Trebinje: Muzička svjetska elita na koncertu ozbiljne muzike na Crkvini

Trebinje: Muzička svjetska elita na koncertu ozbiljne muzike na Crkvini

Music and More Summer Fest je Međunarodni festival klasične muzike koji se šestu godinu za redom održava u Trebinju, a večeras je na amfiteatru na Crkvini iznad Trebinja održan veličanstven koncert ozbiljne muzike.

U pitanju je interdisciplinarni, međunarodni umjetnički program koji pruža jedinstven doživljaj. Bila je to odlična prilika da ljubitelji klasične muzike uživaju u izvođenjima nekih od najvećih i najznačajnijih svjetskih imena klasične muzike.

Aktuelno izdanje ovogodišnjeg festivala „Music & More SummerFest” u Trebinju najavila je  Tatjana Ranković, tvorac prestižne manifestacije koja će od 1. do 14. avgusta u gradu na Trebišnjici okupiti muzičku elitu svetskog renomea.

Direktor Festivala Tatjana Ranković rekla je da se nada da će publika uživati u večerašnjem koncertu, te navela da su na programu djela Volfganga Amadeusa Mocarta, Johana Štrausa, a nastupiće i studentkinja iz Kine i Gudački kvartet u izvođenju profesora muzike.

Rankovićeva je istakla da su svi učesnici oduševljeni Trebinjem, te naglasila da je amfiteatar u kojem se održava koncert sa pogledom na grad jedinstven i da ima posebnu spiritualnost.

Kompozitor i džez pijanista Jonel Petroj rekao je da će ove godine nastupiti i neki novi muzičari i da je amfiteatar na Crkvini magičan i da su učesnici oduševljeni pogledom na grad.

Posebno zapažen nastup na večerašnjem gala koncertu je imala umjetnica Ksenija Kumento, koloraturni sopran, koja je Amerikanka iz Njujorka, ali Beograđanka po majci, Filipinka po ocu, a već godinama živi i radi u Nemačkoj.

Takođe sjajan nastup Đuliete Mihai, violinistkinje porijeklom iz Rumunije koja već godinama živi i radi u SAD,  a vodi gudački ansambl SummerFest Kameratu. Izveli su nekoliko novih dela uključujući Šostakovičevo remek-delo, „Kamernu simfoniju, op.110 a“ koja se nikad nije čula u Trebinju. Takođe, kompoziciju kompozitora Diniku, Xora Marćišor“ u aranžmanu kompozitora Jonela Petroja.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This