„Šume“ troše dodatne milione na skupo plaćeni „Prointerov“ SAP

„Šume“ troše dodatne milione na skupo plaćeni „Prointerov“ SAP

 „Šume Srpske“ moraće da izdvoje dodatne milione kako bi se otklonili nedostaci i prevazišli problemi u poslovanju usljed nedostataka u informacionom sistemu SAP za koji je firmi „Prointer“ dato više od 17 miliona maraka, saznaje CAPITAL.

Uprkos tome što su izbjegli konkretan odgovor na pitanje da li je organizacionim dijelovima potrebno još oko 500 „zebri“ i oko 250 mobilnih štampača, iz „Šuma Srpske“ ipak su potvrdili za naš portal da će u narednom periodu pokrenuti postupak javnih nabavki dodatnih mobilnih uređaja ili tzv. „zebri“  koje u suštini predstavljaju tehničke elemente SAP-a.

„Organizacioni dijelovi javnog preduzeća na sjednici Stručnog kolegijuma zatražili su nabavku dodatnih uređaja kako bi bio omogućen rad na što više lokacija na teritoriji čiji je korisnik preduzeće „Šume Srpske“. Iz tog razloga u narednom periodu će biti pokrenut postupak javnih nabavki dodatnih mobilnih uređaja nakon što budu ispunjeni svi neophodni uslovi. Nabavka uređaja je neophodna radi neometanog rada na terenu“, navodi se u odgovoru na pitanja CAPITAL-a.

Time je praktično potvrđeno pisanje našeg portala iz novembra prošle godine kada je poslije samo 15 dana zbog grešaka u sistemu obustavljena primjena SAP-a u „Šumama Srpske“.

CAPITAL je tada najavio da će se sasvim sigurno ići u nabavku dodatnih „zebri“ i da se na više od 17 miliona koliko je dato „Prointeru“ neće zaustaviti izdvajanje za SAP.

„Svim šumarijama je potrebna dodatna količina „zebri“ i mobilnih štampača, nekima i dvostruko više nego što trenutno imaju. Potrebno je nabaviti još oko 300 „zebri“ i stotinjak štampača. Ako se zna da su „zebre“ plaćane oko 2.500 KM, a štampači oko 1.400 KM i to bez PDV-a, jasno je da će trebati više od milion maraka da se nabave te količine“, rekao je tada naš izvor.

FOTO: Agencije

On sada tvrdi da će se ići u nabavku skoro duplo većih količina, ističući da svojevrstan problem predstavlja to što je firma „Prointer“ koja je instalirala SAP i isporučila svu do sada nabavljenu opremu u međuvremenu ostala bez licence kompanije SAP i više nije njihov ovlašteni partner.

„Prointer“ od 23. marta ove godine više nije ovlašteni partner kompanije SAP, što znači da više ne može da održava SAP sistem. U slučaju da je potrebno apdejtovati sistem, „Prointer“ nema licencu i ne može to da radi“, objašnjava naš sagovornik.

On podsjeća i da je generalni direktor „Šuma Srpske“ Slaven Gojković, o čemu je pisao CAPITAL, 15. novembra uputio dopis svim organizacionim dijelovima da zbog uočenih problema u SAP-u evidenciju kretanja svih šumskih drvnih sortimenata vrše na dotadašnji način rada, odnosno ručno, a da podatke naknadno prekucaju u SAP nakon što bude ispravljena greška u sistemu.

Iz ovog javnog preduzeća tada su odgovorili za CAPITAL da je u toku otklanjanje uočenih nedostataka u radu mobilne aplikacije, kao i dodatna testiranja i provjere kako ne bi na terenu dolazilo do sličnih situacija.

„Neće biti potrebna nikakva dodatna sredstva za otklanjanje problema sa sinhronizacijom i za ispravljanje grešaka, jer se svi problemi, greške i korekcije vrše u sklopu implementacije novog informacionog sistema“, odgovoreno je polovinom novembra na naša pitanja.

CAPITAL: D. Momić

CATEGORIES
Share This