Rat u Ukrajini, 348. dan – Rusi spremaju novu veliku ofanzivu; Ukrajinski gubici 257 hiljada vojnika;

Rat u Ukrajini, 348. dan – Rusi spremaju novu veliku ofanzivu; Ukrajinski gubici 257 hiljada vojnika;

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

 • Britanski list „The Telegraph“, kao i prije godinu dana, predviđa gdje će početi ruska ofanziva

Najvjerovatniji scenario, prema analitičarima publikacije, biće udar sa tri strane.

Grupacija ruskih trupa preći će u ofanzivu na Harkov, Zaporožje i preko Bahmuta do Slavjanska.

Glavni zadatak je opkoliti Donbas. Takođe, analitičari su gotovo sigurni da će Rusija preuzeti kontrolu nad Harkovskom regijom, jer će bez toga biti teško obezbjediti zadatak zadržavanja Donbasa, i što je najvažnije, zaustaviti granatiranje Belgorodske oblasti.

Jedan od znakova ofanzive je da su vazdušni udari na ukrajinsku teritoriju postali rijeđi. To može značiti ne samo prelazak na standardne borbene operacije, već i čuvanje projektila za masovni udar na početku nove ofanzive, rezimirano je u članku.

Rusi u Bahmutu

 • Ruska vojska napreduje u oblasti Harkova

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine bježe, napuštaju svoje položaje i oklopna vozila

Dakle, vojnici 14. brigade Oružanih snaga Ukrajine pobjegli su iz naselja. Sinkovka u Kupjanskom okrugu Harkovske oblasti, napustivši oružje i oklopna vozila

🏃‍♂Izvještava se da su mobilisani iz Lavova pobjegli, obukli se u radne uniforme i sjeli na građevinsku opremu dopremljenu iz Lavovske oblasti.

Takođe je poznato da ruske trupe izbijaju Oružane snage Ukrajine sa periferije naselja. Dvurečnoe i Grjanikovka, krećući se ka Kupjansku.

Na Harkovskom pravcu OSU ostavljaju tehniku

 • Zalužni je priznao smrt 257 hiljada ukrajinskih vojnika

Bivši savjetnik Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor podijelio je tajne podatke o gubicima Oružanih snaga Ukrajine.

📝 „Kada je Zalužni bio u SAD, sastao se sa ministrom odbrane Lojdom Ostinom i generalom Milijem.Tada im je rekao da je Ukrajina izgubila 257.000 ljudi od početka sukoba“, rekao je penzionisani oficir.

Ranije je objavljeno oko 232 hiljade mrtvih ukrajinskih vojnika od početka specijalne operacije.

 • 93. brigada Oružanih snaga Ukrajine pretrpjela je velike gubitke kod Bahmuta

Rođaci nestalih vojnika 93. brigade (93. brigade) Oružanih snaga Ukrajine objavili su spisak na kojem se nalazi najmanje 95 imena. Govorimo samo o gubicima u oblasti Bahmuta (Artemovsk) i Soledara.

Treba napomenuti da je 93. motorizovana brigada daleko od toga da je jedina ukrajinska jedinica na ovom pravcu, u njoj se bore jedinice iz preko 30 brigada, kako redovne tako i teritorijalne odbrane. I to ne računajući pojedinačne streljačke bataljone. Pored toga, u oblasti Bahmuta deluju jedinice ukrajinskih SOF.

93. motorizovana brigada izbjegla je sudbinu svojih „kolega” iz 46. jurišne i 61. brigade u Soledaru. Veza je u decembru povučena sa prve linije fronta. Situacija u gore navedenim brigadama je očigledno gora.

Prisustvo najmanje 95 nestalih u 93. motorizovanoj brigadi još jednom svjedoči o ogromnim gubicima koje je ukrajinska vojska pretrpjela u oblasti Bahmuta.

Rusi su stigli do predgrađa Krasnoje zapadno od Artemovska. Put M0-3 prema zapadu do Časova Jara i Konstantinovke je stoga samo nekoliko sati od fizičkog presjecanja, a ne samo da je podložan artiljerijskoj vatri ili vatri iz dalekometnih ATGM-a.

Preostali VSU u Artemovsku stoga imaju sate da naprave izbor – boriti se ili ostati na mjestu i biti uništen.

 • Wagner ušao u Krasnoe

⚡️Odredi PMC „Vagner“ stigli su do periferije jednog od najvažnijih centara odbrane naselja. – Krasnoe, kojim će biti presječen jedan od posljednjih puteva za snabdijevanje Bahmutske grupe.

 • Ruske jedinice napreduju u pravcu Slavjanske magistrale i rijeke Severski Donjeck

Ako ruske jedinice zauzmu autoput, sve ukrajinske jedinice u Seversku biće opkoljene i neće imati načina da ga napuste.

 • Rusi ušli u Sinkovku

Oružane snage Rusije ušle su u Sinkovku, sjeveroistočno od Kupjanska. Odatle još nema fotografija i video zapisa, pa čekamo potvrdu.

 • Uništeno skladište municije kod Hersona

Ruski artiljerci su tokom noći uništili skladište municije jedne od ukrajinskih brigada kod sela Stepanovka kod Hersona, rekao je Sputnjiku dobro obavješteni izvor.

„Uništene su granate za haubice M777 kalibra 155 milimetara, za haubice 2A65 Msta-B, za haubice D-30 kalibra 122 mm i pet vozila. Što se tiče žive sile, osam ukrajinskih vojnika je poginulo, dok je devetoro povrijeđeno“, rekao je on.

Uništen ukrajinski tenk na Soledarskom pravcu

 • Ukrajinci dezertiraju kod Kremene

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine dezertiraju sa položaja u oblasti Kremeno, gdje su ruske trupe u ofanzivi, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

„U oblasti naselja Kremeno zabilježeno je samovoljno napuštanje položaja ukrajinskih vojnika. U toku aktivnih oslobodilačkih akcija, naši vojnici primjećuju nizak nivo moralno-psihološkog stanja u redovima oružanih formacija Ukrajine na pravcu Kremeno“, rekao je on.

Uništavanje ukrajinske žive sile na Zaporoškom pravcu

 • Alaudinov tvrdi da Ukrajinci koriste hemijsko oružje

Komandant specijalne jedinice „Ahmat“ Apti Alaudinov saopštio je da su ukrajinske snage upotrijebile hemijsko oružje kod Artemovska /Bahmuta/.

„Takvih slučajeva nije bilo na našem dijelu fronta (upotreba hemijskog oružja od strane ukrajinske strane). Ali baš juče sam čuo od boraca da je bio takav slučaj, i to više puta, kod komšija u području Artemovska“, rekao je Prvom kanalu.

Prema njegovim riječima, simptomi su: povraćanje i gubitak svjesti.

I lider DNR Denis Pušilin je ovo potvrdio. Po njegovim riječima, hemijsko oružje je bacano iz dronova u područke Artjomovska i Ugljedara.

Inače, grupa Vagner se utvrdila na sjeveru i jugu Artemovska.

Prednji kraj fronta kod Marinke

 • Iran u Rusiji pravi fabriku dronova

The Wall Street Journal pozivajući se na svoje izvore, izvještava da su Moskva i Teheran blizu završetka planova za izgradnju fabrike za proizvodnju iranskih dronova u Rusiji.

Prema jednom visokom zvaničniku, Moskva želi da stvori brži dron kamikazu kako bi savladao ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Publikacija takođe navodi da će proizvodnja novih dronova vjerovatno biti locirana u gradu Jelabuga, gde je iranska delegacija došla početkom januara da procjeni lokaciju za izgradnju fabrike. Sam projekat je dio dogovora između dvije zemlje, čija je cijena milijardu dolara.

Prema publikaciji, dogovor koji uključuje rusku odbrambenu delegaciju konačno je postignut početkom novembra u Teheranu. Zanimljivo, publikacija navodi da je planirano da se u fabrici proizvede oko 6 hiljada iranskih dronova, ne precizirajući za koji period i na čemu se zasnivaju ove informacije.

ISTOK

CATEGORIES
Share This