Rat u Ukrajini, 376. dan – Avdejevka kao Bahmut; Zelenski naredio ofanzivnu odbranu

Rat u Ukrajini, 376. dan – Avdejevka kao Bahmut; Zelenski naredio ofanzivnu odbranu

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

Oružane snage RF nastavile su da vrše napade sjeverozapadno i južno od Kremenne.

– Ukrajinske snage će vjerovatno izvršiti ograničeno taktičko povlačenje u Artemivsku. Nejasno je da li ukrajinske oružane snage planiraju da drže položaje na zapadnoj obali rijeke Bahmutke.

– Ruske snage su nastavile sa udarima u oblasti Avdijevke i na zapadnoj periferiji Donjecka. Izvor je tvrdio da su ruske trupe napredovale ka Pervomajskom, 8 kilometara sjeverozapadno od Donjecka.

– Ruske trupe pokušavaju da stvore uslove za prelazak u ofanzivu u pojedinim oblastima Zaporoškog i Hersonskog pravca.

Zaporoški front

  • Kontraverzne vijesti iz Bahmuta

Poprilično zbunjujuće vijesti tokom dana stižu iz Bahmuta! Još u petak veče objavljeno je djelimično izvlačenje ukrajinskih trupa iz grada!

U pitanju su pripadnici dvije ukrajinske brigade sa najvećim gubicima! Njima je savjetovano da grad napuštaju u grupama na svakih 25 minuta!

Snimci od subote potvrdile su postojanje naredbe i evidentno je da je dio trupa napustio grad!

Međutim,u nedjelju, u poslije podnevnim časovima pojavili su se snimci dvije kolone ukrajinskih oklopnih vozila na prilazu gradu!

Grad je već par dana u potpunom operativnom okruženju i potpuno je bilo logično da će ukrajinske snage pokušati da prošire koridor!

Ruske snage su uspješno eliminisale svaki pokušaj izvlačenja tehnike i vozila iz grada,pa u tu namjenu „slati pojačanja“ je besmisleno!

Da li su ukrajinske snage i vrh vojske mislili da su „uljuljkali“ Ruse i Wagner pričama o povlačenju iz Bahmuta,tek oni su danas objavili da od povlačenja nema ništa!

Da Wagner nije nasjeo govore i ovi snimci gdje je očito da napreduju a locirali smo spomenik i susjednu evangelističku crkvu na mapi! Koordinate tenka: 48°35’37″N 38°0’56″E

Da li je ukrajinski plan da zadrže dio ruskih snaga na bahmutskom frontu,kao svojevremeno u Mariupolju, u svakom slučaju ima ogromnu manjkavost, nema Azovstala!

Kolona Ukrajinaca koji se povlače iz Bahmuta u stalnom granatiranju

Uništena vojna tehnika OSU koja se povlači iz Bahmuta

  • Neslaganja Zelenskog i Zalužnog

Situacija oko Bahmuta izazvala je nesuglasice  između Zelenskog i Zalužnog, rekao je za Bild izvor u Kijevu.

Tako je list prenosi da je prije nekoliko nedjelja Valerij Zalužni pozvao na razmišljanje o povlačenju iz ovog grada, ali je Zelenski insistirao da se grad nastavi braniti. Bild piše da Oružane snage Ukrajine vjerovatno dijele stav Zalužnog.

Dijelovi ukrajinskih jedinica u povlačenju iz Bahmuta

„Ogromna većina vojnika u Bahmutu ne razumije zašto se grad i dalje drži. Momci u Bahmutu postavljaju pitanja: kakva je strategija? Zašto da kopamo kada nas neprijatelj okružuje?“ — objavio je vojni analitičar koji nije želio da kaže svoje ime.

Ukrajinska vojska saopštila je američkim medijima da je situacija u Bahmutu za njih mnogo gora nego što Kijev zvanično kaže. Istovremeno, ukrajinski zvaničnici već jasno stavljaju do znanja da će Bahmut „uskoro postati nemoguće“ održati, primećuje Blumberg.

Bahmut iz ukrajinske perspektive

  • Ruska ofanziva u Bahmutu

„Rusi nastavljaju da istiskuju Oružane snage Ukrajine sa Zabahmutke. Napadi se nastavljaju sa ciljem napredovanja na Bogdanovku, Orehovo-Vasiljevku i Dubovo-Vasiljevku“, prenose RIA Novosti.

Na sjeveru Bahmuta u Dubovo-Vasiljevki, vagnerovci su napredovali na istočnim prilazima naselju.

Jug je pod kontrolom, prijavljeni su pokušaji kontranapada Oružanih snaga.

Ruski udari po Avdejevki

  • Ukrajina: Ruske snage sprovode ofanzivu u pet pravaca

Glavni ukrajinski vojni štab izvjestio je da ruske snage sprovode ofanzive u smjeru Kupjanska, Limana, Bahmuta, Avdivke i Šahtarska.

Štab je izvjestio da u okupiranim dijelovima regija Zaporožja i Hersona ruske trupe drže obranu. U poslednja 24 sata ukrajinske snage pogodile su dvije zapovjedne i kontrolne tačke i 10 područja koncentracije ruskog ljudstva i vojne opreme, kaže glavni štab.

Uništeni „Panter“ kod Bahmuta

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This