Premijera svjetskog klasika u NPS: „Idiot“, teatarska avantura koja inspiriše

Premijera svjetskog klasika u NPS: „Idiot“, teatarska avantura koja inspiriše

Premijera predstave „Idiot“, koju po klasiku Fjodora Mihajloviča Dostojevskog na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo postavlja rediteljka Selma Spahić, biće odigrana sutra sa početkom u 19.30.

Pored Spahićeve, na dramatizaciji i adaptaciji teksta radili su Emina Omerović i Benjamin Konjicija, a u velikoj glumačkoj podjeli nalaze se Dino Sarija, Vanja Đugum Matović, Igor Skvarica, Sara Seksan, Ejla Bavčić, Mirvad Kurić, Aleksandar Seksan, Mona Muratović, Slaven Vidak, Mak Čengić, Helena Vuković, Vedran Đekić, Riad Ljutović, Ivona Baković, Hana Zrno, Damir Čobo, Pavle Novaković, Senad Milanović, Faruk Hajdarević, Elma Fetić i Vedad Čano.

Povodom predstave Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, kaže da ova kuća ostaje otvorena za mlade umjetnike, koji će imati slobodu i mogućnost istraživanja, što često nije slučaj u institucionalnim pozorištima.

„Povjerenje smo ukazali jednoj od najboljih rediteljica regiona Selmi Spahić, koja je sa svojim mladim autorskim timom i glumačkom podjelom generacije mladih umjetnika krenula u teatarsku avanturu koja nas inspirira. Kako iz današnje vizure postaviti klasične scenske materijale proznog karaktera i pretvoriti u pozorišni izričaj? Ovo je predstava kultne literarne klasike koju scenski uobličuje nova generacija. Kada se postavlja klasika, to je sigurno dokaz velike društvene potrebe za dijalogom na univerzalne teme i želje da pozorište neposredno govori o stvarnosti“, rekao je Mustafić.

Selma Spahić, rediteljka predstave, otkrila je na koji način su se bavili svjetskim klasikom Dostojevskog.

„Bavili smo se motivom zašto je Dostojevski počeo da piše roman, on je prepoznao veliku strast i veliku bezidejnost tadašnje mlade generacije i tek onda se pojavila ideja da piše roman o idealnom čovjeku ili o nekome ko je, iz religijskog nasljeđa, najbliže Kristu, u našem kontekstu mi smo to malo drugačije postavili. Meni je drugi aspekt bio važan – ta neurotičnost tog svemira romana koja se vrlo lako prenosi na današnje vrijeme. I ta polifonija koja djeluje kao da čujete mikrofoniju kad slušate vijesti“, ističe Selma Spahić.

Ona je vrijeme radnje komada iz 19. prebacila u 21. vijek.

„Kao da vam od niza kontradiktornih rečenica mozak zablokira – tako nekako djeluje taj roman. Jedno veliko višeglasje koje smo mi podigli na neku vrstu neurotičnosti 21. vijeka. Predstava mi se doima žestokom i u nekom smislu agresivnom, ali uz zvuk violončela i violine – postoji neki balans poetičnosti i filozofije“, pojasnila je Selma Spahić.

Glumac Dino Sarija, koji igra glavnu ulogu Lava Nikolajeviča Miškina, pričao je kako vidi ovaj lik u našem vijeku.

„Miškin je ideja o dobrom i iskrenom čovjeku. Oduvijek se moralnost i dobrota pokušavala monopolizirati od strane ideologija, religija i slično, ali Miškin je antiteza, dokaz da je biti dobar inherentno ljudska odlika i potreba. Ima jedna divna misao u ‘Idiotu’, parafraziram, kako nikad nećemo biti u mogućnosti drugoj osobi prenijeti do kraja šta tačno mislimo, kako će naše misli umrijeti sa nama. Često te procjepe u razumijevanju punimo sumnjom i strahom i valjda smo zato tako nervozni i osjetljivi“, rekao je Sarija.

On se pita koja je alternativa za Miškina.

„Očekujemo od drugih najgore i uvijek se spremamo za zla vremena, umjesto da tu sumnju i strah zamijenimo otvorenošću i empatijom. Nije jednostavno, rizikujete time da vas nazivaju idiotom, da budete povrijeđeni i manipulisani, ali zar je to gore od ove alternative koju preživljavamo? ‘U nas’ je navika reći: ‘Ti si previše dobar’, a šta treba biti i po kojim kriterijima?“, navodi glumac.

Benjamin Konjicija, dramaturg, kaže da je svijet „Idiota“ glasan i haotičan.

„Dostojevski piše u jednom historijskom periodu velikih društvenih reformi u Rusiji, kada se pojavila mlada generacija koja propituje sistem vrijednosti. Mi smo u toj haotičnosti prepoznali svijet današnjice, čitava ta opterećenost informacijama, izgubljenost koju osjeti mlada generacija je nama bila interesantna istražiti“, ispričao je Konjicija.

U autorskom timu predstave su i kostimografkinja Sanja Džeba, scenografkinja Monika Močević, saradnica za scenski pokret Ena Kurtalić, kompozitor muzike Draško Adžić, te Mirza Rahmanović Indigo, koji potpisuje muzički aranžman.

Prva repriza predstave na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo zakazana je za 23, a druga za 25. februar, u oba slučaja sa početkom u 19.30.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This