Rat u Ukrajini, 367. dan – Rusi napreduju; Zauzeli Dubovo Vasiljevku; Haos u Bahmutu

Rat u Ukrajini, 367. dan – Rusi napreduju; Zauzeli Dubovo Vasiljevku; Haos u Bahmutu

Najnovije vijesti sa fronta:

 • Brifing ruske vojske:

▪️Ruska vojska je u toku proteklog dana u pravcu Krasnog Limana i Kupjanska likvidirala oko 240 ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije;

▪️U pravcu Kupjanska djelovala je grupacija trupa „Zapad“ ruske vojske. Ukrajinske snage izgubile su do 60 vojnika, artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje i poljski samohodni top „krab“. U pravcu Krasnog Limana dejstvima jedinica trupa „Centar“ za dan je likvidirano oko 180 ukrajinskih vojnika, sistem „grad“, haubica D-20 i radar za kontrabaterijsku borbu;

▪️U Dnjepropetrovskoj oblasti ruska vojska uništila je bazu jedinica ukrajinskih snaga za specijalne operacije i morske pješadije;

▪️U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu protivnik je izgubio više od 90 vojnika, a uništena su i dva skladišta municije, tri tenka, dva borbena vozila pješadije, haubica „msta-B“ i haubuca D-20;

▪️U pravcu Donjecka za dan je likvidirano preko 120 ukrajinskih vojnika. U području naseljenog mjesta Avdejevka u DNR uništeno je skladište artiljerijske municije protivnika;

▪️U pravcu Hersona uništen je artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje i dva samohodna topa „gvozdika“;

▪️Lovačka avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborila je ukrajinske avione Su-24 i MiG-29 u DNR;

▪️Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski avion Su-25 u Hersonskoj oblasti i osam dronova u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Oborena su i dva projektila ispaljena iz sistema „hajmars“ i tri balističke rakete „točka-U“.

Uništen ukrajinski tenk kod Ugledara

 • Ukrajinci kod Bahmuta minirali branu

Oružane snage Ukrajine digle su u vazduh branu u Bahmutu (Artjomovsk) da bi spriječile napredovanje Vagnera.

 • Ruske trupe su se približile Krasnom Limanu sa jugoistoka (podaci lokalnog stanovništva)

Mještani prolaze ruske kontrolne punktove na putu od Limana do Slavjanska. Rusi provjeravaju dokumente i preporučuju što prije napuštanje tog područja. Krasni Liman se odvodi u opkoljenje.

Rad ruskih BMP na Bahmutskom pravcu

 • Ukrajina: Rusija udvostručila flotu u Crnom moru, moguća priprema za udare

Ukrajinska vojska saopštila je da je Rusija udvostručila broj aktivnih brodova u Crnom moru, predviđajući da je ovo priprema za raketne udare, prenosi Rojters.

Ruska mornarica redovno je lansirala rakete iz crnomorske flote, ciljajući ukrajinsku infrastrukturu i objekte za proizvodnju električne energije.

„U Crnom moru se udvostručila flota ratnih brodova u odnosu na jutros, sada je osam brodova“, navela je vojna komanda južnog regiona na Fejsbuku.

„Ovo može ukazivati na to da se pripremaju raketni napad kao i udari bespilotnih letjelica“, navodi se u objavi. Jedan od brodova je fregata naoružana sa osam krstarećih raketa tipa Kalibr, dodaje se.

Ruska crnomorska flota se nalazi na poluostrvu Krim.

 • Teške borbe u Ugledaru traju danonoćno

O tome su za BBC govorili vojnici Oružanih snaga Ukrajine u izvještaju iz ovog grada.

Na jednoj od fotografija vidi se minobacač Oružanih snaga Ukrajine koji djeluje iz urbanih sredina.

Linija fronta je kilometar od Ugledara, pa eksplozije često zaglušuju govor. Priča se o težini života vojske u okruženju, stalnim napadima , kada moraju da ostanu budni po 20 sati dnevno.

 • Poginuo američki plaćenik

Bivši američki vojnik koji se borio na strani ukrajinskih snaga poginuo je 16. februara, saopštio je radio „WPR“ pozivajući se na njegovu porodicu.

U pitanju je Endrju Piters koji se borio u redovima internacionalnog legiona odbrane Ukrajine, navodi radio.

Inače, Piters je navodno prije Ukrajine ratovao i u Avganistanu.

Artiljerija Vagnera u Bahmutu

 • Granatiran konvoj ukrajinske vojne tehnike

Ruska vojska granatirala je konvoj ukrajinske vojne tehnike prilikom transporta u područje Kremene, izjavio je potpukovnik narodne milicije Luganske Narodne Republike u ostavci Andrej Moročko.

Kako je objasnio, konvoj je primjećen u blizini mjesta Belogorovka, a nakon djelovanja ruske artiljerije, oko 30 odsto konvoja je uništeno.

„Dakle, samo 70 odsto ukrajinske vojne tehnike je stiglo na svoje odredište“, dodao je on.

 • Napadi u Avdejevki, likvidirana jedna četa

Ruski jurišni avioni Su-25 „grač“ izveli su napade na utvrđeni rejon i ukrajinsku pješadiju na periferiji Avdejevke u DNR, saopštio je za Sputnjik ruski vojnik sa pozivnim znakom „Sajmon“.

Kako je precizirao, napad je izveo par jurišnih aviona Su-25 „grač“ oko 11.00 časova u subotu. Likvidirano je ljudstvo protivnika u brojnosti jedne čete.

Rad avijacije praćen je pomoću savremenog optičko-elektronsklog sistema „ironija“.

 • Rusi napreduju

Ruske snage nastavljaju da napreduju i da zauzimaju položaje ukrajinske vojske na kremenskom dijelu fronta u Donbasu, rekao je za Sputnjik jedan od ruskih obavještajaca.

 • Vagner ušao u Dubnovo-Vasilijevku

Stižu  informacije sa sjevera Artemovska, naime, javlja se da je Dubovo-Vasiljevka takođe potpuno prešlo pod kontrolu Vagnera 🎻!  Dubovo-Vasiljevka se nalazi 2,5 km zapadno od ranije oslobođene Berhovke.

U Jagodnom je dodatno čišćenje, u 16:00 je više od 90 % naselja bilo pod kontrolom Vagnera.

 • Borbe u pravcu Avdejevke

Ruske trupe su probile neprijateljsku odbrambenu liniju u oblasti Krasnogorovke

Ruske jedinice su napredovale do Krasnogorovke, pa se poslije uspjeha sa zauzimanjem Novobahmutovke može govoriti o probijanju odbrambene linije neprijatelja u pravcu Avdejevke, – izvještava vojni izvještač S. Pegov.

Zauzimanje Krasnogorovke omogući će dalje opkoljavanje Oružanih snaga Ukrajine koje su se utvrdile u Avdejevki.

 • Ruskim snagama je do centra Artjomovska /Bahmuta/ ostalo manje od dva kilometra

„Do centra Artjomovska ostalo je još 1.740 metara. Protivnik drži odbranu ali svejedno oni klonu duhom. Počinje povlačenje“, rekao je za Sputnjik komandir jednog voda jedinice „Vagner“.

 

 

CATEGORIES
Share This