Mediji: Zapad je izgubio svog ključnog saveznika zbog Ukrajine

Mediji: Zapad je izgubio svog ključnog saveznika zbog Ukrajine

Rimokatolička crkva nije podržala poziciju Zapada u sukobu u Ukrajini, napisao je američki novinar i stručnjak za religiju Džon Alen u članku za portal „Atlantik”.

„U ukrajinskoj krizi, papa Franja je zauzeo stav koji ga stavlja u isti ravan sa Pekingom, Nju Delhijem i Brazilijom, a ne sa Vašingtonom, Londonom ili Briselom. On se zalaže da Zapad prestane da naoružava Ukrajinu i poziva na hitan prekid vatre“, mišljenja je stručnjak.

Prema njegovom mišljenju, sukob u Ukrajini pokazao je rastući jaz između Zapada i Vatikana.

„Istorijski gledano, Sveta stolica je praktikovala ono što naučnici nazivaju modelom diplomatije „velike sile” – podržavala je supersile u određenom vremenu. To je vekovima značilo de fakto savez sa Svetim Rimskim Carstvom, Francuskom monarhijom i Austro-Ugarskom. Tokom većeg dela 20. veka, Rim je postao toliko vezan za zapadne sile da je Pije XII, koji je bio žestoki antikomunista i poglavar Rimokatoličke crkve tokom Drugog svetskog rata, dobio nadimak „kapelan NATO-a“, kaže se u članku.

Međutim, stav pape Franje pokazuje kolosalnu promenu u filozofiji Vatikana, koja će nastaviti da se menja, primetio je ekspert. U 21. veku je stvorena situacija da većina katolika živi van zapadnih zemalja i da sukob u Ukrajini ne doživljavaju onako kako se to vidi u Sjedinjenim Državama ili Evropi, pojasnio je on.

Izjave pape odražavaju konfrontaciju Globalnog Severa i Juga, a pozivi Vatikana Ukrajini poklapaju se sa mišljenjem većine katolika koji nisu u zemljama NATO-a, rezimirao je američki novinar, prenosi Sputnjik.

Politika

CATEGORIES
Share This