Sumnjivi tender državnog zatvora: Specijalna vozila firme iz Ljubuškog nacrtana u milimetar

Sumnjivi tender državnog zatvora: Specijalna vozila firme iz Ljubuškog nacrtana u milimetar

Tri specijalna sanitetska i teretna vozila, zatim vozila za zatvorenike isporučit će firma M.R.M. export-import Ljubuški koja se povezuje s HDZ-om. Bili su jedini ponuđač koji je dostavio ponudu čija je vrijednost svega 25 KM ispod procijenjene.

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, odnosno, kolokvijalno rečeno, državni zatvor, koji se nalazi u Vojkovićima nadomak Sarajeva zaključio je sredinom decembra 2022. godine ugovor s firmom M.R.M. export-import Ljubuški o nabavci specijalnog sanitetskog vozila, zatim specijalnog vozila za prijevoz zatvorenika, te teretnog vozila ukupne vrijednosti od nešto manje od 213.675 KM (bez PDV-a).

Dokumentacija do koje je došao Fokus.ba upućuje na to da je riječ o namještenom tenderu. Naime, tehničke specifikacije vozila u tenderskoj dokumentaciji do koje je došao naš portal do u milimetar su ograničene, što upućuje na preferirane modele vozila.

Tako je, prema tenderskoj dokumentaciji, specijalno sanitetsko motorno vozilo moralo imati snagu motora maksimalno 75kW, dužina vozila mora iznositi između 5.900 i 6.100 milimetara, a sanitetskog prostora između 3.400 i 3.600 milimetara. U milimetrima su propisane i širina kao i visina sanitetskog prostora, zapremina motora od 2000 ccm.

HIRURŠKI PRECIZNO NAVEDENE KATEGORIJE

Također, propisano je da tip motora mora biti turbodizel, a boja treba biti bijela. Unutrašnji prostor treba biti obložen poliester oblogama s kombinacijom ABS plastike s plavim ukrasnim trakama. U specifikaciji za ovo vozilo hirurški precizno su navedene i druge karakteristike koje (ne treba biti ekspert da bi se zaključilo) ciljaju samo na jedan tip vozila.

Po istoj matrici, milimetarski precizno, opisana su i vozila za prijevoz zatvorenika, kao i specijalno teretno vozilo, koji su predmet nabavki. Po svemu sudeći, kada je riječ o sanitetskim vozilima nabavljaju se VW vozila čiji je M.R.M. export-import zastupnik, a koja su već isporučivali određenim institucijama ili ustanovama.

Tako je u oktobru 2022. premijer HNK Nevenko Herceg (HDZBiH) potpisao ugovor s preduzećem M.R.M. o nabavci pet sanitetskih vozila marke VW Crafter 2.0 TDI u ukupnom iznosu od 730.665 KM

Kada je riječ o tenderu državnog zatvora, zanimljivo je da je dostavljena samo jedna ponuda i to upravo ona od preduzeća M.R.M. iz Ljubuškog, koja je izabrana, a vrijednost ponude je bila svega 25 KM ispod procijenjene.

Naime, u obavještenju o nabavci ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a procijenjena je na 213.675 KM, a u obavještenju o dodjeli ugovora stoji da konačna ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi 213.650 KM.

Sve ove informacije govore o tome kako je riječ o velikoj vjerovatnoći da je riječ o prethodnom dogovoru o nabavci ovih vozila, s tim što na tržištu postoji i nešto što se zove koluzija. To je dogovor između ponuđača da se „ne miješaju“ jedni drugima u posao.

Iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u odgovoru na upit Fokus.ba kazali su kako su postupak proveli u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

– Tehnička specifikacija predmetne nabavke je omogućila jednak i nediskriminirajući pristup nadmetanju. Komisija za javne nabavke je izvršila pregled pristiglih ponuda i dala ocjenu kvalificiranosti ponuđača, shodno kriterijima iz tenderske dokumentacije i utvrdila da nije bilo nepravilnosti te je izabrani ponuđač izabran primjenjujući kriterij ”najniža cijena”. Svi ponuđači su prilikom preuzimanja tenderske dokumentacije imali uvid u procijenjenu vrijednost predmetne nabavke te su, u skladu s njom, mogli dati svoju ponudu – bio je komentar iz Zavoda na izuzetno ograničenu tehničku specifikaciju tendera kao i na dostavljanje samo jedne ponude.

NIJE OBJAVLJENA ODLUKA O IZBORU NAJPOVOLJNIJEG PONUĐAČA

Zanimljivo je, međutim, da na veb-stranici Zavoda nije objavljena odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača po ovom tenderu, kao ni odluka o prihvatanju ponude, kao što je to urađeno po mnogim drugim tenderima.

No, nije ovo jedini tender Zavoda na kojem je M.R.M pobjeđivao. Prošle godine su pobijedili na dva tendera za servis službenih vozila. Zavod je s firmom M.R.M. potpisao dva direktna sporazuma za poslove od 5.959 KM, odnosno 2.690 KM (bez PDV-a). U 2020. su, također, pobijedili na dva tendera Zavoda. Riječ je o tenderu za nabavku putničkih vozila teškom 98.188 KM, zatim na tenderu za opremu za vozila u iznosu od 1.316 KM. Treba naglasiti da je Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH zvanično otvoren u julu 2020. godine.

Inače, M.R.M. export-import Ljubuški, preduzeće koje se u javnosti već duže povezuje s HDZ-om BiH, jedan je od rekordera na tenderima koje raspisuju državne institucije ili preduzeća u čijem vlasništvu je državni kapital.

Prema podacima s Portala javnih nabavki, ova ljubuška firma, kada je riječ o javnim nabavkama, u proteklim godinama je s javnim sektorom u BiH sklopila ukupno 1519 ugovora vrijednih 54,2 miliona KM!

U sudskom Registru privrednih subjekata mogu se naći i imena osnivača firme M.R.M. export Ljubuški. To su Emilija Bilić, Manuela Doko i Miroslav Rupčić, s ukupnim kapitalom od 1.592.000 KM.

Vijeće Suda BiH Rupčića je 15.oktobra 2004. godine proglasilo krivim za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad u službi, krivična djela koja je počinio kao pomoćnik federalnog ministra finansija i direktor podružnice Hercegovačke banke, te ga osudilo na jedinstvenu kaznu zatvora od pet i po godina. On je tada potpisao sporazum o priznanju krivice. U Hercegovačku banku 2001. godine međunarodna zajednica uvela je prinudnu upravu zbog sumnji da je finansijski motor tzv. Hrvatske samouprave. Tada su osuđeni i drugi istaknuti HDZ-ovci Ante Jelavić i Miroslav Prce.

Prema pisanju Žurnala, Rupčić je, između ostalog, priznao i da je današnjem predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću darovao automobil Golf Volkswagen, vrijedan 56.900 KM, a koji je nezakonito plaćen s računa propalog Hercegovina osiguranja firmi M.R.M.

Također, Rupčić je bio i jedan od svjedoka Čoviću tokom sudskog procesa zbog sumnjive privatizacije Eroneta. Vrhovni sud FBiH pravosnažno je u aprilu 2013. oslobodio Čovića i još šestero optuženih u ovom predmetu.

U protekloj godinu M.R.M. export-import Ljubuški, kada je riječ samo o isporuci putničkih, zatim sanitetskih i drugih specijalnih vozila, s raznim ustanovama i institucijama na svim nivoima BiH potpisao je ugovore ukupne vrijednosti od 4,5 miliona KM (bez PDV-a).

Vozila su, između ostalog, isporučena Domu zdravlja Stolac, Gradu Čapljina, Gradu Mostar, Domu zdravlja Posušje, Domu zdravlja Ljubuški, Sveučilištu u Mostaru, Zavodu zdravstvenog osiguranja ZHK, zatim Autocestama FBiH, Elektroprivredi HZHB, Domu zdravlja Rama, Vladi HNK, te Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Dakle, uglavnom gdje upravljaju kadrovi HDZ-a BiH.

Prema finansijskim podacima o poslovanju koje prikuplja analitičko-bonitetna kuća Dun & Bradstree, kapital preduzeća M.R.M. export-import Ljubuški, primjerice u periodu od 2017. do kraja 2021. godine, konstantno je rastao, i to s 2,6 na 4,5 miliona KM, koliko je iznosio početkom 2022. godine. Ukupni prihodi ovog preduzeća 2017. godine iznosili su 25,9 miliona KM, a krajem 2021. godine 27,5 miliona KM.

Upit smo poslali i na službenu e-mail adresu preduzeća M.R.M export-import Ljubuški, ali odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili. U slučaju da ga dobijemo, objavit ćemo ga naknadno.

S druge strane, Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, na čijem čelu je kadar SNSD-a Siniša Perković, za samo dvije i po godine, koliko je u funkciji, prema podacima s Portala javnih nabavki, ukupno je potrošio više od pet miliona KM na razne tendere.

ELEMINIRAJU OSNOVNI PRINCIPI JAVNIH NABAVKI

Najviše je ugovora sklopio putem direktnih sporazuma, a to su najnetransparentniji postupci u javnim nabavkama. Sklopio je čak 470 takvih sporazuma. Inače, direktni sporazum može se zaključiti ako vrijednost ugovora ne prelazi iznos od 6.000 KM. Praksa pokazuje da se najčešće zaključuje na način da se ugovorni organi obrate samo jednom ponuđaču i direktno s njim zaključe ugovor, bez mogućnosti da druge firme uopće pošalju ponudu. Osim toga, ne postoji mogućnost uvida u tendersku dokumentaciju, a jedino bitno što se zna jeste naziv nabavke, vrijednost ugovora i firma s kojom je ugovor zaključen.

O ovoj nabavci, koju je specijalizirani portal za praćenje javnih nabavki u BiH Pratimotendere.ba označio crvenom zastavicom, ali i problematici štimanja tendera razgovarali smo s urednikom navedenog portala Slobodanom Golubovićem.

On ističe kako praksa monitoringa javnih nabavki pokazuje da ugovorni organi kojima u pravilu upravljaju politički postavljeni rukovodioci osiguravaju pobjede na tenderima firmama poput M.R.M. ili Prointer tako što se eleminiraju osnovni principi javnih nabavki, a to su: transparentnost, jednak tretman, nediskriminacija, pravična i aktivna konkurencija i najefikasnija potrošnja javnih sredstava, odnosno najbolja vrijednost za novac.

– Veze politike i pobjednika, odnosno jedinih učesnika u postupcima javnih nabavki nije teško dokazati. Osim toga, u posljednje vrijeme sve je izraženiji izazov to da konkurencije uopšte nema jer je uništena višedecenijskim koruptivnim aktivnostima ili, ako ipak ima neke konkurencije, prave se prethodni dogovori između samih ponuđača da se jedni drugima ne miješaju u već dogovorene poslove (tzv. koluzija). Ni najbolje zakonsko rješenje ne može predvidjeti sve zloupotrebe koje u javnim nabavkama mogu smisliti, tako da je jedino rješenje koje bi bilo adekvatno da tužioci počnu raditi na ovakvim slučajevima – zaključio je Golubović.

 

Izvor: Fokus

CATEGORIES
Share This