Kratkometražni film „Sarajevo 1920“ od sutra dostupan na online platformi

Kratkometražni film „Sarajevo 1920“ od sutra dostupan na online platformi

Zajednički program online platforme kina „Meeting Point“ i Filmskog centra Sarajevo sutra počinje na „Ondemand.kinomeetingpoint.ba“.

Na ovoj online platformi svaki mjesec biće predstavljen jedan digitalizovani kratkometražni film iz arhiva Filmskog centra Sarajevo, kako bi publiku upoznali sa istorijom bosanskohercegovačkog filma.

Prvi film u programu je „Sarajevo 1920“, koji će od danas biti dostupan, a riječ je o ostvarenju iz arhive Filmskog centra Sarajevo.

Kako je saopšteno iz Filmskog centra Sarajevo, filmovi će mjesec dana biti besplatno dostupni gledaocima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji.

„Filmovi koji će biti dostupni na online platformi kina ‘Meeting Point’ u sklopu programa CineArchive su digitalizovani i prvi put na ovaj način dostupni javnosti, a svakog mjeseca će na platformi biti predstavljan po jedan film iz istorije bh. kinematografije. O filmu ‘Sarajevo 1920’ nema dostupnih podataka – naslov filma je pisao na kutiji, o njemu ne postoje izvorni podaci niti druge informacije. Tekst o filmu koji će se mjesec dana moći pogledati besplatno online napisao je dramaturg Dario Bevanda“, piše u saopštenju Filmskog centra Sarajevo.

Titl kojim počinje dvadesetpetominutni film glasi: „Harmonijom rada prirode i čoveka nikla je pod obroncima Trebevića jedinstvena pesma – belo Sarajevo“.

„Djelo nepoznatih autora, izvorno snimljen u raskošnom 35-milimetarskom formatu, ovaj crno-bijeli nijemi uradak vrhunski je primjerak tada izrazito popularnog žanra putopisnog dokumentarnog filma. ‘Sarajevo 1920’ prikazuje prirodne ljepote, arhitekturu i način života glavnog grada Bosne i Hercegovine u periodu neposredno nakon Prvog svjetskog rata“, javljeno je iz Filmskog centra Sarajevo, čija je ekipa pronašla ovaj film u kutiji na kojoj je tek pisalo „Sarajevo 1920“, a koja je kasnije i digitalizovala ovaj materijal.

Kako su javili dalje, sedmominutni isječak iz filma, objavljen prije sedam godina na YouTubeu, prikupio je stotine hiljada pregleda i izazvao emotivne komentare ne samo Sarajlija i Sarajki, već i svih ostalih fasciniranih ovim dragocjenim pogledom u prošlost jednog grada.

„Razvile su se i polemike – da li je život bio bolji nekad ili sad, da li se grad promijenio ili je ostao isti – a u pojedinim komentarima argumentovano je dovedena u pitanje i godina nastanka filma. Budući da se u određenim kadrovima može prepoznati kupola Templa, velikog jevrejskog hrama čija izgradnja je počela tek 1926, a pojedine žene koje šetaju gradom su obučene po modnim trendovima s kraja dvadesetih, neki smatraju da je film sniman nešto kasnije, najvjerovatnije početkom tridesetih godina prošlog vijeka“, javljaju iz Filmskog centra.

Bilo da je nastao u doba Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, javljaju dalje, ili Kraljevine Jugoslavije, vrijednost filma „Sarajevo 1920“ je neosporiva.

„S jedne strane radi se o važnom istorijskom zapisu, s druge o bitnom filmskom dokumentu, umjetnički uspjelom ostvarenju u kojem su autori pokazali puno zanatske vještine, dobar osjećaj za dramaturgiju, tempo i kompoziciju kadra. Uglavnom statičnim totalima Sarajevo je ‘zabilježeno’ od istoka prema zapadu, od Kozje ćuprije do vrela Bosne“, zaključuje se u saopštenju.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This