Dodiku limuzine, osiromašenim građanima i borcima šamar: U godini krize tri nova vozila za predsjednika Srpske

Dodiku limuzine, osiromašenim građanima i borcima šamar: U godini krize tri nova vozila za predsjednika Srpske

Dok sa svih strana stižu signali da će, zbog dospjevanja rata za nagomilane javne dugove, mnogi u Srpskoj morati dobro pritegnuti kaiš, predsjednik Republike Milorad Dodik nabavlja tri nova vozila, ukupne vrijednosti od oko pola miliona KM.

Posebnu pažnju privukao je javni poziv za nabavku superluksuznog vozila, koje će poreski obveznici platiti 316.000 KM i kojim će se voziti lično predsjednik.

U budžetu Republike Srpske za 2023. godinu nije predviđen novac za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i RVI. Tako da će i ove godine ostati kratkih rukava pripadnici boračkih kategorija, koji su se na poziv za stambeno zbrinjavanje prijavili još 2019. godine.

Istovremeno, Savez opština i gradova Republike Srpske obaviješten da će lokalne zajednice morati raditi rebalanse budžeta, zbog neophodnih mjera štednje.

– Pripašće im 30 miliona maraka manje u raspodjeli PDV, zbog otplata kredita koji dolaze na naplatu Republici Srpskoj – pojasnio je ranije ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Sve su prilike da novaca neće biti čak ni za 35 nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština u Srpskoj, koje tavore na rubu opstanka.

Mnogi načelnici ovih opština su još u januaru upozorili da neće imati dovoljno čak ni za plate činovnicima, ukoliko se ne povećaju davanja iz republičkog budžeta, koja iznose skromnih 80.000 do 100.000 KM po opštini.

Ali, kako sada stvari stoje, biće dobro ako opštine poput Jezera, Istočnog Mostara ili Kupresa u RS dobiju i toliko.

Analitičari su saglasni da je ovo još jedan šamar i dodatno poniženje za osiromašene građane.

– Poruka je, iako vrlo slojevita, jednostavna za isčitati. Na ovaj način Dodik poručuje građanima da ovdašnju vlast ne zanimaju brige običnih ljudi, njihovi problemi i potrebe, jer su na vrh prioriteta stavili sopstveni luksuz i komfor – kaže politička analitičarka Tanja Topić.

Ona dodaje da druga, takođe vrlo jasna poruka, glasi “nismo u izbornoj godini”.

– Ovakva bezobzirnost ne bi bila ispoljena u kampanji – kaže Topićeva.

Odnos političara prema podanicima je, dodaje analitičarka, vrlo jednostavan.

– Nije ih briga kako će građani reagovati na rasipništvo novcem poreskih obveznika, jer ni sami poreski obveznici nisu svjesni da se vlast rasipa njihovim novcem i da su političarima bitni samo kao glasačka mašina u godini izbora – kaže Topićeva.

Ona ističe da živimo u društvu u kojem zamjena teza fantasticno funkcioniše i gdje je neodbranjivo politički lako odbraniti.

To se, smatra ona, vrlo dobro pokazalo, kada je u pitanju odnos građana prema medijima i novinarima.

– Građani podržavaju napade na novinare, koji su spremni da objave nepodopštine ljudi na vlasti. A, s druge strane, osim rijetkih novinarskih “spodoba”, malo ko se uopšte zapita ima li smisla da se u jednoj od najsiromašnijih zemlja Evrope vlastodršci vozaju u najluksuznijim vozilima i to na račun osiromašenog naroda – kaže Topićeva.

I GLADNI BI APLAUDIRALI

– Među podanicima u Srpskoj, koji podržavaju aktuelnu vlast, veliki je broj onih koji su spremni da i gladni aplaudiraju političkim mjezimcima, dok ih oni gledaju s visoka: najčešće iz helikoptera kupljenih našim parama, ili kroz zatamnjena stakla luksuznih službenih vozila, koje smo takođe platili mi, građani Srpske – kaže Tanja Topić. Dodaje da vlastodršci bez imalo srama žive luksuznim životom od našeg novca, bez imalo stida, morala i sasosjećanja prema onima koje su doveli do ruba siromaštva. – Istovremeno, građani bez dostojanstva primorani su da se bore za puko preživljavanje – zaključuje Tanja Topić.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This