Suđenje Džombiću: “Alumina” bi mogla da vrati sporni kredit

Suđenje Džombiću: “Alumina” bi mogla da vrati sporni kredit

– Viši privredni sud Republike Srpske poništio je presudu kojom je “Alumina” oslobođena obaveze da kao jemac vraća milionski kredit koji je Investiciono razvojna banka (IRB) Republike Srpske dala “Energoliniji” te slučaj vratio prvostepenom sudu na novo suđenje.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu rečeno na suđenju  bivšem  premijeru Srpske Aleksandru Džombiću koji je optužen za zloupotrebe pri dodjeli tog kredita.

Njegov advokat Zoran Bubić tu presudu je dostavio sudu kao dokaz, te istakao da to sada znači da trenutno na snazi ugovor i obaveza vraćanja kredita.

Pojasnio je da je prvo Vrhovni sud RS poništio odluku Višeg privrednog suda RS kojom je potvrđena presuda Okružnog privrednog suda u Bijeljini.

„Tom presudom ugovor kojim jer regulisano da “Alumina” kao jemac vraća kredit je proglašen ništavnim, a sada je ta odluka poništena. Viši privredni sud je slučaj je vratio na novo suđenje“, rekao je Bubić.

Vještak odbrane, diplomirani ekonomista Aleksandar Čolić kazao je da na osnovu finansijskih pokazatelja firme “Alumina” ne bi bilo problema da to preduzeće vrati sporni kredit.

„„Alumina“ je tokom 2022. godine ostvarila prihod od 389.531.077, a vrijednost imovine je bilo oko 290.808.551 KM“, rekao je Čolić te dodao da je neto dobit bila oko 28 miliona maraka.

Troškovi vještačenja

Odbrana Aleksandra Džombića vještačenje koje je uradio Aleksandar Čolić, odnosno firma “Profi nova” u kojoj radi, platila je 17.550 KM.

Sudu su dostavili fakturu sa navedenim iznosom, kao dokaz da su izmirili obaveze po tom osnovu.

Advokat Zoran Bubić je pojasnio da je nalaz koštao 15.000 KM plus porez na dodatnu vrijednost (PDV) za tri mjeseca rada i njegovu izradu.

Republički tužilac Radenko Jankovića je upitao kako bi “Alumina” vraćala sporni kredit ako je, kako je navedeno u nalazu vještaka, na njenom računu ostalo oko 836.000 KM.

Vještak Čolić je kazao da bi kredit mogao da se vrati iz imovine, te je pojasnio da je “Alumina” u 2022. godini naplatila 27 miliona više nego je fakturisala.

Pojasnio je da je “Alumina” ostala sredstva, odnosno razliku između onoga što je na računu i dobiti potrošila na druge namjene. Vještak nije mogao da odgovori na pitanje tužioca zašto “Alumina” nije vratila kredit.

Takođe je kazao  da nisu ni analizirali raniju odluku IRB-a kojom je prvi zahtjev za dodjelu kredita “Energoliniji” odbijen.

Tužilac Janković je kazao je, da između ostalog, zahtjev za kredit odbijen zato što je firma bila prezadužena, zavisila od jednog kupca i dobavljača, a jemac “Alusil” bio u gubitku,  te je upitao šta se promijenilo u odnosu na period kada je kredit odbijeni do perioda kada je odobren. Vještak  je rekao da ne može da odgovori na to pitanje.

Republičko tužilaštvo tereti Džombića za zloupotrebi službenog položaja prilikom dodjeljivanja 19,4 miliona KM kredita Investiciono – razvojne banke “Energoliniji”. Navodi se da je  bio svjestan da kredit neće moći biti vraćen zbog nesposobnosti firme.

Terete ga  da je zvao tadašnjeg direktora IRB RS Milenka Pavlovića, kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit “Energoliniji”. Pavlović je to odbio i dao ostavku, a nakon toga je pomenuto preduzeće ponovo podnijelo zahtjev za kredit od 19,4 miliona, a Džombić je 16. februara 2012. godine potpisao odluku o odobravanju kredita.

Glas Srpske

CATEGORIES
Share This