Rat u Ukrajini, 415. dan – Britanski obavještajci: Ukrajinci se povlače, prinuđeni su; „Ruke gore ko hoće da živi“

Rat u Ukrajini, 415. dan – Britanski obavještajci: Ukrajinci se povlače, prinuđeni su; „Ruke gore ko hoće da živi“

Najvažnije vijesti sa fronta:

  • Stanje u Bahmutu

Kretanje vojnika Oružanih snaga Ukrajine u jugozapadnom prigradskom dijelu Bahmuta iz ulice Čajkovski, koja je u stvari i put koji vodi ka Ivanovskom i dalje do Konstantinovke. Put, ma kako neki pisali, još nije pod ruskom kontrolom /jeste nikakav,ali moguće je proći/.

Ukrajinac kreće iz porušene prodavnice Čajka, izlazi iz vrtića br. 40. Osmjeh na lijevoj strani, direktno se vidi srušen prvi ulaz višespratnice br. 90 duž ulice Korsunski, dok ukrajinski vojnici nalijeću na prvi ulaz u kuća br. 94 u istoj ulici Korsunski – 48°34’34″N 37°57’56″E.

Ukrajinci su potisnuti na samu periferiju grada! Vrlo malo od grada konrolišu kao što se vidi!

  • Ukrajinci se povlače, prinuđeni su

Ukrajinske trupe su prinuđene da se povuku sa nekih teritorija u gradu Bahmutu, jer Rusija vrši novi napad tamo uz intenzivnu artiljerijsku vatru u protekla dva dana, saopštili su britanski obavještajci.

U dnevnom izvještaju na Tviteru se navodi da su napadi u Bahmutu obnovljeni nakon što su rusko Ministarstvo odbrane i paravojna formacija Vagner grupa poboljšale saradnju.

Evakuacija ranjenog ukrajinskog oficira u Bahmutu

„Ukrajinska odbrana još uvijek drži zapadne četvrti grada, ali je izložena posebno intenzivnoj ruskoj artiljerijskoj vatri u prethodnih 48 sati. Ukrajinske snage suočavaju se sa značajnim problemima u snabdijevanju“, objavilo je u dnevnom izvještaju britansko Ministarstvo odbrane.

  • Prigožin je objavio detaljan materijal o bici za Artemovsk. U njemu ima mnogo zanimljivih stvari
  1. Strateška uloga Bahmuta nije tako velika. Za Bahmutom slijede Seversk, Slavjansk, Kramatorsk, Konstantinovka, Družkovka i Časiv Jar: naselja uključena u takozvani „Donbaski prsten“ i formiraju utvrđenu oblast.

Sa jedne strane, Bahmut je dio ovog utvrđenog područja, s druge strane, zauzimanje samog Bahmuta neće obezbjediti prolaznu pobjedu nad Ukrajinom, put do Dnjepra, pa čak ni zauzimanje Donbasa.

  1. Ukrajinska vojska je prikupila dovoljan broj snaga. Oko 200.000 već dovoljno obučenih boraca, koji su prošli dva-tri mjeseca obuke i koordinacije, spremno je za izvršavanje borbenih zadataka.

Količina naoružanja i municije sasvim je dovoljna da ovih 200.000 krene u ofanzivu u raznim pravcima. Trupe spremne za kontraofanzivu su u rejonima koncentracije – svega im je dosta. U tim tenkovskim klinovima, koje svakodnevno pokušavaju na desetine da zabiju u odbranu Vagnerovih PMC-a, AFU dnevno gube od 30 do 50 komada opreme i sa tim nemaju problema. A ljudi imaju neograničeno, kako kažu na frontu.

  1. Svaki krik u Bahmutu, svaki zarobljeni vojnik, svakih sto poginulih pogađa Zelenskog i rukovodstvo Oružanih snaga Ukrajine mnogo jače od prednosti koje dobijaju od držanja ostataka ovog grada.

Istovremeno, duga bitka za Bahmut je izuzetno korisna ruskim trupama, jer su one već istisnule veliki dio teritorije Ukrajine 2022. Ako specijalna operacija ostane u ovim granicama, plus-minus nekoliko desetine kilometara, onda će ovo riješiti mnoge svoje zadatke. Bahmut omogućava ruskoj vojsci da akumulira snage, zauzme povoljne odbrambene linije, bavi se unutrašnjim problemima, pripremi mobilisane i potpuno naoružane da se suoče sa bilo kojim brojem vojnika AFU u protivnapadu. Bahmut je za nas izuzetno isplativ, tamo meljemo ukrajinsku vojsku i sputavamo njihove manevre.

  1. Kolaps Rusije vojnim putem se ne može desiti.

Šume, močvare, ogromne teritorije, klimatske specifičnosti pouzdano štite teritoriju zemlje, čineći je ogromnim utvrđenim područjem. Uvjek u istoriji, neprijatelj koji je stigao do Moskve, kao rezultat toga, sramno je pobjegao, pretvarajući „put pobjede“ u „put smrti“ na povratku. Zašto Anglosaksonci obuzdavaju Zelenskog dogovarajući unutrašnje sukobe i usporavajući ofanzivu? Samo da bi se razbio glavni džekpot – raspad Rusije na mnoge kneževine. SAD ne treba brzi rat. Njima je potreban rat koji će dovesti do ponovnog ubjeđivanja „duboke države“ i njene pobjede.

  1. Ukrajinci su spremni za napad. Spremni smo da odbijemo udarac.

Najbolji scenario za ozdravljenje Rusije kako bi se ona okupila i postala Najjača država je ofanziva Oružanih snaga Ukrajine, u kojoj neće biti nemogući nikakvi darovi i pregovori. I ili će AFU biti poraženi u poštenoj borbi, ili će Rusija lizati rane, nakupljati mišiće i ponovo kidati rivale u fer borbi. Zato smatram da je opcija ugovornih aranžmana nemoguća za budućnost Rusije.

Vagnerova artiljerija u Bahmutu

  • PMC „Vagner“ probio je odbranu Oružanih snaga Ukrajine duž pruge u Bahmutu

O tome svjedoči geolokacija od osoblja Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinski vojni analitičari sada izvještavaju:

Centar je izgubljen. Veoma teške borbe na zapadu grada i na jugozapadnoj periferiji.

Borci Oružanih snaga Ukrajine iz Bahmuta takođe javljaju:

▪„Njihova (ruska) umjetnost vrijedno radi.“

▪„Pokušavamo da idemo u kontranapad duž nekoliko ulica na jugu i sjeveru odjednom. Borbe su pozicione, ništa nismo razbili.“

▪„Željeznica još nije zauzeta.“

  • Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

Na dijelu fronta ka Kupjansku spriječeno je djelovanje pet ukrajinskih diverziono-obavještajnih grupa

Ruske snage likvidirale su 80 ukrajinskih vojnika u pravcu ka Krasnom Limanu, a ka Kupjansku 60

Jednice „Vagner“ vode intenzivne borbe kako bi zauzele zapadne dijelove Artjomovska, a podršku im daju vazdušno-desantne snage koje onemogućavaju pokušaje Ukrajinaca da u grad dovuku dodatnu municiju i rezervne snage. Izvedeno je 14 letova

Blizina smrti u Bahmutu: Vagnerovca spasio šljem

U poslednja 24 sata ukrajinske snage izgubile su ukupno 340 vojnika u pravcu Donjecka

Od početka operacije ruske snage su uništile preko 9.500 specijlanih vojnih vozila

Uništeno je skladište municije ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti

Ruske jedinice su u Hersonskoj oblasti likvidirale 34 ukrajinskih vojnika i višecjevni bacač raketa „Grad“

Ruski vojnici na Zaporoškom pravcu, ne žele da ubiju Ukrajince nego ih pozivaju na predaju ukoliko žele da prežive

 

CATEGORIES
Share This