Nadležni hitno da istraže nezakonite radnje u FG Birač

Nadležni hitno da istraže nezakonite radnje u FG Birač

Pokret za Aluminu iz Zvorniku uputio je dopis tužilaštvima i policijskim agencijama u kojim traži hitno postupanje u predmetu “Alumina”.

U saopštenju upućenom medijima se navodi da su u više navrata nadležne obavjestili da su određene republičke institucije, fondovi i preduzeća prije četiri mjeseca prodali svoja potraživanja u stečaju firme FG Birač iz Zvornika u iznosu od oko 42 miliona KM firmi Pavgord iz Foče pod netransparentnim uslovima.

Navode da tender nije bio javan, da nije urađena procjena vrijednosti imovine i da je sve urađeno uz, kako stoji u saopštenju, evidentan rizik oštećenje republičkog budžeta.

“U vezi sa tim, tražili smo da preduzmete aktivnosti u cilju utvrđivanja krivične odgovornosti svih lica koje su učestvovali u ovom postupku. Nažalost poslje četiri mjeseca, makar u javnosti, nije poznat ishod vaših aktivnosti”, kaže se u saopštenju i dodaje da se u medijima, u međuvremenu, pojavljuju informacije da se vrši pritisak na stečajni sud, kako bi se Pavgord iz Foče upisao u tabelu stečajnih povjerilaca kod FG Birač za iznos ovih 42 miliona KM, čime bi se i preuzela kontrola nad zvorničkom fabrikom.

“Ovim upisom bi se istovremeno legalizovale ranije radnje svih odgovornih za nezakonito otuđenje imovine Republike Srpske u iznosu od 42 miliona KM”, upozoravaju nadležne institucije iz Pokreta za Aluminu.

“Smatramo da ova informacija treba da bude predmet vaših posebnih opservacija, ako već nije” stoji u dopisu, koji je ponovo upućen  tužilaštvima i policijskim agencijama.

Iz Pokreta za Aluminu na kraju podsjećaju da su i ranije nadležnim institucijama slali slične dopise, ali nisu upoznati da li su pokrenute aktivnosti na njihovom postupanju po ovom predmetu.

(BN Foto:Ilustracija)

CATEGORIES
Share This