RITE GACKO: 500.000 KM za medijsku promociju

RITE GACKO: 500.000 KM za medijsku promociju

Javna preduzeća u Republici Srpskoj, koja se bave proizvodnjom električne energije, nastavili su trošiti stotine hiljada maraka na nepotrebne usluge medijskog promoviranja. Kako nemaju nikakve konkurencije te imaju apsolutni monopol na tržištu jedini cilj promocije ovih preduzeća jeste zarada za odabrane medije. Posljednji u nizu od javnih preduzeća koja troši stotine hiljada maraka na nepotrebnu promociju jeste RiTE Gacko. Za medijske usluge platit će pola miliona maraka .

Piše: Azra Omerović

Polovinom juna Zavisno preduzeće Rudnik i Termoelektrana Gacko (ZP RiTE Gacko) raspisalo je tender od pola miliona maraka za nabavku usluga medijskog praćenja. U tenderskoj dokumentaciji navedeno je da će pola miliona maraka biti plaćeno za izradu i objavljivanje obavještenja, oglasa i informacija o aktivnostima preduzeća, izrada i objava dokumentarnog filma, izrada reportaža za dnevnu štampu, uključivanje u direktni program te gostovanje predstavnika preduzeća u udarnom terminu.

U tenderskoj dokumentaciji zahtijevano je od ponuđača da TV stanica na kojoj je planirano emitovanje materijala mora imati kvalitetno zemaljsko analogno ili digitalno pokrivanje regije Hercegovina, tj. minimalno opština Gacko, Bileća i Trebinje, minimalno u HD rezoluciji.

„Neophodno je da izvršilac usluge na raspolaganju ima minimalno sljedeću opremu: 7 TV kamera, 4 snimateljske ekipe, 3 foto-aparata, 6 montažnih jedinica, od kojih su dvije mobilne, neophodna rasvjetna tijela i snimače zvuka, jedan dron za snimanje iz vazduha, jednu kameru za podvodno snimanje, kako bi u svakom trenutku mogao da odgovori na lokacijske i sadržajne zahtjeve naručioca posla“, navedno je u tenderskoj dokumentaciji.

Osim toga TV stanica na kojoj je planirano emitovanje materijala mora imati kvalitetno analogno ili digitalno pokrivanje regionalnih centara i to regionalne centre i područja oko tih centara: Banjaluku, Trebinje, Foču i Ugljevik (Bijeljina).

„Neophodno je i da izvršilac usluge na raspolaganju ima minimalno: 10 TV kamera,  10 snimateljskih ekipa, 5 foto-aparata, 7 montažnih jedinica, neophodna rasvjetna tijela i snimače zvuka,  3 drona za snimanje iz vazduha, 3 kamere za podvodno snimanje, kako bi u svakom trenutku mogao da odgovori na lokacijske i sadržajne zahtjeve naručioca posla,“ navedeno je u tenderskoj dokumenataciji.

Iz RiTE Gacko zahtjevali su da TV stanica mora imati mogućnost da u svakom trenutku emituje sadržaje uživo sa minimalno 6 različitih lokacija istovremeno na kojima se prate događaji!

„Obzirom da je sjedište ZP „Rudnik i Termoelektrana Gacko“ a.d. Gacko u Gacku, gdje se nalazi  kompletna Uprava preduzeća, i postoji realna potreba za česta gostovanja njenih predstavnika u televizijskim emisijama, nužno je da izvršilac usluge obezbijedi promociju ZP „Rudnik i Termoelektrana Gacko“ a.d. Gacko i predstavljanje kompanije uživo, putem TV stanice koja u Hercegovini posjeduju studio i može uživo da realizuje gostovanja“, naveli su iz RiTE Gacko.

Što se tiče internet portali na kojima je planirana objava informacija iz RiTE Gacko su zahtjevali da oni moraju ispuniti uslov da dostavljeni sadržaji budu objavljeni u roku od 2 časa i to na minimalno dva internet portala, tako da budu zastupljena oba zvanična pisma, ćirilica i latinica.

Podsjetimo javnost da je Hidroelektrane na Trebišnjici zadnji dan maja rapisale tender za nabavku usluga promocije na sportskim događajima, kulturnim manifestacijama, simpozijima, kongresima, sajmovima, savjetovanjima, izdavanju publikacija i ostalim događajima od značaja u periodu do kraja godine.  Vrijednost tendera simbolična- 750.000 KM bez PDV-a!

Samo dvije firme u BiH ispunjavaju uslove iz tenderske dokumentacije, jedna od njih bliska je vlasti u RS-u.

 

I Zavisno elektrodistributivno preduzeće Elektro-Bijeljina pokrenulo je otvoreni postupak za nabavku usluga medijskog oglašavanja, za šta su odlučili izdvojiti čak 200.000 KM.

Slično kao i druga zavisna preduzeća koja posluju u okviru Elektroprivrede RS, i Elektro-Hercegovina odlučila je raspisati tender za medijsko oglašavanje. I pored toga što de facto imaju monopol na tržištu, u tu svrhu spremni su dati 50.000 KM bez PDV-a.

 

Zato jer imaju potrebu da često gostuju u televizijskim programima, i to uživo, iz Elektrodistribucije Pale spremni su da plate 50.000 KM televiziji da ih reklamira. Jedan od glavnih uslova koje mora da ispunjava TV stanica na kojoj će da gostuju je da ima pet terenskih TV kamera, 5 snimateljskih ekipa, 5 audio prijemnika, 5 montažnih jedinica, 5 terenskih rasvjetnih tijela i snimače zvuka, dron za snimanje iz vazduha i da ima mogućnost da u svakom trenutku emituje sadržaje uživo sa minimalno 5 različitih lokacija istovremeno.

Javna preduzeća u Republici Srpskoj, koja se bave proizvodnjom električne energije, nastavili su trošiti stotine hiljada maraka na nepotrebne usluge medijskog promoviranja. Kako nemaju nikakve konkurencije te imaju apsolutni monopol na tržištu jedini cilj promocije ovih preduzeća jeste zarada za odabrane medije. Posljednji u nizu od javnih preduzeća koja troši stotine hiljada maraka na nepotrebnu promociju jeste RiTE Gacko. Za medijske usluge platit će 500.000 KM.

(Pratimo tendere.ba)

 

(pratimotendere.ba)

CATEGORIES
Share This