Sjećanja na velikog Petra Kralja nikada neće nestati!

Sjećanja na velikog Petra Kralja nikada neće nestati!

Svi znamo za opšte poznatu izreku: – Živite onoliko dugo, koliko vas se sjećaju!

Piše Aleksandar Stankić

Neko ko je zasigurno zaslužio da ga se sjećamo je legendarni glumac Petar Kralj.

Mislim da mu nadimak nikada nije trebao jer mu ga je Bog dodjelio po rođenju. Kralj – apsolutno opisuje Petra prvo kao čovjeka pa umjetnika.

Postoji mogo vizuelnih i pisanih zapisa koji su snimljeni i objavljeni o životu, karijeri, lijepim manje lijepim trenucima o kojima je želio da razgovora legendarni Kralj.

Više zanimljivi ali i interesantniji detalji su oni koje samo možete doživjeti, imati sreću da se zateknete u društvu velikih.

Nakon snimanja, za šankom je uvijek gužva, nikada se ne priča o poslu,… Teme su život, sport mnogo šale na tuđi, ali i vlastiti račun…

Sve to posle nekoliko tura pića…

Sjećam se jednog snimanja i Petra Kralja:

– Gospodine Pero, dođite ovako za sto da sjednete?, spontano sam tada pozvao Kralja, a on nasmiješi se gledajući u mene i odgovori:

– Dragi kolega, izvinite, ali ja i moj šank se mnogo duže poznajemo i družimo, tako da on ima prednost,

Refleksno sam se krenuo izvinjavati… Kralj me prekida: – Ne ljutim se ja mladi kolega, nego moram da Vam pojasnim bliskost!

-Prije 25 godina osjetim strasnu bol na lijevoj strani, ispod rebara. Nije mi bilo svejedno, nego pozovem dobrog prijatelja, vrsnog ljekara i požalim se na tegobu koja me iznenada zatekla. Doktor moj prijatelj mi kaže da odmah dođem u bolnicu, urgentno uradi sve nalaze i snimak abdomena.

Sjedim kod njega u ordinaciji, stižu nalazi i snimak! Kako on gleda nalaze meni sve gore, gledajući njegovu ekspresiju lica, bol mi sve veća. Gleda mene, pa gleda snimak. Iznenada baci onaj snimak na sto, osmjehnu se…Pa sunce ti poljubim, kada stojiš satima u kafani, odmakni malo od šanka, skoro da si slomio rebro!?

U istom trenutku krećemo da urlamo od smjeha. Eto, to je ta neraskidiva veze mene i šanka – ispričao je tada Kralj.

Na hraju nam se obratio riječima: – Oprostite, moram da krenem. Konobar sve što mlade kolege su popile na moj račun.

-Ne, molim Vas meni je čast da Vama ja platim piće, kazao sam tada a legendarni Kralj se obrati riječima:

– Sine, ja plaćam tebi i sebi. Ti plaćaš sebi i mlađem od sebe. Ja sam odavno većinski vlasnik svog života, te želim da te stimulišem u pravom smjeru. Nije kafana za svakoga, niti je svako za kafanu, reče Pero kako su ga zvali prijatelji i postade vlasnik vječnosti koja nikada neće izbledjeti.

Malo je poznato u javnosti da je u klasi Petra Kralja diplomirao naš poznati glumac Aleksandar Stojković – Piksi, koji je izuzetno bio vezan za njega.

Piksi vrlo često i danas spominje svog učitelja Petra Kralja, bez obzira što je prošlo 13 godina od smrti našeg velikog umjetnika.

(BN) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This