Govedarica: Šešlija prikriva pravo stanje na RiTE Gacko

Govedarica: Šešlija prikriva pravo stanje na RiTE Gacko

Samo prije četiri dana u posjeti RiTE Gacko bio je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i tom prilikom je istakao kako se uvjerio da rudnik i termoelektrana  normalno funkcionišu, te da je vlada preduzela sve preventivne mjere i da niti jednog trenutka neće biti dozvoljen rizik za gatačku termoelektranu.

Sa druge strane, v.d. generalnog direktora, Miodrag Šešlija, rekao je da proizvodnja nije ugrožena ni jednog trenutka i da RiTE Gacko posluje veoma stabilno, te da će tako biti i u buduće. Šešlija je obmanuo javnost i nije rekao koji su to problemi koji mogu dovesti do eskalacije. On nije rekao da je RiTE Gacko samo u januaru ove godine potrošila 1000 tona mazuta i ako je u sve probleme jako dobro upoznat.

Nažalost RiTE Gacko je sinoć obustavila svoju proizvodnju. To znači da ministar Đokić i vd generalnog direktora nisu govorili istinu već su od nje bili itekako daleko. Đokićeva posjeta je bila koncipirana da se javnosti Republike Srpske pošalje slika kako sistem besprijekorno radi i kako zahvaljujući rukovodstvu RiTE Gacko i podršci koju daje vlada Radovana Viškovića TE bilježi rekordne rezultate.

Sada će se Miodrag Šešlija i oni kojima je on lojalan, a naročiti oni rukovodioci koji su poltroni političkom sistemu koji je izgrađen na RiTE Gacko, potruditi da objasne zašto i zbog čega je Termoelektrana stala sa svojim radom. Informacija koja će biti saopštena javnosti biće laž i manipulacija sa ciljem da se po ko zna put obmane javnost, ne Gacka jer Gačani dobro znaju pravu istinu (samo je pitanje ko je spreman da je javno saopšti, a ko ne), već Republike Srpske, jer ovaj objekat proizvodi trećinu električne energije u našem energetskom sistemu.

Nažalost, prava istina glasi da je rudnik prestao da isporučuje ugalj termo pogonu. Uglja nema i trenutno je moguće samo isporučiti blato a od blata se struja ne može proizvesti, kao što je poznato od čega se može pita napraviti, a od šta nemože. Ugalj se ne može obezbijediti jer se u polju C gdje je postojan, nalazi pod vodom, a iz takozvane Povlatne zone, kao što rekoh, mogu samo blata da iskopaju. Nema sumnje da su posljedice u ovom momentu velike, ali bi nas sreća pogledala da ne dođe do nesagledivih posljedica jer neplanska proizvodnja i propusti koji su se pravili godinama mogu doći na mnogo veću naplatu od postojeće. Daj Bože da to toga ne dođe, a ovo kažem kako zlonamjerni ne bi izvukli iz konteksta da se radujem svemu ovome.

Zašto rukovodstvo RiTE Gacko nije tokom ljeta obezbijedilo potrebne količine uglja? Najneupućeniji lako dolaze do logike da su zalihe trebale biti obezbijeđene tokom ljeta prošle godine i da je nemoguće obezbijediti proizvodnju isključivo na bazi zimske otkrivke. Nije rukovodstvo RiTE Gacko imalo kada to raditi prošle godine jer su se najviše bavili progonom onih koji ne misle kao i oni i koji su na vrijeme uvidjeli kojim putem ide ovaj „brod“. Naravno rukovodstvu je bilo bitnije ganjati glasove za Dodika i Željku nego voditi računa kako gatački gigant da obezbijedi stabilnu proizvodnju.

Zato ću podsjetiti još jednom ono što sam više puta saopštio javnost: gatačkim RiTE treba da upravlja znanje i struka a ne politika i kupljene diplome. Zato smo tu gdje jesmo.

Fb/Vukota Govedarica

CATEGORIES
Share This