Slavska poruka gradonačelnika Bijeljine: Porodica je nešto najsvetije

Slavska poruka gradonačelnika Bijeljine: Porodica je nešto najsvetije

Bijeljina danas svečano proslavlja slavu grada svetog Pantelejmona. Skromnije, ali dostojanstveno u ovim izazovnim vremenima u kojima je grad prepušten sam sebi želimo da se okupimo oko pravih porodičnih vrijednosti i akcenat stavimo na našu djecu i obrazovanje, poručio je prvi čovjek Bijeljine Ljubiša Petrović gostujući u Jutarnjem programu BN Televizije.

Zbog vanrednih okolnosti izazvanih Afričkom kugom svinja i vremenskih nepogoda koje su pogodile Bijeljinu, program pantelinskih svečanosti ovoga puta je drugačiji. Krsnu slavu proslavljamo skromnije, kaže gradonačelnik Petrović i dodaje da su domaćice pozvane da izlože svoja jela na platou ispred Gradske uprave, a u Ulici patrijarha Pavla postavljena je slikarska radionica za najmlađe sugrađane.

“Kao naš zaštitinik sveti svemislostivi Pantelejmon poručuje,treba da budemo milostivi jedni prema drugima i onda kada je teško budemo podrška jedni drugima. Upravo je grad Bijeljina u stanju elementarne nepogode i Afričke kuge svinja prepušten sam sebi. To smo govorili i
prethodnih dana, a i na dan slave kažemo neka služi na čast svima.”, jasan je gradonačelnik.

Želimo da krsnu slavu obilježimo na hrišćanski način sa krsnom svijećom, žitom i slavskim kolačem i pošaljemo poruku da su mladi nešto što je najvažnije, dodaje Petrović.

“Zato će sa našim preosvećenim vladikom Fotijem koji će predvoditi litiju biti naši učenici generacije koji će i ove godine lomiti slavski kolač.”

Grad pomaže mladim bračnim parovima koji žele da zasnuju porodicu na seoskom domaćinstvu.  Porodica je nešto najvažnije i moramo učiniti sve da je osnažimo, zato su nam djeca i obrazovanje na prvom mjestu, kaže gradonačenik.

“Mi za sljedeću godinu spremamo set mjera za stambeno zbrinjavanje i da grad bude snažna podrška mladim bračnim parovima koji treba da zasnuju svoje potomstvo da ostanu u našoj Bijeljini i da je zajednički razvijamo.”

U vrijeme kada su veliki udari na sistem obrazovanja, grad je prepoznao važnost ulaganja u obrazovne ustanove.

“31. avgusta naš preosvećeni vladika Fotije će osveštati novi gradski vrtić `Đurđevak` koji je predviđen za boravak 200 mališana, a uređen je po standardima i prilagođen potrebama i na tome ne smijemo stati, već imamo novu lokaciju kada je u pitanju novi gradski vrtić.”

Potrudićemo se da povećamo sadašnju subvenciju od 20 procenata za boravak djece u privatnim vrtićima, dodaje Petrović i naglašava da je cilj da se izjednači cijena boravka djeteta u privatnom i javnom vritiću, a u krajnjem postići da boravak djece u predškolskim ustanovama na području Bijeljine bude besplatan. Koliko god izazovi bili jaki, ako se držimo okupljeni oko pravih vrijednosti, a to su porodične, onda društvo može ići naprijed, poručio je gradonačelnik.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This