Vlast Republike Srpske širi lažni patriotizam

Vlast Republike Srpske širi lažni patriotizam

Republika Srpska ne treba da pravi neprijatelje po svijetu već da gradi mostove i šanse za investicije, poručio je bivši ministar spoljnih poslova BiH i poslanik PDP-a u NS RS Igor Crnadak u emisiji “Globalno” BN TV.

“Ovdje je priča da se neko budi u Vatikanu, Njujorku, Vašingtonu, Parizu svaki dan sa idejom kako da uništi Srpsku, ali to je laž. To ne stoji. Poenta je da vlast u Srpskoj želi da zadrži sliku kako su svi protiv nas i kako se oni bore. Taj njihov patriotizam je lažni patriotizam, jer zapravo oni rade po principu tri prsta u vazduh, deset u budžet.”

O lažnom patriotizmu, kaže Crnadak, nedavno je svjedočio i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović koji je rekao da mu je Milorad Dodik dozvolio da odlikuje članove HVO brigade u Derventi.

“Kaže precizno – druže dolazim da uradim to i to. To je katastrofa. Jedan čitav krug ljudi je ušao u ovu priču. Gospodin Žunić koji je šef Kluba poslanika SNSD-a koji je iz Dervente i čiji su članovi porodice pobijeni je natjeran da objašnjava i ponavlja da oni nisu znali da Milanović dolazi u Derventu da odlikuje članove zločinačke 103. HVO brigade”, naveo je on.

Režiser i autor filma „Republika Srpska: Borba za slobodu“ Boris Malagurski kaže da imidž Srpske u političkim krugovima nije pogodan, da je prezentacija filma otkazana čak 22 puta na teritoriji zapadne Evrope.

“Ako pogledamo šta je Institut za istraživanje genocida koji vodi Emir Ramić iz Kanade naveo kao svoj cilj, a to je ukidanje Republike Srpske. Neka zabrane film svuda, ali opet ne mogu da ukinu Republiku Srpsku. Meni je žao što mi u tom trenutku nismo dobili podršku ni od koga u Srpskoj. Ni od vlasti ni od opozicije, a svima su puna usta Republike Srpske. Mi je u ovom filmu promovišemo na najbolji način. Mi smo pokušali da destigmatizujemo srpski narod u svijetu koji je ocrnjen od devedesetih, pa na ovamo. Naravno, ne može jedan film da završi taj posao, ali može da da svoj doprinos i ovaj film tek treba da se prikaže na striming platformama”, rekao je Malagurski.

Malagurski poručuje da je neophodno okretanje srpskog prostora ka prosperitetu.

“Mislim da je neophodan ekonomski napredak. Takođe, veliki potencijal u turizmu je neiskorišćen. U filmu su prikazani predivni dijelovi BiH, a gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je trebalo da mi zahvali i bude presrećna umjesto što me napala jer niko nikada ljepše nije snimio Sarajevo.”

Fanatično napadati nešto što niste vidjeli je zapravo odraz sumnje sopstvenog narativa, jasan je bio Malagurski u emisiji “Globalno” BN TV.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This