Šta je urađeno: Da li je ovo najgori sastav Vlade u istoriji?

Šta je urađeno: Da li je ovo najgori sastav Vlade u istoriji?

Premijer Republike Srpske Radovan Višković nije održao nijednu press konferenciju za novinare nakon sjednica Vlade Srpske u prva tri mjeseca rada. Ipak, ocijenio je da mu rad medijske zajednice ne odgovara, pa im pripremio izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizuje kleveta.

Ni tada nije izašao pred novinare već podmetnuo novog ministra pravde koji vjerovatno nije ni učestvovao u kreuiranju tih izmjena.

„Nismo vidjeli ministre iz svog resora, kao što je to bio slučaj prije, da svako iznosi informacije o tome šta radi. Evo sad će skoro stotinu rada Vlade, šta rade ti ministri“, rekao je Siniša Vukelić, novinar i urednik portala „Capital“.

Ništa bolje izgleda izgleda neće proći ni nevladin sektor. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske je najavio donošenje Zakona o NVO po ugledu na Sjedinjene američke države, a već je poznato da kako Dodik okom, tako Višković skokom.

„Treba uzeti u obzir šta je Milorad Dodik na samom početku rekao za Radovana Viškovića, da će biti mandatar i premijer na period od dvije godine. To je dovoljno da posumnjamo uopšte u samostalnost rada Vlade i nezavisno odlučivanje. A poslije toga će vidjeti, ili će biti neko drugi“, poručuje komunikolog Mladen Bubonjić.

Za onoga koji ga je postavio, Radovan Višković trenutno radi u skladu sa zahtjevima i potrebama. Pitanje je samo čijim.

„Zadovoljan sam, rekao sam na početku da Vlada dobro radi svoj posao. Popunjena je, nećemo imati problema na finansijskom planu. Radimo na projektima sa faktorima koji ovdje egzistiraju i nastavićemo to da radimo“, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Srpske.

Za prvih 100 dana rada, Vlada Radovana Viškovića je barem uspjela da se sastavi, s obzirom na to da je radila okrnjena skoro tri mjeseca bez tri ministra.

„Zanimljivo je da je Vlada u prvih sto dana bila obezglavljena. Vlada se nije pokazala nešto puno drugačija nego u prethodnom periodu, to je Vlada kontinuiteta. Izgleda da je glavno kako unijeti klevetu i uvredu u Zakonik, to je izgleda najbitnije, ugušiti neistomišljenike“, poručuje Đorđe Vučinić, poslanik Liste za pravdu i red u NSRS.

„Postavlja se pitanje da li ministri uopšte trebaju ovoj Vladi, jer se sve dešavalo isto kao da su tu. Ili su oni tu samo da ispunjavaju naredbe iz centrale, s vrha“, kaže Mirna Savić – Banjac, poslanik PDP-a u NSRS.

Kada je riječ o ekspozeu Radovana Viškovića koji je predstavio u Parlamentu Srpske, na prvom mjestu je bio ekonomski rast, potom digitalizacija Republike Srpske, te reforma javnih preduzeća, zdravstvena i socijalna politika i demografska obnova Republike Srpske.

Višković je rekao i da će se morati odgovornije ponašati prema energiji. Odgovornost se najbolje pokazala kroz uvećane račune za struju, kako građanima, tako i privredi.

„Mi očekujemo da će biti korekcija cijene, pogotovo u dijelu mrežarine. To nije ni bio dogovora Vlade sa biznis zajednicom, mi očekujemo korekciju mrežarine kako za građanstvo tako i za privredu“, kaže Saša Aćić iz Unije poslodavaca Republike Srpske.

Višković je najavio i borbu sa inflacijom i očuvanje nivoa kupovne moći građana. Sve što je urađeno u tom dijelu je povećanje penzija od 13, 5 odsto sigurnoj glasačkoj mašineriji, dok od povećanja plata nema ništa, a inflacija raste.

(BN)

CATEGORIES
Share This