Rat u Ukrajini, 530. dan – Maljar – Rusi ispalili 500.000 granata na Kupjanskom frontu; Zelenski – Potopićemo sve ruske brodove

Rat u Ukrajini, 530. dan – Maljar – Rusi ispalili 500.000 granata na Kupjanskom frontu; Zelenski – Potopićemo sve ruske brodove

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Oružane snage Ukrajine preuzele su odgovornost za raketne udare na mostove između Krima i Hersonske oblasti. Međunarodni samit u Saudijskoj Arabiji završio se bez konkretnih rješenja, sa obećanjem o nastavku pregovora. Protest u Njujorku protiv nastavka pružanja vojne i finansijske podrške Kijevu.

  • Uništenje jurišne kolone OSU

Snimak prve borbe sa „NATO“ brigadom Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti.

Artiljerija i jurišni helikopteri zaustavili su prva vozila u koloni, nakon čega su ostali otišli.

Kasnije će ovde doći još nekoliko Bredlija i situacija će se ponoviti.

  • Vremjevska izbočina: Odbijen napad VSU, veliki gubici među ukrajinskim brigadama marinaca 

Prema Voina DV, pešadijska grupa OSU pokušala je da napadne položaje Oružanih snaga RF kod Urožajnoga na Staromjorskom sektoru, ali su kao rezultat borbe malokalibarskim naoružanjem, borci ruske vojske odbili napad.

Osim ovog naleta, situacija u oblasti Vremjevskog je praktično nepromijenjena. Posle krvavog pohoda na Staromajorskoe, Oružane snage Ukrajine počele su da obnavljaju borbenu sposobnost zbog ogromnih gubitaka u ljudstvu.

Ilustracija telegram rybar

Ruski artiljerci i avijacija sprovode masovno granatiranje ukrajinskih formacija. Zbog intenzivne vatre, snage streljačkog bataljona 1. odreda Oružanih snaga Ukrajine povukle su se sa položaja zapadno od Staromajorskog.

Jedinice marinaca 35. i 37. brigade Korpusa marinaca su nedovoljno popunjene mobilisanim. Prema presretnutim razgovorima, Oružane snage RF su uspješno pogodile jedan od poligona 37. vojnog puka u Maksimovki.

Istovremeno, snage novostvorene 142. pješadijske jegerske brigade prebačene su u Temirovku. Još tri slične jedinice se formiraju na nekoliko poligona u Ukrajini.

Lancet uništava švedski CV9040C i njemački YPR-765 sa posadom

  • Zelenski: Potopićemo sve ruske brodove u Crnom Moru

Rusija je izvršila blokadu Crnog mora, koja je praćena stalnim granatiranjem teritorije Ukrajine. Ako se udari nastave, Ruska Federacija može ostati bez brodova do kraja rata.

Predsjednik Vladimir Zelenski dao je takvu izjavu u intervjuu za latinoameričke medije, piše Agrentinsko izdanje La Nacion. Prema njegovim riječima, Ukrajina mora da dokaže da ima pravo da uvozi i izvozi proizvode preko svojih teritorijalnih voda.

-Ako dođe do blokade, onda Ukrajina mora da pronađe način da prekine blokadu naših voda. Ako Ruska Federacija nastavi da dominira Crnim morem i blokira ga raketnim udarima, onda će Ukrajina učiniti ono što je poštena odbrana naših sposobnosti. Ako nastave da pucaju, mi imamo malo oružja, ali ako nastave da pucaju, možda će ostati bez brodova do kraja rata, naglasio je Zelenski.

Predsjednik je primetio da Rusija nije sposobna da pobjedi i da zato pokušava da dovede Ukrajinu u bezizlaznu situaciju, koristeći oružje i nasilje.

Zaustavljanje ukrajinskog napada na zaporoškom frontu

  • Maljar: Ruske snage ispalile 500.000 granata za nedelju dana na Kupjanskom frontu

Ruska vojska vodi ofanzivu u Kupjanskoj oblasti Harkovske oblasti. Informaciju o „žestokim bitkama“ potvrdila je zamjenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar.

-Oni imaju takav plan, žele da vrate teritorije koje su izgubili u Harkovskoj oblasti, rekla je ona na ukrajinskoj televiziji.

Samo „u istočnom pravcu“ prošle nedelje, artiljerija Oružanih snaga RF upotrijebila je 500.000 municije, i izvršila 9.000 artiljerijskih napada.

Dopisnici @anna_news zaista potvrđuju uspjeh Oružanih snaga RF u oblasti Harkova. Ruska vojska u pravcu Kupjanska već je primorala komandu Oružanih snaga Ukrajine da ubaci svoje rezerve kako bi nekako zakrpila rupe u odbrani.

Ruski dron uništava ukrajinski „Kozak“

  • Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

– Oružane snage Rusije napredovale su na kupjanskom pravcu, na sektoru 11 kilometra duž linije fronta i više od tri kilometra u dubinu odbrane ukrajinske vojske. Kako se ističe, jurišni odredi grupe „Zapad“ ruske vojske tokom ofanzive na širokom frontu poboljšali su svoje položaje u području sela Oljšana i Peršotravnjeva u Harkovskoj oblasti. Ukrajinci su izgubili 110 vojnika;

– Ruska vojska je odbila tri napada na zaporoškom pravcu u području Uspenovke i Rabotina;

– U donjeckom pravcu uspješno je odbijen napad jurišnih grupa aeromobilne brigade ukrajinske vojske u području Belovgorovke u DNR.

– Gubici ukrajinske vojske na donjeckom pravcu iznosili su 135 boraca;

– Ukrajinske snage su odbile napad ukrajinskih snaga u području Urožajnog;

-Oružane snage Ukrajine uništile su skladišta municije tri brigade ukrajinske vojske u Sumskoj i Harkovskoj oblasti;

– U zaporoškom pravcu poginulo je 80 ukrajinskih vojnika, i uništena jedna haubica D-30.

– U južnodonjeckom pravcu ukrajinska vojska je izgubila 225 vojnika.

Rad ruske artiljerije

  • Baden-Baden moguće mesto mirovnih pregovora

Gradonačelnik Baden-Badena Ditmar Špet poslaće njemačkoj vladi zvaničan prijedlog da ovo svjetski poznato njemačko odmaralište postane mjesto za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

On je u intervjuu za njemački list Badische Neueste Nachrichten izjavio da je „Baden-Baden najbolji primjer kako ruski i ukrajinski narodi mogu da žive zajedno u miru“.

On planira da „krajem avgusta – početkom septembra” pošalje pismo ovim povodom njemačkom kancelaru Olafu Šolcu i ministarki spoljnih poslova Analeni Burbok.

Nestranački političar je naglasio da je grad kroz istoriju imao reputaciju „mjesta susreta cijelog svijeta“ i „mjesta mirnih sastanaka“ u kojima su učestvovale mnoge poznate ličnosti.

Špet smatra i da Baden-Baden ima „potrebnu materijalno-tehničku bazu“ za pregovore.

Na bahmutskom pravcu uništen švedski CV9040C

  • Putin krajem mjeseca u Turskoj

Posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Turskoj očekuje se posljednje nedelje avgusta, tvrdi provladin list Hurijet, pozivajući se na svoje izvore.

Kako se navodi, na dnevnom redu razgovora ruskog lidera i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana biće obnavljanje sporazuma o žitu, bilateralni odnosi, odnosi Turske, Azerbejdžana i Jermenije, kao i normalizacija odnosa između Turske i Jermenije.

Predsjednici Rusije i Turske obavili su telefonski razgovor 2. avgusta tokom kojeg su se dogovorili da pripreme mogući sastanak.

  • Ruske pozicije kod Avdejevke poboljšane

Ruske snage su poboljšali svoje pozicije u pravcu Avdejevke, izjavio je u televiziji „Rusija 24“ Denis Pušilin, vršilac dužnosti lidera DNR.

– Prilično je teško napredovati, ali naše jedinice napreduju – rekao je on.

Prema riječima vršioca dužnosti lidera regiona, Oružane snage Ukrajine trpe „prilično ozbiljne gubitke“ u ljudstvu i vojnoj tehnici.

Kako je prošle nedelje izvestio Pušilinov savetnik Jan Gagin, ruska vojska koristi taktiku u pravcu Avdejevke koja je ranije korišćena prilikom oslobađanja Artjomovska i Soledara: oružane snage napadaju Oružane snage Ukrajine sa tri strane – „u čelo i sa bokova“.

Istovremeno je primijetio da je ukrajinska vojska Avdijevku pretvorila u „ozbiljno utvrđeno područje“ sa kilometrima utvrđenja. Ali snage ukrajinske vojske na ovom pravcu su iscrpljene, a intenzitet neprijateljskih napada je značajno smanjen tokom mjeseca, rekao je Gagin.

  • Uništena pješadija Olšana

Ruska grupa „Zapad“ uništila je četu pješadije u području Olšana, rekao je za Sputnjik pukovnik Sergej Zibinski, šef pres centra grupe.

– U toku ofanzivnih dejstava na kupjanskom pravcu, jurišne grupe 6. armije, potpomognute tenkovskom vatrom, artiljerijom i udarima avijacije, napredovale su u dubinu odbrane neprijatelja u području naselja Olšani, zauzele su sedam uporišta, devet osmatračnica i uništile pješadijsku četu iz sastava 14. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine – rekao je oficir.

Uništena ukrajinska vojna tehnika u selu Rabotino

  • „Jug“ pogodila snage Ukrajine u DNR

Ruska avijacija grupe „Jug“ pogodila je navođenom municijom bazu 5. posebne jurišne brigade i položaje 24. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici, izvestio je portparol centra Vadim Astafjev.

Pored toga, posada helikoptera vojne avijacije uništila je borbeno vozilo u području Kleščejevke.

Prema riječima Astafjeva, militanti grupe uništili su dvije samohodne artiljerijske jedinice 155. kalibra „Krab“ poljske proizvodnje u Svjato-Pokrovskom i Kirovu uz pomoć dronova „lancet“. Lanceti su takođe onesposobili haubicu „Akacija“, kalibra 122 mm i borbeno vozilo neprijateljske u području naselja Kuzminovka i Andrejevka.

Uništen Bradli

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This