Željeznice Srpske pred bankrotom – Dug 135 miliona KM

Željeznice Srpske pred bankrotom – Dug 135 miliona KM

– „Željeznice Republike Srpske“ nastavljaju da gomilaju gubitke i prvi ovogodišnji kvartal su završile u minusu od 5,5 miliona KM.

U odnosu na isti prošlogodišnji period minus je povećan za 1,4 miliona maraka, dok je akumulirani gubitak preduzeća dostigao 134,7 miliona KM.

Ukupni prihodi preduzeća u prvom kvartalu iznosili su 15,5 miliona KM i veći su u odnosu na prvi prošlogodišnji kvartal za 2,1 milion, ali su rashodi imali značajniji rast i oni su sa prošlogodišnjih 17,6 miliona povećani na 21,1 milion KM u ovoj godini.

Kada su u pitanju radnici, ŽRS su zadržale trend smanjena broja zaposlenih i on je na kraju prvog kvartala ove godine iznosio 1.954. To je za 25 radnika manje u odnosu na prvi kvartal 2022.

„Željeznice RS“ se od 2017. godine nalaze u procesu restrukturiranja koje se finansira kreditom Svjetske banke od 100 miliona KM, a iako je taj proces trebalo da bude završen do kraja 2021. godine, uprava je u dva navrata tražila  produženje roka, što je Svjetska banka prihvatila pa je sada rok za završetak projekta kraj 2024. godine.

Planom restrukturiranja predviđeno je konvertovanja duga prema Vladi RS u kapital i formiranje ovog javnog preduzeća kao holdinga sa tri zavisna preduzeća – za prevoz putnika, kargo i infrastruktura.

(Capital) Foto: Capital

CATEGORIES
Share This