Odluka o zahtjevu za izručenje Dragana Vučetića do kraja marta

Odluka o zahtjevu za izručenje Dragana Vučetića do kraja marta

BiH do kraja marta očekuje odgovor na zahtjev za izručenje bivšeg direktora javnog preduzeća „Nikola Tesla“ Dragana Vučetića koji je uhapšen krajem prošle godine u Sofiji po potjernici Okružnog suda Banjaluka zbog sumnje da je počinio zloupotrebu položaja i ovlašćenja i poslovnu prevaru.

„Ministarstvo pravde BiH još nije dobilo odluku bugarskih organa. Istu očekujemo tokom ovog mjeseca“, navodi se u odgovoru iz ministarstva pravde na pitanja CAPITAL-a.

Podsjećamo, bivši direktor firme „Nikola Tesla“ Dragan Vučetić koji je bio i savjetnik Milorada Dodika uhapšen je 16. novembra na aerodromu u Sofiji.

Služba za odnose sa javnošću Tužilaštva Bugarske početkom ove godine potvrdila je za CAPITAL da je zahtjev za izručenje Vučetića zaprimljen od nadležnih organa u BiH.

„Praksa u ovakvim slučajevima je da tužilaštvo pokreće postupak, a konačnu odluku o ekstradiciji ima bugarski sud. Ovaj postupak je u toku i nema konačne odluke”, navodi se u odgovoru.

Pored toga, bugarsko tužilaštvo je odgovorilo da je Gradski sud u Sofiji odlučio da Vučetić bude pušten uz kauciju od 4.000 leva (2.000 evra), ističući da su protestovali na ovu odluku pred višim sudom i da nije donesena presuda.

Podsjećamo, CAPITAL je prvi objavio da je protiv Vučetića Uprava kriminalističke policije MUP-a RS u junu 2015. godine podnijela izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS zbog osnova sumnje da je kao v.d. direktora preduzeća „Nikola Tesla” zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao milionsku štetu.

Preduzeće „Nikola Tesla” osnovano je 2012. godine sa djelatnošću u oblasti tekstila i proizvodnje automobila, a Vučetić koji je u to vrijeme bio savjetnik Milorada Dodika obećavao je masovnu proizvodnju električnih automobila koji će od Republike Srpske napraviti najpoželjniju destinaciju za investiranje na Balkanu.

Narodna skupština RS je po hitnom postupku, na prijedlog Vlade, u aprilu 2013. godine dala bezuslovne garancije RS za kreditno zaduženje preduzeća „Nikola Tesla”, a tadašnji ministar finansija Zoran Tegeltija je rekao da će lično snositi odgovornost ukoliko ovaj projekat ne uspije.

Kako je Vučetić pljačkao “Nikolu Teslu”, ali i građane Republike Srpske možete pročitati OVDJE.

CAPITAL: D. Momić

CATEGORIES
Share This