Vučić: Imaćemo posljedice, ako ne prihvatimo plan

Vučić: Imaćemo posljedice, ako ne prihvatimo plan

„Došla je petorka, predstavnici Nemačke, Francuske i Italije. U drugoj rečenici koja mi je saopštena, rečeno je „morate da prihvatite ovaj plan a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora biti prihvaćen de-facto, suočićete se pod jedan sa prekidom procesa evropskih integracija, pod dva, suočićete se sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija“, kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se uživo.

Vučič je na početku razgovora najavio da neće govoriti o dnevnopolitičkim stvarima, a zatim se odmah osvrnuo na goruću temu o francusko-njemačkom planu.

„Svi smo prethodnih dana vidjeli prvu verziju, koja se ne razlikuje mnogo od druge u različitim medijima tzv. franucsko-nemačkog plana, ali niko nije želio da govori kontekstu, okolnostima i onome sa čime se Srbija suočava“, saopštio je Vučić.

„Uvijek je i više nego jednostavno pronaći bezbroj zamerki, a u ovom papiru ne možemo pronaći bilo šta čime bismo bili oduševljeni. Šta je to što danas pravi razliku?

Činjenica da su promijenjene geopolitičke okolnosti, Evropa je u ratu šta god oni govorili, nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u političkom smislu i sa druge strane žele u svom dvorištu da bude sve onako kako oni to žele.

Postavlja se pitanje „šta je još doprinelo situaciji da se izađe sa ovako oštrim pristupom i dozom hitnosti“?

Podsjetio je i na incidente koje Aljbin Kurti izaziva kako bi pokušao Srbiju da uvuče u sukob.

„U Kurtijevo vreme je do sada bilo 287 incidenata. Samo u ovoj godini 10 teških. Poslednje je današnje ranjavanje Miljana D. koji se nalazi u stabilnom stanju i želimo mu brz oporavak“, kazao je on i objasnio da Kurti želi sukob kako bi NATO bio na njegovoj strani.

Istakao je da su se stranci više zabrinuli što je Rada Trajković dva sada sedela na klupici, nego zbog napada na srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Kako je naveo, Srbiju niko ništa nije pitao ili konsultovao u pogledu formiranja francusko-nemačkog plana.

„Bez ikakve krivice. Nije upucan nijedan Albanac. Ništa nigde nismo uradili, a oni su došli i pokazali plan… Prikrivena je činjenica da postoji obaveza da se ne protivimo ulasku tzv. Kosova u UN“, rekao je i dodao:

„Oni su to sve prihvatili i time je taj plan de fakto postao novi pregovarački okvir za Republiku Srbiju. Došla je petorka, predstavnici Nemačke, Francuske i Italije. U drugoj rečenici koja mi je saopštena, rečeno je „morate da prihvatite ovaj plan a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora biti prihvaćen de-facto, suočićete se pod jedan sa prekidom procesa evropskih integracija, pod dva, suočićete se sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, pod tri sa sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koji će navesti štetu Srbiji“. Dakle citirao sam, tri puta mi je to ponovljeno. Ssvaki put sam na to veoma snažno reagovao što vidim da je već napisano u pojedinim izveštajima u Evropi“, rekao je Vučić

Istakao je da sada sledi velika borba za Zajednicu srpskih opština.

Predsednik Srbije je rekao da ništa nismo potpisali, ali da „moramo da tražimo kompromisno rešenje“.

Vučić je dodao da je „važno da pokažemo da želimo mir u regionu i da pokažemo šta je to što očekujemo u budućnosti i da se za to borimo“.

„Ne postoje gore sankcije od povlačenje investicija… To mi je tri puta rečeno u lice… Ili ćemo sa druge strane da kažemo da prihvatamo sve, odmah, što znači Kosovo u UN. Ja sam za onaj put komprimisa, ukoliko je moguće boriti se i gurati… U Americi se više ne govori o međusobnom priznanju, ipak smo nešto pomerili. Ne govori se ni o našem odobravanju ulaska“,rekao je.

(BN  Foto:Schreenshot)

CATEGORIES
Share This