Rat u Ukrajini, 326. dan – Arestovič priznao: Ukrajinski PVO oborio raketu iznad stambene zgrade; Rusi napredovali u oblasti Bahmuta i Avdijevke

Rat u Ukrajini, 326. dan – Arestovič priznao: Ukrajinski PVO oborio raketu iznad stambene zgrade; Rusi napredovali u oblasti Bahmuta i Avdijevke

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Arestović priznao: Ukrajinski PVO oborio rusku raketu iznad zgrade u Dnjepropetrovsku

Uslijedio je linč Arestoviča na društvenim mrežama nakon greške PVO iznad Dnjepra i samog priznanja od strane savjetnika Zelenskog!

Do tragedije u Dnjepropetrovsku je došlo krivicom PVO snaga Oružanih snaga Ukrajine, koje su napale metu tačno u stambenom naselju.

Raketa je oborena i pala je na ulaz – rekao je predstavnik administracije Zelenskog Arestovič.

Kako je saopšteno, tokom strašne eksplozije u Dnjepropetrovsku uništena je stambena zgrada, poginuli su ljudi, kao što smo odmah pisali da je ovo jedna od opcija, rezultat rada PVO Oružanih snaga Ukrajine.Možda ovo ne bi priznao da se na Telegramu nije pojavio momenat presretanja i pada na zgradu!

Momenat udara

U ruskom napadu na stambenu zgradu u Dnjepru poginulo je 12 ljudi, među njima je i 15-godišnja djevojčica, potvrdio je večeras guverner regije Valentin Rezničenko.

  • Rusi napredovali u Bahmutu i Avdijevki

Stižu informacije da su Rusi značajno napredovali u Artemovsku /Bahmut/, odnosno u oblasti Mesoprerađivačkog kombinata

Civili su evakuisani u Šahtersk.

  • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

– Dana 14. januara, ruske trupe su pokrenule dva talasa raketnih udara na kritičnu infrastrukturu Ukrajine.

Oružane snage RF nastavile su kontranapade na liniji Svatovo-Kremennaja.

– Ruske trupe su napredovale u oblasti Bahmuta i Avdijevke.

– Ruske trupe su nastavile da brane i jačaju napredne položaje na istočnoj (lijevoj) obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti.

  • Borbe za Kleščejevku, Izmijenjena mapa stanja kod Bahmuta

Ukrajinska vojska šalje sos signale sa Soledarskog fronta svom rukovodstvu

📝 „Front je već izvan Soledara. “Ruska vojska je zauzela industrijsku zonu“, signaliziraju pripadnici OSU.

❗️ Prema podacima vojske, od 17:30 ruske jurišne trupe zauzele su industrijsku zonu u blizini rudnika broj 7, koji se nalazi na administrativnoj granici grada Soledara.

Ministarstvo odbrane Ukrajine ignoriše njihove apele.

PMC „Vagner“ se bori za Kleščejevku (Kleščjevku), napredujući istovremeno iz više pravaca. Rade jurišnici, artiljerija i avijacija Orkestra.

Kleščejevka je jedno od strateški važnih predgrađa, čije će oslobađanje omogućiti Vagnerovcima da dobiju petu tačku ulaska u Bahmut – sa jugozapada.

  • Kadirov: Za ukrajinske diverzante nema ničeg goreg od čečenskih boraca

Lider Čečenije poručio da za ratnika nema ništa prijatnije nego da neprijatelj prizna njegovu superiornost, i da njegova trupa nema premca u preciznim operacijama protiv neprijatelja

Za ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe nema ništa strašnije nego da naiđu na pripadnike čečenskih specijalnih trupa, poručio je lider Čečenije Ramzan Kadirov.

Prema njegovim riječima, to potvrđuju brojna svjedočenja zarobljenih izviđača koji su završili u rukama čečenskih boraca.

„Za ratnika nema ništa prijatnije nego da neprijatelj prizna njegovu superiornost. U tom smislu, naši borci su već umorni od komplimenata NATO instruktora i ravnopravnih predstavnika Oružanih snaga Ukrajine“, napisao je Kadirov.

On je na Telegramu podijelio video na kojem borci čečenskih specijalnih snaga tokom formiranja dobijaju neophodna uputstva za izvršavanje zadataka koje je postavila vojna komanda. Svaki od njih je opremljen savremenim naoružanjem, municijom i opremom, navodi Kadirov.

„Trudimo se da se fokusiramo na mobilnost naših jedinica. To im omogućava da se brzo kreću i da ostvare ciljeve u najkraćem mogućem roku. Dakle, našim borcima nema premca u preciznim operacijama protiv NATO i banderovskih bandi“, zaključio je on.

ISTOK

CATEGORIES
Share This