(FOTO) Ipak je zapelo oko ŠATORA: Predsjednik Udruženja književnika o odluci Vlade Srpske da preuzme organizaciju Kočićevog zbora

(FOTO) Ipak je zapelo oko ŠATORA: Predsjednik Udruženja književnika o odluci Vlade Srpske da preuzme organizaciju Kočićevog zbora

Ne može akademik pod šator, red je da se najznačajnija književna nagrada u Srpskoj, nagrada Petar Kočić, laureatu uruči, kako dolikuje, na svečanosti u Banskom dvoru iliu u nekoj drugoj instituciji kulture u Banjaluci.

Ovo je, po mišljenju Predraga Bjeloševića, predsjednika Udruženja književnika Republike Srpske, ključni razlog što to udruženje “slijedi odluku Vlade RS”, kojom je, samo nekoliko dana prije održavanja manifestacije, Vlada od Grada Banjaluka preuzela organizaciju Kočićevog zbora.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Žao mi je zbog ovakve situacije, ali u posljednje dvije godine došlo do strašnog srozavanjasvjedočili smo da se Kočićeva književna nagrada dodjeljuje pod šatorom, takoreći na livadi, a to je neozbiljno – rekao je Bjelošević, koji je član Vladinog Organizacionog odbora za pripremu Kočićevog zbora.

Bjelošević je dodao da će Miladin Berić, predsjednik banjalučke podružnice Udruženja književnika RS, koji je bio član gradskog Organizacionog odbora, i dalje “raditi ono što je i dosad radio”, ali sada kao predstavnik Udruženja književnika Srpske.

Predsjednik Udruženja književnika RS je rekao da se nada da će se, “uprkos različitim pogledima”, sve završiti kako dolikuje.

– Volio bih da se nađe neko rješenje, da sutra na budemo smiješni na Kočićevoj glavici, sa dva zbora ili nečim sličnim – poručio je Bjelošević.

U Vladi RS je danas održana druga sjednica Organizacionog odbora zbora, kojim predsjedava ministarka prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dijana Grbić, potpredsjednica Organizacionog odbora, nakon sjednice je istakla da će 59. Kočićev zbor biti organizovan u cilju veličanja književnog stvaralaštva, ali i u cilju uključivanja ljudi koji žive na području Zmijanja i Manjače u ovu manifestaciju.

– Kočićev zbor je značajan za širu zajednicu i ova manifestacija ne zaslužuje da bude svedena na jedan grad ili jednu opštinu – rekla je Grbićeva.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This