Milijarde maraka Kinezima za poslove u Srpskoj, ugovori većinom tajni

Milijarde maraka Kinezima za poslove u Srpskoj, ugovori većinom tajni

Procjenjuje se da kineske kompanije u Republici Srpskoj trenutno realizuju energetske i infrastrukturne projekte vrijedne milijardu i 600 miliona KM.

Analitičari upozoravaju na činjenicu da  ugovori između Vlade Republike Srpske i kineskih kompanija nerijetko, uprkos sudskim presudama, nisu dostupni javnosti.

Kineske kompanije su angažovane na više energetskih i infrastukturnih projekata u RS poput gradnje hidroelektrana Dabar i Bistrica, dijelova autoputa Banjaluka-Prijedor i Brčko-Bijeljina te bolnice u Doboju.

– Sigurno da će projekti biti veći u narednom periodu jer se brojni projekti tek dogovaraju, kaže Siniša Vukelić, urednik portala Capital, izvještava Glas Amerike.

Krajem avgusta predstavnicici RS-a su sa kineskim partnerima dogovorili  još jedan veliki projekat- sa kompanijom China Energy Interrnational Group  potpisan je memorandum o izgradnji prečistača otpadnih voda u deset gradova Republike Srpske.

Analitičari upozoravaju da gotovo sve ugovore sa kineskim kompanijama karakteriše manjak transparentnosti

-Ti ugovori u skriveni od javnosti, javnost ne zna pod kojim uslovima su sklopljeni ti ugovori.

Tu ima mnogo stvari koje su dogovorene iza zatvorenih vrata i zbog toga vlast ne želi da saopšti šta je sve obećano i na šta se  obavezala Republika Srpska u tim investicijama- Druga karakteristika tih investicija je da se mijenjuju rokovi realizacije, da se pogoduje kineskim investitorima, da se nekada pomjeraju i poskupljuju radovi, što pokazuje da kineske kompanije imaju privilegovan položaj u Republici Srpskoj od vlasti, kaže Vukelić.

Elektroprivreda RS je nedavno osnovala preduzeće Termoelektrana Gacko Razvoj i investicija, čiji je zadatak priprema projektne dokumentacije i obzebjeđenje ekološke dozvole za gradnju Termoelektrane Gacko 2, za što su zainteresovane kineske kompanije.

Analitičar Damir Miljević kaže da je najava gradnje TE Gacko „smiješna“ jer čak ni Kinezi više ne finansiraju termoelektrane na ugalj izvan Kine.

– Mislim da je to čista politička priča i da od toga nema ništa, kaže Miljević.

Iz  ekoloških udruženja navode da se Bosna i Hercegovina obavezala  na postepeno gašenje termoelektrana  te da je izgradnnja novih, koja se najavljuje, nerentaabilna i aspurdna.

(Infikator.ba) Foto: Pixels

CATEGORIES
Share This