“Ljubiša Petrović će nakon pokušaja opoziva ostati gradonačelnik“ (Video)

“Ljubiša Petrović će nakon pokušaja opoziva ostati gradonačelnik“ (Video)

Milan Miličević, v.d.predsjednika SDS RS, bio je gost portala Dešavanja u Bijeljini gdje je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji, kako u Republici Srpskoj, tako i u Bijeljini. Naravno, glavna tema bila je predstojeći referendum, odnosno, opoziv Gradonačelnika Petrovića.

Miličević je ovom prilikom podsjetio da je Petrović, kada je izabran za Gradonačelnika,  prva posjeta koju je zvanično napravio, bila posjeta opštini Teslić. Još tada, Petrović je bio svjestan da će raditi u uslovima bez postojanja skupštinske većine.

„Jako je nezahvalna funkcija biti načelnik/gradonačelnik bilo koje lokalne zajednice kada nemate skupštinsku većinu. To značajno otežava rad i sve što ste  zamislili i obećali ljudima kada su vas birali. Imate viziju kako treba da izgleda Bijeljina nakon vašeg mandata, ali onda dođite u situaciju da vam to ne usvaja skupština“, kaže Miličević, te dodaje da iako su teški uslovi, može se i mora raditi.

Govoreći konkretno o opozivu Gradonačelnika, Miličević je rekao da očekuje da referendum ne uspije, da većinski ljudi glasaju protiv opoziva, kako bi omogućili Petroviću, koji se pokazao kao odgovoran čovjek koji želi da transparentno upravlja sredstvima budžeta, da radi, ostvari i realizuje projekte koje je obećao.

“Smatram da će Ljubiša Petrović nakon ovoga pokušaja opoziva ostati gradonačelnik i da će nastaviti na način kako je zamislio da radi svoj posao u korist građana Bijeljine“, rekao je Miličević.

On je istakao da u Republici Srpskoj nije lako biti opozicionar, te da su mnogo lakši drugi putevi, kako kaže, oni nečasni, a to je da se prodate.

„Ljubiša Petrović nije jedan od tih, kao što nisam ni ja, kao što nisu mnogi drugi i to nam daje nadu stvari da se stvari mogu promijeniti. Ja nikad ne vjerujem u tu priču da nam može biti bolje sa ljudima koji nas vode posljednjih 15 godina, ne vjerujem u tu bajku da će se neko sad odjednom preobratiti, prosvjetiliti i početi raditi normalno i voditi nas ka Evropskoj uniji“, kaže Miličević.

Na pitanje kako gleda na situaciju što Gradonačelnik na, takozvanim, tribinama nastupa sam, bez SDS i PDP, Miličević je rekao da je takvo ponašanje sasvim u redu, jer referendum nisu stranački izbori.

„Birali su vas mnogi i oni koji su u SDS i oni koji su u drugim partijama, a smatraju da ste vi taj koji treba da ih vodi, čak i oni koji su apolitični. Zato se treba obraćati svima. Ali čim se negdje pojavi Ljubiša Petrović, svi znaju da je on simbol SDS“, istakao Miličević.

S obzirom da predstoji izborna Skupština SDS, Miličević je rekao da je sasvim moguće da se Petrović kandiduje za mjesto predsjednika SDS, te da to uopšte ne smatra problematičnim.

„Bolje je da ima više kandidata, jer ćete od više kvalitetnih kandidata – izabrati najboljeg“, smatra Miličević.

Govoreći o odnosu unutar opozicije, odnosno o SDS i PDP, Miličević ističe da postoji rascjep unutar opozicije, ali isto tako da pojedini mediji pokušavaju da naprave još veći. Ipak, Miličević je siguran da će saradnju sa PDP nastaviti i da će ostati na istom putu.

„Moj odnos i odnos SDS prema PDP je korektan. Znam da želim budemo na istom putu i da imamo isti cilj, kao što smo ga imali dosad, to je rušenje aktuelne vlasti, međutim, obzirom da ja sebe doživljavam kao jednog civilizovanog čovjeka, mislim da nemam nikakvo pravo da na bilo kakav način, ni ja lično ni SDS komentarišemo bilo kakve odnose unutar PDP. Možemo reći stav, ali da držimo predavanje šta treba da rade – to je necivilizovano i nije pametno raditi. Siguran sam da ćemo sa PDP u budućnosti biti na sasvim ravnopravnoj osnovi i ostati dio istog puta. Ne mislim da je dobra situacija sa cjepkanjem opozicije, to nije dobro, mislim da bi ukrupnjavanje opozicije bilo mnogo bolje, ali se nažalost ne dešava. To mi je zabrinjavajuće“, kaže Miličević.

Takođe, on smatra da opozicija treba da bude mnogo veća i šira od trenutne tri političke opcije koje pripadaju opoziciji, jer ako ne bude šira, kaže Miličević – „nikada nećemo pobjediti“.

Na pitanje kako komentariše ponašanje Nebojše Vukanovića na javnoj političkoj opozicionoj sceni, s obzirom na aktuelne sukobe sa opozicijom, Miličević je kratko rekao da ga ne komentariše, te da takvo ponašanje smatra neprimjerenim.

„Izlaženje u medijski ring sa bilo kim, jednostavno mi ne leži i ne smatram da treba time da se bavim. Ponoviću, niko, ali baš niko ne može odlučitvati šta će se dešavati unutar SDS“, bio je jasan Miličević.

Kompletnu emisiju sa Milanom Miličevićem, v.d. Srpske demokratske stranke i načelnikom opštine Teslić, pogledajte:

 

Izvor: desavanjaubijeljini.com

CATEGORIES
Share This