Život na visokoj nozi: Preko 10 miliona KM na luksuz političara?!

Život na visokoj nozi: Preko 10 miliona KM na luksuz političara?!

Ne zaostaju ni političari iz Srpske sa brojem službenika koji idu na putovanja. Početkom novembra iz RS u Kinu otputovala mnogobrojna delegacija Vlade Srpske u kojoj nema ko nije bio, od privrednika, ambasadora, ministara i predstavnika privredne komore i mnogih drugih znanih i neznanih imena koji tu ne pripadaju, ali još uvijek nemamo rezultat te posjete.

 Za institucije i službenike Bosne i Hercegovine kriza je nepoznat pojam. Milioni se troše za kupovinu luksuznih službenih vozila, a podaci govore da je do sad oko 10 miliona maraka narodnih para potrošeno za te namjene. Troše se pare i na putovanja.

Armija političara i njihovih saradnika skoro svaki mjesec putuje na službeni put po svijetu, a sve to plaćaju građani. Takođe, nikad veći prihodi od akciza nisu se slili u državni budžet, a nemamo ni i metar novog autoputa,iako je obećano da je taj novac za te namjene.

Uprkos priči o štednji, rezanju i racionalizaciji troškova, domaći službenici kao da se utrkuju ko će kupiti skuplji automobil i otputovati na luksuzniju destinaciju.

A zašto i ne bi kada ništa od toga ne plaćaju iz svog džepa.

Strogo kontrolisanje javne potrošnje i provođenje mjera štednje, smanjenje svih neprioritetnih rashoda, te obustavljanje neproduktivnih kapitalnih ulaganja i nabavki, između ostalog nabavke poslovnih prostora i automobila –  sve su ovo upozorenja koja su ove godine došla Vladi Srpske od Fiskalnog savjeta ali i MMF-a.

Međutim,nadležni se ponašaju kao da se to nije ni dogodilo pa se povećava i budžet za narednu godinu koji će iznositi 5,7 milijardi KM.  Ni za predsjednika Srpske neće biti zime, pogotovo finansijske. On će na raspolaganju i dalje imati 56,5 miliona maraka kao i ove godine.

Nema zime ni za ministra bezbijednosti BiH Nenada Nešića jer se nabavljaju nova vozila zato što se, kako kaže, osramotio u Mađarskoj kad je shvatio kakvo službeno vozilo ima.

„Kad su vidjeli oni iz njihovog ministarstva unutrašnjih poslova došli su i rekli molimo vas gospodine Nešiću da parkirate svoje vozilo, mi ćemo vam dati naše službeno vozilo da koristite dok se nalazite na teritoriji Mađarske zamislite koje je to  poniženje  za jednog ministra i za državu kad strani zvaničnik vidi da to auto nije  dostojno niti je bezbijedno da v gaozi bilo ko“, rekao je  Nenad Nešić, ministar bezbijednosti BiH u oktobru ove godine.

Zbog tog, kako kaže Nešić, poniženja, njegovo ministarstvo brže bolje nabavlja, ne jedno, nego čak dva nova vozila. Jedno će, kako su naveli, biti jeftinije, ono košta tričavih 65 000 maraka, a drugo luksuznije 130 000 maraka, jer nije u redu da se sramoti po svijetu u jeftinom vozilu.

Nisu samo vozila stavke koje građani državnim službenicima plaćaju iz svog džepa. Plaćamo mi njima i putovanja u inostranstvo gdje odlaze po obavezi njihove funkcije, ali jasnih efekata njihovih posjeta nema osim da na putovanja idu i oni koji treba i oni koji tu ne pripadaju. Tako je npr. nedavno 40 službenika otputovalo u Brisel, a  predsjedavajuća savjeta ministara BiH Borjana Krišto  povela je najviše ljudi u svojoj pratnji, i to njih 11.

Ne zaostaju ni političari iz Srpske sa brojem službenika koji idu na putovanja. Početkom novembra iz RS u Kinu otputovala mnogobrojna delegacija Vlade Srpske u kojoj nema ko nije bio, od privrednika, ambasadora, ministara i predstavnika privredne komore i mnogih drugih znanih i neznanih imena koji tu ne pripadaju, ali još uvijek nemamo rezultat te posjete.

„Mentalitet naših političara koji se ponašaju tako da  ukoliko više troše i bahate se da su oni jači u očima naroda da su veći da oni to mogu i da je njihova snaga i moć mnogo veća ukoliko se na taj način ponašaju oni su nas naučili na taj model ponašanja da mi moramo da im se klanjamo da moramo da prihvatimo takvo ponašanje a to nije istina“, ističe Velizar Antić, politički analitičar.

Premijeri, ministri, poslanici, delegati –  svi oni po službenoj dužnosti treba da idu i obavljaju svoje obaveze za koje su plaćeni. Međutim, ako se uzme u obzir da u delegacijama zna biti i  po više od 40 službenika, dolazimo do zaključka da taj vid komunikacije skupo košta građane.

„Sva ta putovanja bez obzira da li se dešavaju u tolikom sastavu su vrlo netransparentna ako govorimo o posjetama zvaničnika RS širom svijeta onda smo dobili veoma nejasna saopštenja po sistemu mi smo još jednom potvrdili da ćemo njegovati prijatne odnose i jačati naše prijateljstvo a iza toga ne slijedi ništa“, smatra Igor Davidović, bivši diplomata.

I na kraju, ako se još neko sjeća inicijative za ukidanje akciza na gorivo, evo zašto se to nikad nije desilo. Zato što danas BiH ne bi zaradila rekordnih 15 milijardi maraka od akciza i putarina na gorivo. Međutim,da je taj novac namjenski iskorišten, što se uvijek preporučuje ali ne dešava uvijek, vrlo vjerovatno bismo imali riješeno pitanje brojnih dionica, izgrađene autoputeve i povezane ključne gradove, odnosno ekonomske centre u BiH.

Ovako, građanima ostaje borba sa inflacijom, stalnim rastom cijena i preživljavanjem – i to ne više iz mjeseca u mjesec, nego iz dana u dan, a državnim službenicima i dalje ostaju puni budžeti, jer nije budžet stvoren da ostane pun para –  budžet je tu da se troši.

(BN) Foto: Društvene mreže

CATEGORIES
Share This