Ruske kompanije u Republici Srpskoj napravile gubitak od 2,6 milijardi maraka

Ruske kompanije u Republici Srpskoj napravile gubitak od 2,6 milijardi maraka

Akumulirani gubitak Optima grupe, Rafinerije ulja Modriča, Rafinerije nafte Brod i „Nestro petrola“, koje posluju u okviru Nestro grupacije, na kraju prošle godine premašio je 2,6 milijardi maraka, otkriva portal CAPITAL.

Ove firme u vlasništvu ruskog „Njeftegazinkora“ u prošloj godini su, prema finansijskim izvještajima u koje CAPITAL imao uvid, nastavile da gomilaju gubitke, a prednjači Optima grupa Banjaluka čiji akumulirani gubitak dostigao rekordnih 1,7 milijardi maraka.

Akumulirani gubitak Rafinerije nafte Brod lani je iznosio 821 milion KM, dok je Rafinerija ulja Modriča imala gubitak od 108,8 miliona KM.

Na kraju liste ruskih gubitaša je “Nestro Petrol” sa nakupljenim minusom od 1,9 miliona maraka.

Iako su se prihodi Optima grupe Banjaluka lani gotovo uduplali u odnosu na pretprošlu godinu  i iznosili su oko 923 miliona maraka, ova kompanija i dalje u debelom gubitku i 2022. je završila u minusu od 28,2 miliona KM.

Kada je u pitanju 2021. godina imali su prihode od 502,9 miliona KM, a tu godinu su okončali gubitkom od 194,3 miliona maraka.

Sudeći prema finansijskim izvještajima značajno su povećali i broj radnika, pa su tako prošle godine imali 137 zaposlenih,  dok su 2021. godine zapošljavali 86 radnika.

Podsjećamo, CAPITAL je ranije objavio da su ruski vlasnici „Optime“ prikazali da su za nepune tri godine upumpali u to preduzeće 1,77 milijardi maraka kroz dokapitalizaciju.

Međutim, sve to se odvijalo pod velom tajne i daleko od očiju javnosti pa da čak ni nadležne institucije u BiH nisu imale informacije o tim transferima.

Rafinerija Brod najveći gubitnik

Kada govorimo o drugim preduzećima unutar Nestro grupacije najveći gubitnik je svakako Rafinerija nafte Brod koja je prošlu godinu okončala u gubitku od 42,5 miliona maraka, dok su na kraju 2021. godine bili u minusu čak 115,8 miliona KM.

Ono što je interesantno je da je ova rafinerija, koja inače ne radi već pet godina ne prerađuje sirovu naftu, lani ostvarila prihode od gotovo 70 miliona maraka, dok su na kraju pretprošle godine prihodovali oko 3,5 miliona KM.

Rafinerija nafte “Modriča” 2022. godinu je završila u minusu od 1,5 miliona maraka.

Jedino preduzeće koje posluje u okivru pomenute grupacije, a koje je prošlu godinu završilo u plusu je “Nestro petrol”.

Prikazali su da im je ukupna prošlogodišnja dobit 20,7 miliona maraka, dok je neto dobit bila oko dva miliona maraka.

Rafinerija nafte Brod privatizovana je 2007. godine zajedno sa Rafinerijom ulja Modriča i mrežom benzinskih pumpi „Nestro Petrol“ ruskoj kompaniji „Njeftegazinkor“ za 236 miliona KM.

Privatizacija je izvršena na najnetransparentniji način, direktnom pogodbom, a Zakon o privatizaciji Naftne industrije je usvojila Narodna skupština na, prvi put u istoriji, zatvorenoj sjednici za javnost.

Ugovor o prodaji i prateći aneksi nikada nisu objavljeni i pored brojnih zahtjeva medija i javnosti da se zna koje je obaveze preuzela Republika Srpska a koje ruska kompanija za koju se nije znalo ko je njen većinski vlasnik.

(Capital)   Foto:Capital

CATEGORIES
Share This