Vučić: Imali smo težak sastanak, biće ih još mnogo u narednom periodu

Vučić: Imali smo težak sastanak, biće ih još mnogo u narednom periodu

Vučić je rekao da bi 18. marta trebalo ponovo da se vide u Severnoj Makedoniji, kada će Žozep Borelj biti u poseti regionu.

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu, posle zajedničkog sastanka sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, da su imali težak sastanak i da veruje da će biti još mnogo sastanaka u narednom  periodu.

Vučić je rekao da bi 18. marta trebalo ponovo da se vide u Severnoj Makedoniji, kada će Žozep Borelj biti u poseti regionu.

„Do tada bi Lajčakom da razgovaramo o stvarima za implementaciju. Važno je i što će u saopštenju EU ako tako to bude, to je njihova izjava, biti reči o neophodnosti sprovođenja svih prethodnih dogovora. Ja sam insistirao na ZSO, i evropski predstavnici. Kurti nije bio spreman da to prihvati sada, da li će u budućnosti, videćemo“, rekao je Vučić.

 Kazao je da se nada da je moguće da postignemo  nekakve kompromise, ali da se plaši da možemo da ostanemo zaglavljeni u nečemo što je odavno potpisano i  trebalo da bude ispunjeno.

Izveštaj o pregovorima razmatraće Evropski savet 23. i 24. marta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će o današnjem sastanku u Briselu biti sastavljen izveštaj koji će se razmatrati na zasedanju Evropskog saveta 23. i 24 marta.

„Na osnovu tog izveštaja, oni će se odnositi prema našim evropskim integracijama, i jednih i drugih“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa evropskim komesarom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem.

Na pitanje da li je Srbija spremna da prizna nezavisnost tzv Kosova, Vučić je odgovorio da je Srbija član UN, a da tzv. Kosovo nije.

„Mi uvek podržavamo međunarodni pravni poredak, Povelju UN i Ustav Srbije“, poručio je Vučić.

Na pitanje da li je Zajednica srpskih opština deo mape puta pregovora, Vučić je rekao da još uvek nemamo mapu puta.

„Nemamo je. Mi moramo da sedimo i radimo na mapi puta. Kako smo krenuli da radimo tako smo tog trenutka stali na tom pitanju. Sve vreme se pričamo o implementaciji, pa da vidimo šta ko hoće i kako hoće da implementira“, rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da to ne može to za jedan dan, da je to ozbiljan, dug, težak i naporan proces.

„Zato ću da otkažem deo svojih političkih obaveza i putovanja da bih mogao da razgovaram sa Lajčakom, da bih mogao da se spremim za 18., da se spremim da Srbija ne bude prokazana 23. i 24.“, naglasio je Vučić.

Na pitanje novinara da li su razgovarali da li su razgovarali o  priznavanju dokumenata, Vučić je rekao da sada nisu o tome razgovarali.

„Ali ja sam spreman da o tome razgovaram čim se završi ZSO i nemam problem da o tome razgovaram kada su u pitanju regionalna predstavaljanja, pitanja dokumenata o kojima  smo već razgovarali, sada imamo mnogo manje problema nego ranije i neka druga pitanja koja su od životnog značaja. To je veoma važno“, istakao je Vučić.

(Tanjug)

CATEGORIES
Share This