Elektroprivreda se ni po koju cijenu ne smije prodati

Elektroprivreda se ni po koju cijenu ne smije prodati

Vijesti o dugovima u Republici Srpskoj su skoro svakodneva pojava. Ovoga puta “Elektroprivreda Republike Srpske“ zadužila se za novih 30 miliona maraka. O kakvom kreditu je riječ i da li rukovodstvo preduzeća gubi konce u poslovanju?

Trend zaduženja nije zaobišao ni najvećeg privrednog giganta u Republici Srpskoj “Elektroprivredu”. Novi, takozvani “overdraf” kredit u iznosu od 30 miliona maraka unosi sumnju u dobro poslovanje ovog preduzeća. Riječ je o vidu dozvoljenog minusa koji Elektroprivreda može povlačiti po potrebi, kaže ekonomista i narodni poslanik Mirjana Orašanin.

Ona smatra da nam to govori da se radi o ugroženoj likvidnosti preduzeća bez obzira na to što su i cijene električne energije poskupile u ovoj godini.

Rukovodstvo ERS-a će na ovaj zajam platiti kamatu od skoro milion maraka.

– Nejasno je čemu zaduženje ako je prošle godine ostvarena dobit od 49 miliona maraka? Po toj računici  ne bi trebalo da fali novca za projekte. Valjda bi bilo logičnije da ih finansiramo iz dobiti, a ne da plaćamo kamate koje danas nisu nimalo jeftine, navodi šef poslaničkog Kluba SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica.

On je izrazio sumnju u dobit od 49 miliona KM koju je rukovodstvo ERS-a prezentovalo u prošloj godini.

“Djeluje da te dobiti nema, da se može vrlo lako desiti da je ona isfrizirana i da sa tih 30 miliona Elektroprivreda pokriva svoje loše poslovanje u prošloj godini.”

Dug služi za krpljenje tekućih obaveza, kaže narodni poslanik Nebojša Vukanović.

„Elektroprivreda Republike Srpske nalazi se pred bankrotom. Luka Petrović nije uspio isplatiti čak ni one osnovne obaveze koje ima prema zaposlenima, stalno kasne i regres i plate, navodi Vukanović“.

Dok se plate isplaćuju iz kredita, novca ima za donacije. Tako je dva miliona maraka ERS izdvojio za projekat „Srpska open“.

Neki bi rekli neracionalno trošenje, a neracionalna je i raspodjela fotelja u RiTE Ugljevik, dodaje Orašanin.

“Kod Elektroprivrede bih posebno navela loše poslovanje RiTE Ugljevik. Veliki broj zaposlenih radnika skoro duplo više od onoga što predviđa sistematizacija radnih mjesta, značajan broj radnika nema ni stolicu, ni radni sto, niti računar, mnogi ne dolaze na posao, a primaju platu.”

Za sve to treba naći rješenje, ali ne u restrukturiranju javnih preduzeća, čemu teže vlasti, jer se time stvara realna pretoposatvka za privatizaciju elektrosistema, upozoravaju ekonomisti.

“Ukoliko dođe do prodaje Elektroprivrede RS da li parcijalno ili u cjelini, nas čekaju teški dani. Cijene električne energije će brzo rasti, jer država nema nikakvu kontrolu cijena privatnih poslodavaca i kapitalista bez obzira ko kupi Elektroprivredu RS.”

Elektroprivreda se ni po koju cijenu ne smije prodati, dodaje Radonjić. Međutim česta zaduženja i najave rukovodstva ERS-a o prodaji dijela preduzeća Mađarima, unose bojazan da se ide u tom pravcu.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This