. Žalbe su, takođe, kao dokaz, priložene uz ovu krivičnu prijavu nadležnom sudu.

– Gradska uprava očekuje da će nadležni organi prepoznati težinu počinjenih dijela i preduzeti sve potrebne radnje kako bi bili utvrđeni krivci i sankcionisani počinioci. Opstukcijom ove javne nabavke bi moglo doći do većeg ugrožavanja zdravlja građana  Bijeljine, što je počiniocima svakako poznato, a moguće i javnog zdravlja u cjelini, ukoliko se uzme u obzir opšte poznata činjenica da su komarci, kojih zbog konfiguracije terena i blizine rijeka Save i Drine na teritoriji Semberije bude u popriličnom broju, prenosnici brojnih zaraznih bolesti, što je zaista nedopustivo – zaključio je Ostojić.

(BN)

CATEGORIES
Share This