Zavičajnu svakodnevicu premjestila na platno: Izložba slika Aleksandre Kuzmanović u Gradiški (FOTO)

Zavičajnu svakodnevicu premjestila na platno: Izložba slika Aleksandre Kuzmanović u Gradiški (FOTO)

U Zavičajnom muzeju u Gradiški, veliku pažnju ovdašnje javnosti izazvala je izložba slika „Čuvam“ Aleksandre Kuzmanović iz Teslića. Izložba će biti otvorena do sredine marta.

To su portreti i drugi radovi rađeni tehnikom ulja na platnu koji prikazuju i čuvaju od zaborava ljude i detalje iz života, iz okruženja autorke.

Bojan Vujčić, direktor Zavičajnog muzeja pohvalio je ovu izložbu rekavši da je ona među najuspješnijim u poslednjih nekoliko godina.

– Izložila sam dva slikarska ciklusa. Teme su život na selu, poslovi u domaćinstvu, portreti meni bliskih osoba, potom mitologija… Sve to su oblasti moga kraja, koje me inspirišu, privlače i daju mi snagu da uložim svoj slikarski talenat, da bi na platnu to postalo bliže publici – kazala je Aleksandra.

Ona je sebe i svoj rad, takođe je predstavila na pojednostavljen način.

– Slikam svoj ambijent. Zanimaju me mjesta  na kojima su vidljivi tragovi života. Ljudi, životinje, ruralni pejzaži, prostori, rituali… – kaže Aleksandra Kuzmanović.

Aleksandra Kuzmanović rođena je u Tesliću 1997. godine a potom Akademiju umjetnosti u Banjaluci, smjer slikarstvo. Više puta je nagrađivana.

Prvu samostalnu izložbu “Na barama” imala je 2019. godine u Galeriji “Udas”, a iste godine predstavila se i izložbom “Budem” u Centru za kulturu za obrazovanje u Laktašima.

Njen rad zapažen je i na kolektivnoj izložbi “Rekonstrukcije” u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, gdje je izlagala zajedno sa 22 umjetnika.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This