Smotra najboljih amaterskih ostvarenja: U Trebinju počinje Festival festivala

Smotra najboljih amaterskih ostvarenja: U Trebinju počinje Festival festivala

U Kulturnom centru Trebinje sinoć je  počela kulturna manifestacija Festival festivala – smotra najboljih amaterskih pozorišnih ostvarenja iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Hrvatske.

Takmičarski dio programa 66. Festivala festivala otvara komad “Dragi umetnici”, teatra “Čekori” iz Skoplja, rađen po tekstu Leonida Zorina u režiji Maje Đurđevske, najavljeno je iz trebinjskog Kulturnog centra.

Organizatori su naveli da će tokom festivala na sceni Kulturnog centra Trebinje biti izvedeno još šest takmičarskih predstava ansambala iz Županje “Pljusak”, Bijelog Polja “Kokoška”, Travnika “Oblaci”, Beograda “Večernja ruža”, Petrovca na Mlavi “Putujuće pozorište Šopalović” i Trebinja “Pomračenje”.

Sve predstave počinju u 20.30.

U bogatom pratećem programu Festivala festivala biće promovisano više naučnih časopisa, kao i enciklopedija Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Omladinsko pozorište Bileća, u okviru revijalnog programa izvešće pozorišni komad “Mnogo buke oko svačega”, čiju dramatizaciju i režiju potpisuje Bojan Milidragović.

Prema propozicijama festivala nagrada “Zlatna maska” se dodjeljuje za najbolju predstavu u cjelini, najbolje rediteljsko ostvarenje, žensku i mušku ulogu, najbolju žensku i mušku epizodnu ulogu, najbolju scenografiju i kostimografiju, autorsku muziku, kao i za najbolju kolektivnu igru.

“Zlatna maska”, koja se dodjeljuje za najbolje rediteljsko ostvarenje, od ove godine nosi ime “Borislav Grigorović”, u čast proslavljenog reditelja i dugogodišljeg člana Umjetničkog savjeta Festivala Festivala.

Tradicionalno, po završetku manifestacije biće otvorena izložba foto-kino kluba Trebinje pod nazivom “Festival u objektivu””.

U okviru manifestacije u trebinjskoj Dučićevoj ulici, od 22. do 27. jula od 11.00 časova, biće održan pučki teatar pod nazivom “Ibijevo ćoše” u kome, osim Kralja Ibija (Darko Kurtović), učestvuju i ostali umjetnici iz pozorišta koja nastupaju u zvaničnom programu festivala.

Festival festivala traje do 27. jula, a biće održan u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta, čiji je pokrovitelj grad Trebinje.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This