Siniša Ljepojević: Zapad generiše probleme na Kosovu u saradnji sa Beogradom i Prištinom

Siniša Ljepojević: Zapad generiše probleme na Kosovu u saradnji sa Beogradom i Prištinom

Novinar i publicista Siniša Ljepojević je komentarišući novu krizu na Kosovu rekao da je u pitanju zajednički projekat Beograda i Prištine koji generiše Zapad sa dva cilja: provođenje Briselskog i Francusko-njemačkog sporazuma i odvajanje Srbije od Rusije.

Ljepojević je rekao da se „trenutno na Kosovu bavimo posljedicama, a ne uzrocima krize i da se to radi na jednoj dnevno-političkoj i medijskoj osnovi. S jedne strane imamo Briselski spoprazum koji je priznao vlast u Prištini i teritorijalni integritet Kosova i Metohije, a na indirektan način je priznao njenu državnost. U tom smislu je slanje policijskih snaga nešto na što prištinska vlast ima pravo,“

Zašto prištinska vlast sada to radi i izaziva dodatnu krizu, zapitao se Ljepojević i rekao da „priče o sankcijama prema Kurtiju su obična laž i besmislica, jer on ne radi ništa sam. U suštini se sada radi o projektu koji treba da izazove prihvatanje tzv. mira i stabilnosti i da Srbija napravi nove ustupke prema zahtjevima SAD koja zastupa albanske vlasti u Prištini.“

„Što se tiče Briselskog i Ohridskog sporazuma srbijanska javnost nema informacije šta je tu sve prihvaćeno, ali je sada činjenica da Kurti ne želi da provede dio plana o zajednici srpskih opština. Što se tiče tog plana on ne isključuje i mogućnost promjene Kurtija kao premijera, bez izbora, sa nekim novim kandidatom njegove partije. On će imati zadatak da prihvati sve što se od njega traži, a što je Srbija sve prihvatila, uz uslov prihvatanja zajednice srpskih opština.Time će Srbija biti dovedena u šah-mat poziciju, bez argumenta da to odbije“, smatra Ljepojević.

„Novi uslov koji Zapad sada postavlja je definitivno odvaja nje Srbije od Rusije“, smatra Ljepojević i konstatovao da je taj projekat u toku.

Tik-tok

CATEGORIES
Share This