Poslanici većine za zakon, opozicija osporava

Poslanici većine za zakon, opozicija osporava

„Potpuno je neprihvatljivo usvajanje ovakvog zakona jer se time krše odredbe Ustava. Nakon 22 godine ponovo se vraćamo na kriminalizaciju klevete, činimo korak nazad“, kazala je poslanik PDP Mirna Savic Banjac. Ona je dodala da su odredbe nejasne i nisu jasno utvrđene, jer sve suprotno krši ljudska prava.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske poslanici vode raspravu o spornim nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Ukazana je potreba da se o spornom zakonu, u koji se uvodi kriminalizacija klevete i uvrede, provede javna rasprava u trajanju od 60 dana prije konačnog prijedloga i kome će se izjasniti Narodna skupština Republike Srpske.

U uvodnoj riječi ministar pravde Miloš Bukejlović kazao je da ce pored kriminalizacije klevete i uvrede, izmjenama zakona biti regulisane oblasti poput krađe struje, kažnjavanje neoovlaštenog objavljivanja video zapisa i fotografija, i druga djela.

Prijedlog Nacrta izazvao je burnu raspravu među narodnim poslanicima.

Poslanici opozicije ukazali su da je prijedlog nacrta nejasan i da ima odredbe koje se mogu dvostruko tumačiti.

Narodni poslanik SDS-a Dragomir Vasic kazao je da bi usvajanje ovakvog zakona dovelo do velike pravne nesigurnosti i kolizije s drugim pravnim normama koje već postoje.

„Sve detalje oko ovog zakona i prije stavljanja u proceduru iznio je predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik, čime je Vlada izgubila pravo prvog poteza“, kazao je Vasić.

Nacrt zakona predlaže kazne čak i za ono što je istinito, kazao je šef kluba poslanika PDP-a Igor Crnadak.

„Potpuno je neprihvatljivo usvajanje ovakvog zakona jer se time krše odredbe Ustava. Nakon 22 godine ponovo se vraćamo na kriminalizaciju klevete, činimo korak nazad“, kazala je poslanik PDP Mirna Savic Banjac.

Ona je dodala da su odredbe nejasne i nisu jasno utvrdjene, jer sve suprotno krši ljudska prava.

Šef kluba poslanika SNSD-a Igor Zunić kazao je da javnost pokušava da politicare i medije upozori da smo zagadili javni prostor, zato i jesmo krenuli u proceduru da zaštitimo, ne političare, nego našu djecu i nasu budućnost.
Na šta je poslanik Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić rekao da ovakav zakon nije provodljiv.
„Imamo kriminalizaciju uvrede, a ne postoji definicija uvrede. Time ćemo imati situaciju selektivnog rada pravosudnih institucija“, dodao je Vučinić.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This