CIK je pod pritiskom, cilj je da dovedu podobne članove

CIK je pod pritiskom, cilj je da dovedu podobne članove

Aktuelni saziv Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine je pod snažnim političkim pritiskom i udarom pojedinih političkih struktura i smatram da je u pitanju pokušaj stavljanja jednog nezavisnog državnog tijela pod političku kontrolu, izjavio je gostujući u „BHT1 uživo“ član CIK-a Željko Bakalar.

Bakalar je istakao da su trenutno prisutne i, kako je rekao, neke dodatne političke strukture koje imaju bar neke kritike na rad CIK-a.

„Javna tajna je da dvije jake političke stranke sada traže nove saveznike da smijene saziv CIK-a prije isteka mandata“, dodao je Bakalar.

Naglasio je da Izborni zakon BiH i demokratska praksa u svijetu ne poznaju smjenu ovog tijela prije isteka mandata, te da ukoliko bi do toga došlo, to bi bilo prvi put.

„Imenovanje novog saziva prije isteka mandata moguće samo ako svi padnemo u komu ili doživimo moždani udar.“

Govorio je i o samoj izbornoj noći i razlozima zašto preliminarni rezultati nisu bili objavljeni u ponoć kako je to bilo praksa tokom prethodnih izbornih procesa.

„Objavili smo rezultate koje smo imali u tom momentu, imali smo mnogo problema sa biračkim odborima. Mi smo u ovom ciklusu imali pravu diverziju i sabotažu od strane članova biračih odbora, pogotovo kad se radi o pakovanju izbornog materijala“, naveo je Bakalar.

Prema njegovim riječima, na preko 80 odsto biračkih mjesta u Republici Srpskoj pogrešno su pakovani birački listići.

„U vrećama u kojima su trebali da budu određeni izborni listići, nisu bili ti, nego neki drugi i generalno mislim da je cilj bio da se saziv CIK-a proglasni nesposobnim da organizuje i provede izbore kako bi došlo do propitivanja zakonitosti i uspješnosti našeg rada, kako bi se doveli neki članovi koji bi bili politički podobni“, istakao je Bakalar.

(BN/BHRT    Foto:Schreenshot/BHRT)

CATEGORIES
Share This