Rat u Ukrajini, 528. dan – Oštećen ruski tanker nedaleko od Krimskog mosta, sumnja se na napad dronom

Rat u Ukrajini, 528. dan – Oštećen ruski tanker nedaleko od Krimskog mosta, sumnja se na napad dronom

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Nastavljaju se borbe na različitim dijelovima fronta.

Uništena je grupa OSU na bahmutskom frontu

  • Zaharova: Odluke o Ukrajini na političkom novu bez Rusije – apsurd i nonsens

Utvrđivati na političkom novu rešenja za ukrajinsku krizu bez učešća Rusije predstavlja apsurd i nonsens, ali za diskusiju o njima postoji čitav prostor za ispoljavanje kreativnosti, ocjenila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Treba razdvojiti dve stvari: normalizaciju situacije i utvrđivanje rješenja na političkom nivou bez učešća Rusije što je, kao što sam rekla, apsurd i nonsens. Mislim da to svi razumiju. Druga je stvar diskutovati o situaciji, a nju nije isprovocirala Rusija nego Zapad, tu postoji čitav prostor za kreativnost – rekla je Zaharova u intervjuu za RBK povodom pregovora u Džedi.

Saudijska Arabija namjerava da održi u Džedi pregovore o Ukrajini na koje je pozvala predstavnike tridesetak država ali ne i Rusiju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da će Kremlj pratiti šta se događa na tim sastancima a Saudijska Arabija je saopštila da će informisati Rusiju o ishodu.

Oklopni transporter VAB (4 × 4) ukrajinskih formacija, dopremljen iz Francuske kao vojna pomoć, u šumama kod Kremenne. Očigledno pretežak teren za njega.

  • Rusija: Ukrajinske snage sa 90 projektila gađale pet pograničnih rejona Belgorodske oblasti

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata gađala pet pograničnih rejona Belgorodske oblasti i ispalila 90 projektila, rekao je gubernator te ruske oblasti Vjačeslav Gladkov.

„Raketa u prozoru“ iz ruske grupe „Dnjepr“! Upotreba projektila vazduh-zemlja u seoskoj kući u blizini Antonovskog mosta.

  • Ruske snage uništile tri ukrajinske jurišne grupe zapadno od Orehova u Zaporoškoj oblasti

Ruske oružane snage uništile su tri ukrajinske jurišne grupe zapadno od Orehova u Zaporoškoj oblasti, saopštio je vršilac dužnosti guvernera Jevgenij Balicki.

Prema njegovim riječima, ukrajinska udarna grupa pokušala je da napadne ruske položaje u rejonu Rabotina.

-Istovremeno, naše vazdušno izviđanje je otkrilo koncentraciju tri jurišne grupe zapadno od Orehova. Sve grupe su uništene, preostali ukrajinski borci su se povukli u severnom pravcu – napisao je on na svom Telegram kanalu, prenijela je agencija TASS.

Rad ruske artiljerije na zaporoškom frontu

  • SBU Ukrajine: Izveli smo napad pomorskim dronom na ruski tanker „Sig“
Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) je noćas zajedno sa ukrajinskom mornaricom izvela specijalnu operaciju, u kojoj je pomorskim dronom napadnut veliki naftni tanker Ruske Federacije „Sig“, rekli su izvori u SBU za ukrajinske medije.

Tanker je prevozio gorivo za ruske trupe, prenosi Interfaks Ukrajina.

Kako se navodi, specijalna operacija je izvedena pomoću pomorskog drona, koji je nosio 450 kilograma TNT-a.

Ističe se da je operacija izvedena u teritorijalnim vodama Ukrajine.

Prethodno je ruska Federalna agencija za pomorski i rečni saobraćaj saopštila da je tanker „Sig“ oštećen na južnom prilazu Kerčkom moreuzu nedaleko od Krimskog mosta, verovatno u napadu pomorskog drona,

U saopštenju se navodi da tanker nije potonuo, kao i da niko od 11 članova posade nije povređen.

Snimak ukrajinskog pomorskog drona koji je napao tanker Sig. Kao rezultat toga, brod je ostao na površini. Osim toga, što je najvažnije, izbjegnuto je izlijevanje nafte, jer je upravo ekološka katastrofa u Crnom moru bila jedan od ciljeva kijevskih terorista koji su naredili napad na civilni brod koji je prevozio gorivo. Drugi cilj je stvaranje prijetnje komercijalnom brodarstvu u Crnom moru. I treće je isprovocirati Rusiju na najžešći odgovor kako bi se dobila željena „slika“. Tako da su u svakom slučaju novi napadi, uz punu sankciju Zapada, neizbježni, navode ruski izvori.

  • Danilov: Kijev neće tražiti dozvoli da uništi neprijateljske vojne ciljeve

Ukrajina ne namjerava da traži ničiju dozvolu da uništi neprijateljske vojne ciljeve, izjavio je sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov, u ekskluzivnom intervjuu za Ukrajinski radio, komentarišući napad dronom na ruski desantni brod Olenegorskij Gornjak kod obala ruske Novorosije.

– Postupaćemo onako kako smatramo da je potrebno, prvo, da obezbjedimo svet prehrambenim proizvodima, a drugo, da obezbjedimo ekonomsku komponentu za naše poljoprivredne proizvođače – rekao je Danilov, prenosi Ukrinform.

Kako je prethodno saopšteno, bespilotne letilice kamikaze na moru napale su desantni brod ruske mornarice Olenegorskij Gornjak, koji se nalazio u ruskom gradu Novorosijsk.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je napad odbijen, a u medijima su se pojavili snimci na kojima se vidi kako brod vuče sa jasnim znacima pričinjene štete.

Vojnici 58. armije uništavaju BMP Oružanih snaga Ukrajine. Preciznim pogotkom iz ATGM-a Kornet izgorjelo je neprijateljsko borbeno vozilo pješadije zajedno sa posadom

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This