Rat u Ukrajini, 383. dan – Vagnerovci jurišaju na podzemni kompleks AZOM u Bahmutu; Rusi napadaju iz pet pravaca

Rat u Ukrajini, 383. dan – Vagnerovci jurišaju na podzemni kompleks AZOM u Bahmutu; Rusi napadaju iz pet pravaca

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Vagnerovci jurišaju na podzemni kompleks AZOM u Bahmutu (VIDEO)

Jedinice PMC „Vagner“ jurišaju na podzemni dio bahmutske metaloprerađivačke fabrike (AZOM).

Trenutno su borbe u podzemnom djelu fabrike AZOM otežane zbog činjenice da je dubina podzemnog kompleksa oko 350 metara, što zauzvrat ne dozvoljava upotrebu artiljerije i bacača granata zbog opasnosti od urušavanja podzemnog kompleksa.

Ipak, dva dobro obavještena izvora su potvrdila činjenicu da su jedinice Vagnerovog PMC uspjele da napreduju prilično daleko – ukrajinske jedinice su ovdje prisutne, ali u veoma malom broju.

https://twitter.com/benbnews/status/1634473613519646723?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1634473613519646723%7Ctwgr%5E04926ae0d1845db298cb1bb77caed7af36b9213a%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cafe.ba%2Fvijesti%2Fvagnerovci-jurisaju-na-podzemni-kompleks-azom-u-bahmutu–video-

Raščišćavanje podzemnog kompleksa može potrajati veoma dugo, ali se ne može odustati, jer se ovaj dio preduzeća povezuje sa drugim dijelovima grada i može dovesti do neočekivanog kontranapada ukrajinske vojske, kažu Vagner borci.

U ovom trenutku, upotreba jedinica „Vagner“ u podzemnom kompleksu primorala ih je da zaustave napredovanje na zemlji, međutim, ruske jedinice su uspjele da se prilično uspješno učvrste.

U zapadnom djelu Bahmuta se nastavljaju žestoke borbe, dok se artiljerija i dalje aktivno koristi, kako od strane jedinica Vagnera, tako i od strane snaga ukrajinske vojske.

https://twitter.com/UkraineEugenia/status/1634867784852160513?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1634867784852160513%7Ctwgr%5E04926ae0d1845db298cb1bb77caed7af36b9213a%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cafe.ba%2Fvijesti%2Fvagnerovci-jurisaju-na-podzemni-kompleks-azom-u-bahmutu–video-

  • Rusi presijecaju sve puteve za Bahmut

Ruske snage presjecaju puteve za transport rezervi Oružanih snaga Ukrajine u Artjomovsk, rekao je borac Sputnjiku iz grada.

Prema njegovim riječima, približavaju se željeznici, preko koje Kijev prebacuje glavne rezerve u Časov Jar.

„Ovo je zapadna strana Bahmuta (ukrajinski naziv Artjomovska), ispred nas je poznato naselje Časov Jar, odnosno tri kilometra dalje je željeznica (koja snabdijeva ukrajinske trupe)“, navodi agencija.

Borac je pojasnio da ruske snage napreduju sjeverozapadno od Artjomovska, presjecajući puteve za snabdijevanje ukrajinskih snaga.

Uništena američka vojna tehnika kod Bahmuta

  • Ukrajincima se ne dostavlja municija

Ukrajinskim snagama u Artjomovsku potrebne su zalihe municije i oružja, izjavio je ukrajinskoj televiziji portparol 10. posebne brdske jurišne brigade „Edelvajs“ Nikita Šandiba.

„Našoj liniji odbrane je potrebno više municije i naoružanja da održi odbranu. To je najvažnije. Nije lako: stojimo ovdje deseti mjesec bez rotacije, u vlagi, hladnoći“ rekao je.

  • Situacija u Bahmutu je kritična

Rezime izvještaja ukrajinskih vojnih analitičara o situaciji u Bahmutu:

Sjeverno – teške borbe u rejonu Bogdanovke i zapadno od Dubovo-Vasiljevke. Ruske trupe aktivno napadaju autoput T0504 jugoistočno od Ivanovskog. Pozicione borbe u sivoj zoni ostaju na jugu Bahmuta.

Na sjeveru Bahmuta, po mraku, „vagnerovci“ su započeli juriš na podzemni dio fabrike AZOM. Artiljerija i avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije intenzivno pogađaju utvrđena područja na sjeveru AZOM-a. Jurišni timovi PMC-a pokušavaju da prošire klin zabijen duž autoputa E40.

Prešli su jarugu Dubovij Ovrag i nastavljaju da se kreću duž Kudlinskih jaruga prema Orehovo-Vasiljevki, a pored toga su se probili do kote 224. Borbe se nastavljaju u šumskom zasadu istočno od Hromova i u šumskim pojasevima na obodu autoputa O0506.

Sjeverno od Soledara se nastavljaju juriši u rejonu Razdoljevke, Vagnerovci imaju djelimičan uspjeh.

„Opšta situacija za Oružane snage Ukrajine je blizu kritične. Posebno je opasan manevar PMC sjeverozapadno od Ivanovskog, kao i potencijalno zauzimanje Bogdanovke sa naknadnim obilaskom Hromovog, u žurbi, jer će se prije ili kasnije prozor mogućnosti zatvorti, ali oni su usporili i ne mogu u potpunosti da pokrenu ofanzivu na sjever“, rezimiraju kijevski analitičari.

https://www.tiktok.com/@warinukraina/video/7210057638418091269

  • Ukrajinci trpe velike gubitke

Ukrajinske snage imaju značajne teškoće u bitci za Artjomovsk zbog nedostatka pouzdanih transportnih puteva, piše Volstrit džurnal.

Kako ističe list, ukrajinske jedinice „trpe velike gubitke” uglavnom zbog činjenice da su rute koje su ranije korišćene za transport municije i evakuaciju ranjenika nedostupne, a alternativni pravci koji prolaze seoskim putevima su neprohodni za vozila na točkovima.

Ukrajinski snimak ranjavanja vojnika OSU

  • Desetkovani!

„Znate li da je naš bataljon sjeban? Da li znate da u našem 200. bataljonu ima 160 ljudi? Ne znate ovo – za vas je sve lažno. ”

Na društvenim mrežama pojavio se snimak razgovora ukrajinskog vojnog lica, po svoj prilici sa komandom. Ne obuzdavajući emocije, izvještava o teškim gubicima Oružanih snaga Ukrajine.

  • „Rusi napadaju iz pet pravaca, sa sjevera Bahmuta počeli su da se kreću autoputem za Slavjansk“

Ruske snage izvode napade na pet pravaca fronta, pokušavajući da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine.

Postoje promjene u zoni Bakhmut. Sa sjevera su Rusi počeli da se kreću autoputem koji vodi ka Slavjansku i Kramatorsku. Situacija još nije kritična. Ali neprijatelj pokušava da iskoristi svaku priliku da zauzme više ukrajinskih teritorija, rekao je direktor informaciono-konsultantske kompanije Defense Ekpress Sergej Zgurec.

  • Glavno iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

Ruske trupe su tokom prethodnog dana ubile više od 60 ukrajinskih vojnika u kupjanskom pravcu;

Oružane snage Rusije ubile su do 60 ukrajinskih vojnika i uništile haubice D-20 i D-30 u južno-donjeckom i zaporoškom pravcu;

U donjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 190 vojnika;

U posljednja 24 časa ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu oborili su 12 raketa ispaljenih iz sistema „hajmars“, raketu „HARM“ i uništili 16 dronova;

U krasnolimanskom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 110 vojnika i samohodnu haubicu „Gvozdika“;

Ruske snage pogodile su tokom proteklog dana 76 artiljerijskih ukrajinskih jedinica na vatrenim položajima;

U DNR je uništen ukrajinski raketni sistem „OSA“;

U hersonskom pravcu ubijeno je više od 20 ukrajinskih vojnika i uništeno pet automobila, dve samohodne haubice „Akacija“ i haubica „Msta B“.

ISTOK

CATEGORIES
Share This