Završena Srbačka kolonija, slikari ostavili 107 djela

Završena Srbačka kolonija, slikari ostavili 107 djela

Izložbom novonastalih radova pod vedrim nebom,  nakon sedmodnevnog  rada   i druženjem učesnika, sinoć  je u Trening centru Prirodno matematičkog fakulteta Banja Luka na Bardači završen  40. Saziv Likovno-ekološke kolonije „Bardača – Srbac“.

Jubilarni saziv jedne od najstarijih kolonija  u BiH i bivšoj Jugoslaviji, pod sloganom „Umjetnost u ekologiji – ekologija u umjetnosti“, čiji je idejni tvorac srbački slikar Rajko Petković davne   1983. godine,  ove godine okupio je 40 slikara iz 13 zemalja sa četiri kontinenta.

Stvarajući na zadanu temu  „Spas planete zemlje – Oaza Srbac“, oni su za proteklih sedam dana  iza sebe ostavili više od stotinu vrijednih likovnih djela od kojih će neka, prema odluci Umjetničkog savjeta Kolonije, obogatiti fundus  Likovno ekološke kolonije koja će sa sakupljenih preko 700 djela predstavljati značajnu  kulturnu baštinu opštine Srbac i Republike Srpske.

Nažalost ni dug period postojanja nije bio dovoljan da slike dobiju bezbjedan depo, jer Kolonija još uvijek nema svoju Galeriju.

„Ova kolonija je od nastanka imala karakter medjunarodnog kulturnog dogadjaja, čemu je težio njen osnivač  slikar Rajko Petković.

„Naša želja je bila da dovodjenjem velikog broja umjetnika iz više zemnalja, povratimo njen ugled i u tome smo uspjeli. Posvetili smo pažnju i domaćim stvaraocima, umjesto škole slikanja ove godine pozvali smo 15 mladih slikara koji već imaju rezultate i koji će, vjerujem, za pet godina biti nosioci likovnog stvaralaštva u opštini Srbac – kaže direktor JU Centar za kulturu i sport Srbac.

Nekada je ova kolonija imala  više sadržaja, kao što je aukcija slika u humanitarne svrhe, proglašavanje najuredjenijeg domaćinstva, akcije na uklanjanju divljih deponija,  okrugli stolovi o raznim prirodnim temama.

Pa i pored toga Bardača – je upravo za poslednjih četiri decenije izgubila epitet netaknute prirode, gdje su ribarska jezera pretvorene u ratarske oranice, a većina od oko 180 rijetkih ptica močvarica ostale bez staništa. Nažalost, apeli slikara, ekologa, biologa i drugih zaljubljenika u prirodu nisu naišli na razumjevanje, posebno od  institucija u čijoj nadležnosti je ova oblast.

Svečanom zatvaranju kolonije prisustvovao je i  iguman manastira Osovica, anhimandrit Teofil  koji je izrazio zadovoljstvo što su slikari našli vremena da posjete i ovaj manastir.

-Četrdeset godina traje kolonija , a   četiri decenije nije malo,  pogotovo kad imamo na umu  da su iza nas i godine rata i godine iskušenja  koje se zovu korona. Posebna mi je radost  što umjetnici  svake  godine posjećuju  naš manastir Osovicu, koji je mnanastir svih nas,  naglasio je Teofil.

Veliku pažnju privukli su mladi umjetnici.

Kolektivno su  napravili veliku sliku kojom su  upozorili  na ugrožavanje Bardače, kao prirodnog ambijenta. „Naša tematika je bila zaštita prirodnog rezervata Bardača. Svojim radom pokazali smo  šta je ovdje bilo, a šta  više nije tu, kaže Sonja Mikić, učenica 2. razreda škole za  Ekonomskog  tehničara.

Božidar Joksimović iz Užica je prvi put na Bardačkoj koloniji. Oduševljen je ljudima, ali i ambijentom. „Nebriga ili briga o prirodi je ista i kod nas i kod vas. Na svima nama je da svojim ponašanjem i djelom  doprinesemo promjeni svijesti prema prirodi, koja je izvor života“, kaže Joksimović.

A slikarka Jelena Vušurević iz Crne Gore je  višestruki učesnik srbačke kolonije. Kao  član Umjetničkog savjeta ona je svim učesnicima uručila sertifikate  kolonije.

Dobrom raspoloženju umjetnika prigodnim muzičkim nastupom doprinIjela je i mlada umjetnica Natalija Todorović.

Medjutim, završno veče ostaće upamćeno po veomq slaboj posjeti gostiju i gradjana, a posebno iznenadjenje  je  i  to što  svečanosti nisu prisustvovali ni najodgovorniji ljudi opštine, iako je opština sa Ministarstvom prosvjete i kulture  bila pokrovitelj  ove Kolonije.

(BN/ S. K. – Foto: S. K.)

CATEGORIES
Share This