Poreska prijavila Milakovića zbog sumnje da je utajio porez

Poreska prijavila Milakovića zbog sumnje da je utajio porez

– Poreska uprava Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci izvještaj protiv direktora preduzeća „Krajina Borac“ Zorana Milakovića zbog sumnje da je utajio porez, saznaje CAPITAL.

U Poreskoj upravi su, navodeći njegove inicijale, za CAPITAL potvrdili informaciju da se Milaković sumnjiči da je kao odgovorno lice „Krajina Borca“ izvršio krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

„Lice Z. M. je kao odgovorno lice u privrednom društvu ’Krajina Borac’ od 2014. do 2019. godine sastavljanjem isprava neistinitog sadržaja, ličnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica neistinito prikazalo stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja, te su pri izvršavanju poreskih obaveza uskratili sredstva koja predstavljaju javni prihod u iznosu od  156.469 KM, čime je privrednom društvu pribavljena imovinska korist na štetu budžeta Republike Srpske“, kazali su u  Poreskoj upravi RS za CAPITAL.

U izvještaju Poreske uprave se navodi da „Krajina Borac“ u poslovnim knjigama za 2014. godinu nije iskazao oporezive prihode u iznosu od 1,06 miliona KM, da u 2017. nije iskazao kapitalnu dobit od prodaje imovine u iznosu od 413.373 KM, dok u 2019. godini po istom osnovu nije iskazao dobitke od prodaje imovine u iznosu od 104.388 KM.

Milaković: Nije utaja već pogrešno knjiženje

S druge strane, Milaković tvrdi da se ne radi o utaji poreza već o knjigovodstvenim greškama i pogrešnom knjiženju.

„Izvještaj Poreske uprave tužilaštvu ne znači i podizanje optužnice. Optužnica nije podignuta. Ja čak i nemam informaciju da je Poreska uprava podnijela taj izvještaj tužilaštvu“, kazao je Milaković za CAPITAL.

Tvrdi i da je rješenje Poreske uprave poništio drugostepeni organ.

Ističe da je u međuvremenu pokrenut i stečaj „Krajina Borca“ te da se pokretanjem stečaja, obustavljaju svi postupci i upravni i parnični i izvršni i sve se dalje sve rješava u stečajnom postupku.

„Ukoliko Poreska uprava utvrdi bilo kakvu nepravilnost u preduzeću preko 10.000 KM oni moraju podnijeti izvještaj tužilaštvu, a na tužilaštvu je dalje da istražuje i utvrđuje da li tu ima osnova ili ne“, naglasio je Milaković.

Podsjećamo, „Krajina Borac“ se godinama spori sa kompanijom „Malbašić“ oko poslovnog prostora u centru Banjaluke, a koji je prije nekoliko godina na osnovu sudske presude i uz pomoć sudske policije uspio da preuzme.

Međutim, spor je ponovo aktiviran 2019. godine novim odlukama Vrhovnog suda RS koji je tada odlučio u korist Malbašića.

Danas se u tom prostoru nalazi ugostiteljski objekat „Balkon“.

CAPITAL: B. N. – M. Lj

CATEGORIES
Share This