Vlast u Srpskoj zloupotrebljava djecu zbog politike

Vlast u Srpskoj zloupotrebljava djecu zbog politike

Mnogi đaci, umjesto na čas istorije i obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Donjoj Gradini, dan su proveli pješačeći ili zaglavljeni u autobusu. Veliki organizacioni propust – ističe struka. U emisiji Izazovi BN TV nastavnici su prepričali kakav užas su pretrpjeli i oni i djeca. Pitaju – zašto i kome u korist?

“Ako smo trebali biti samo broj onda je ovo žalosno, a ako smo pozvani da upoznamo našu djecu sa činjenicama o stradanju naroda onda je organizacija zakazala“, kaže učitelj iz Čelinca Miloš Šašić, navodeći da je cijeli skup bio podređen političarima, a da su ispaštala djeca.

„Vode je bilo, ali kako su djeca čekala po 4-5 sati u autobusu, nedostajalo je vode. I tu su bile ružne scene gdje su djeca padala u nesvijest, ja sam vidio dvije djevojčice koje su pale u nesvijest, a Hitna pomoć nije mogla da priđe tim djevojčicama jer su iz suprotnog smijera dolazili ljudi u blindiranim autima, sirene… “ naveo je Šašić.

Slavica Marković, nastavnik iz Doboja, navodi da ni mobilne mreže nije bilo, da su i đaci i cijelo nastavno osoblje bili u agoniji, jer kolona vozila bila je nepregledna.

“Šta šaljemo, kakvu poruku djecu – da je haos normalan, da je kolaps normalan, vjerujte, ja sam se u jednom momentu osjetila kao da idem u koncentracioni logor”, navela je Slavica Marković.

Postavlja se pitanje – Gazi li vlast po djeci zarad politike?

„Zašto je to morao da bude dan kada se obraćaju zvaničnici državnih vrhova, zar nismo mogli da razmišlajmo šire – da interesi naše djece budu na prvom mjestu“, pita sociolog Mirjana Čeko.

Nažalost, zloupotreba djece u političke svrhe nije novina. Problem predstavlja i to što djeca, od najmanjeg uzrasta znaju za političare.

„Jedan političar iz Banjaluke došao je u vrtić, to su mala djeca, i oni su ga odmah prepoznali. Svi su pohrlili da se slikaju sa njim i sve i jedno je znao ko je“, navela je Čeko.

„Kada su u pritanju djeca i njihova zloupotreba u političke svrhe, mi smo imali prijave koje su se odnosile na situacije gdje su djeca vođena na skupove i slikli su se sa političarima. To što je roditelj dao saglasnost da njegovo dijete može biti uslikano ne znači da te fotografije mogu da koriste treća lica „, navela je Gordana Rajić, Ombudsmen za djecu RS.

Struka kaže – svako treba da preduzme svoju odgovornost da bi se ovaj problem bar pokušao da riješi.

“Mijenjanje kolektivne svijesti ovog društva, to će biti jako spor proces ali nije neizvodiv”, navela je Čeko

“Jako je teško vaspitati djecu kad morate vaspitati roditelje, jer oni nama ne dozvoljavaju da vaspitamo djecu na način koji se ne slaže sa njihovim načinom vaspitanja i njihovim pogledom na svijet, istakla je Marković, nastavnik iz Doboja.

Ako je suditi po dosadašnjoj praksi, političari neće u skorije vrijeme prestati da koriste djecu za političke interese.

A to je suprotno UN-ovoj konvenciji o pravima djeteta i načelima demokratije, rečeno je u emisiji Izazovi BN TV. te naglašeno, da bi roditelji trebali da stanu u zaštitu prava svoje djece koja – sve češće na hladnoći i suncu stoje čekajući da političari na njima uberu koji poen.

(BN)

CATEGORIES
Share This